Feriefridage eller den 6. ferieuge. Det er lidt hip som hap - de to termer dækker over det samme fænomen: Det handler om lønmodtageres feriedage (med betaling), som ligger ud over de 5 ugers ferie, der er garanteret alle lønmodtagere via Ferieloven.
Hvem har ret til den 6 ferieuge?
ferieuge for ansatte i kommuner eller regioner efter den nye ferielov. Ferieloven giver dig ret til 5 ugers ferie. Som offentligt ansat optjener du også ret til en 6. ferieuge, hvis du er ansat i en kommune, region eller i staten, eller hvis du er ansat som elev i det offentlige.
Er den 6 ferieuge lovpligtig?
ferieuge. Mange tror, at der er lovgivet om feriefridage, men det er ikke tilfældet. Du har derfor kun ret til feriefridage, hvis det er aftalt med din arbejdsgiver.
Hvorfor har jeg ikke 6 ferieuge?
Ifølge ferieloven har alle ret til 5 ugers ferie i ferieåret, uanset om man har optjent ret til betaling under ferie, og uanset om man er ansat på fuld tid, på deltid, er timelønnet eller elev. Derudover kan du have ret til 6. ferieuge eller feriefridage, afhængigt af hvilken overenskomst, du er ansat på.
Hvad er reglerne for 6 ferieuge?
DEN 6.
ferieuge følger de samme regler som i dag. Dvs. du kan selv bestemme, om den skal afholdes eller udbetales. Du kan også aftale med din arbejdsgiver at overføre den til næste ferieår.
Den 6. ferieuge
Kan man tvinges til at afholde 6 ferieuge?
Din arbejdsgiver kan ikke tvinge dig til at holde ferie, hvis du ikke har optjent ferie, og derfor selv skal betale. Der er dog undtagelser, som fx hvis virksomheden holder ferielukket. Under særlige omstændigheder kan din arbejdsgiver give dig besked om at holde ferie med et kortere varsel.
Hvem har ret til feriefridage?
Kun overenskomstdækkede medarbejdere har krav på feriefridage. Overenskomstdækkede medarbejdere har ret til et antal feriefridage. I langt de fleste overenskomsterner der tale om 5 feriefridage pr. ferieår.
Hvad sker der med 6 ferieuge i den nye ferielov?
Den 6.
Den fremgår ikke af ferieloven, og dermed er den heller ikke omfattet af de nye ferieregler. Derfor kører 6. ferieuge videre som i dag: Du optjener ferien i ét kalenderår, og du kan holde den i det følgende ferieår fra 1. maj til 30.
Hvornår får man tildelt feriefridage?
Ifølge mange overenskomster optjenes feriefridagene efter 6-9 måneders ansættelse, men det kan variere.
Er feriefridage lovpligtige?
Feriefridage er ikke omfattet ferieloven, og derfor er der inden faste regler om, hvordan du skal afholde dem. Det vil stå i din ansættelseskontrakt eller overenskomst, hvilke regler, der gælder for dig. Ofte gælder det dog, at dagene skal afholdes i det ferieår, de hører til.
Kan arbejdsgiver bestemme over 6 ferieuge?
Din arbejdsgiver kan ikke bestemme, hvornår du skal holde din 6. ferieuge. Det skal I aftale i fællesskab, når du er offentlig ansat.
Hvad sker der med 6 ferieuge ved opsigelse?
Hvis du fratræder, inden du har holdt 6. ferieuge, bortfalder retten til at holde ferieugen hos din nye arbejdsgiver.
Hvornår har man ret til særlige feriedage?
Dine særlige feriedage
De optjenes i kalenderåret og holdes i det efterfølgende ferieår i perioden 01.05 – 30.04. Det vil sige, at den nye ferielov ikke ændrer på din særlige feriedage. Du optjener 0,42 særlige feriedage med løn for hver måned, du er ansat.
Hvornår har man optjent 6 ferieuge lærer?
Er du lærer eller børnehaveklasseleder, optjener du 6. ferieugetimer for hver måneds beskæftigelse i et kalenderår i forhold til den enhver tid gældende beskæftigelsesgrad. Man optjener 3,083 6.
Hvor kommer 6 ferieuge fra?
Den 6. ferieuge er en ekstra ferieuge i forhold til de 5 ugers ferie, som ferieloven giver ret til. Er du offentligt ansat, og har du ret til fuld løn under sygdom, har du ret til en ekstra uges ferie, ofte omtalt som feriefridage eller den 6. ferieuge.
Hvornår får man feriefridage 2023?
Måske har nogle af dine medarbejdere stadig restferie, som de skal have afholdt i ferieåret 2022. I så fald skal feriedagene senest afholdes den 31. december 2023.
Hvad er forskellen på feriedage og feriefridage?
Feriefridage er betalte fridage, der kommer ud over ferielovens 5 ugers ferie. Feriefridage er ikke reguleret af ferieloven, men af en kollektiv overenskomst eller en individuel aftale.
Hvor mange feriedage har jeg?
For hver måned du er ansat, optjener du 2,08 dages ferie. Du optjener derfor 25 feriedage, hvis du er ansat et helt år. Du optjener 2,08 feriedage pr. måned du er ansat, uanset om du arbejder på fuld tid, nedsat tid, eller arbejder få dage om ugen.
Hvordan optjener man 6 ferieuge BUPL?
Ud over de 25 optjente dage optjener du ret til den 6. ferieuge.
Kan man tage feriefridage med til nyt job?
Der er også det særlige med feriefridagene, at hvis du får et nyt job, hvor du også får feriefridage, så kan du ikke få dem med fra din tidligere arbejdsgiver.
Hvad sker der hvis man ikke bruger sin ferie?
Hvis en medarbejder ikke sørger for at afholde ferie i ferieåret og ikke har lavet en aftale om overførsel eller udbetaling af feriedagene, bortfalder feriedagene. Værdien af ikke-afholdte feriedage skal overføres til Arbejdsmarkedets Feriefond.
Hvad koster en ekstra uges ferie?
Hver ekstra feriedag har en værdi svarende til 0,45 procent af månedslønnen. Har man 5 feriefridage, svarer det til 2,25 procent ekstra i lønposen.
Er fritvalgskonto den 6 ferieuge?
Du kan enten bruge værdien af dine feriefridage (6. ferieuge) og/eller hele din fritvalgsopsparing, som din arbejdsgiver indbetaler hver måned ud over din løn. Hvis du alene bruger værdien af dine feriefridage (den 6. ferieuge) i 5 år inden din folkepensionsalder, så har du sparet 25 dage op.
Hvad er reglerne for ferie?
Dine medarbejdere har krav på at holde 25 dages betalt ferie om året, når de er lønmodtagere. Ferielovens regler fastsætter, hvordan arbejdsgiver skal betale til ferien, og hvordan medarbejderne optjener og afholder ferien. Ferielovens regel om ret til 25 dages betalt ferie om året gælder for lønmodtagere.
Hvor meget ferie kan overføres til 2023?
Overførsel af ferie ud over 4 uger (5.
Ferie ud over 4 uger (også kaldet den 5. ferieuge) kan aftales overført til næste ferieafholdelsesperiode (der løber fra den 1. september 2023 til og med den 31. december 2024).