Æ bruges i dag i dansk, norsk, islandsk, færøsk og ossetisk som et selvstændigt bogstav i alfabetet. På tysk og svensk bruges i stedet bogstavet Ä. Svensk har brugt Æ frem til 1600-tallet.
Hvor kommer bogstavet æ fra?
Æ stammer fra det latinske alfabet, altså det alfabet vi stadig bruger i dag. Tegnet æ blev brugt i middelalderens håndskrifter i stedet for ae. Fra det latinske alfabet blev æ overført til de germanske sprog, altså de sprog der udviklede sig til bl. a.
Hvornår kom æ til Danmark?
Bogstaverne æ og ø har man brugt nogenlunde lige så længe som man har skrevet dansk med latinske bogstaver (og ikke som tidligere med runer). Å blev indført i 1948 og er dermed det yngste bogstav i det danske alfabet — selvom det i nogle kredse faktisk er blevet brugt i det danske skriftsprog siden 1800-tallet.
Hvornår kom bogstavet æ?
I latinske tekstudgaver blev æ i slutningen af 1700-tallet i udlandet erstattet med ae, mens det i danske udgaver af latinske tekster blev bevaret langt ind i 1900-tallet. Bogstavet er i nutiden bevaret i latinske eller latiniserede ord som Cæsar, Æneas, æstetik og Thermopylæ.
Er æøå kun dansk?
Det dansk-norske alfabet er en variant af det latinske alfabet brugt til dansk og norsk. Det består af 29 bogstaver: a, b, c, d, e, f, g, h, i, j, k, l, m, n, o, p, q, r, s, t, u, v, w, x, y, z, æ, ø, å. Æ Ø Å.
Bogstav Æ - Lær alfabetet // ABC sangen på dansk med Sille og Palle
Er der æøå i Norge?
Det dansk-norske alfabet bygger på det moderne latinske alfabet, og har 29 bogstaver. I tillæg til bogstaverne i det latinske alfabet har det bogstaverne Æ, Ø og Å. Alfabetet bliver kaldt det dansk-norske alfabet, fordi det er ens for de to nordiske sprog dansk og norsk (både bokmål og nynorsk).
Hvad står æ for?
AE er forkortelse for den astronomiske længdeenhed astronomisk enhed. Den forkortes almindeligvis au. Skrevet af: Gyldendals leksikonredaktion.
Hvad kan man skrive i stedet for æ?
Hvordan skriver man æ, ø og å? Hvis vokalerne æ, ø og å mangler på tastaturet, kan du i stedet skrive '(ae)' i stedet for 'æ', '(oe)' i stedet for 'ø' og '(aa)' i stedet for å. "K(oe)benhavn" svarer altså til "København".
Hvem bruger æ ø og å?
I det danske alfabet er der i alt 29 bogstaver. Det er tre flere, end man fx bruger på engelsk. Det skyldes, at vi har tre bogstaver til sidst, som kun dansk og norsk har, nemlig æ, ø og å. Også det svenske alfabet har 29 bogstaver – de har nemlig de tre bogstaver å, ä og ö til sidst.
Hvilket alfabet er ældst?
Det fønikiske alfabet
Alle nuværende alfabeter går tilbage til det fønikiske, der kendes fra 1200-tallet f.v.t. Bogstavernes form og lydværdi har undergået store forandringer, og nye tegn er føjet til, men i alle alfabeter er der alligevel spor af den fælles oprindelse.
Hvor stammer det danske alfabet fra?
Alfabet. Der findes mange alfabeter. Det første har sin oprindelse i Kanaen (i dag Israel), Mellemøsten, Syrien, og det var en naturlig udvikling, da der var meget handel i området. Det har været meget lærde mænd, der opfandt det, fordi der var inspiration fra de ægyptiske hieroglyffer og den fønikisk skrift.
Hvordan skriver man æ ø å på engelsk?
For at vores danske bogstaver Å, Æ og Ø skal fungere i disse systemer, skal de oversættes. Å bliver oftest AA (af og til A), Æ bliver AE (af og til A), og Ø bliver OE (af og til O).
Hvornår kom ø i alfabetet?
Ø er blevet brugt i det danske skriftsprog siden 1100-tallet, altså på det tidspunkt hvor man begyndte at skrive dansk med latinske bogstaver.
Er der æ i det franske alfabet?
Franskmændene er helt vilde med det danske alfabets vokaler æ, ø og å, som ikke findes på fransk. Især er vores Ø blevet en hel trend.
Hvad er det 11 bogstav i alfabetet?
K, k er det 11. bogstav i alfabetet.
Er W et dansk bogstav?
Bogstavet W er forholdsvis nyt i dansk, og bruges udelukkende i fremmedord og navne. W blev før 1980 i dansk regnet som variant af V og alfabetiseredes sammen med dette bogstav. (Denne alfabetisering var også gældende indtil 2006 på svensk).
Hvorfor har Danmark æ ø å?
Hvis man skal finde æ i engelske og franske ordbøger, skal man altså kigge under bogstaverne ae . Æ bruges kun ganske sjældent på engelsk og fransk. Ø er et gammelt bogstav i dansk retskrivning. Det blev opfundet af de gamle romere og bruges i dag i flere sprog i Europa.
Hvordan ser et svensk æ ud?
Svarende til dansk og norsk æ og ø, der oprindelig var fællesnordiske bogstaver, har svensk siden ca. 1500 haft ä og ö efter tysk mønster; ä skrives ofte, hvor dansk har e, fx ämne, gärna, rätt. Efter z ender det svenske alfabet med rækkefølgen å, ä, ö.
Hvordan siger man ø på svensk?
Ö bruges i de indoeuropæiske sprog islandsk og svensk samt de finsk-ugriske sprog finsk, estisk og ungarsk, hvor det udtales som nuværende dansk og norsk ø.
Hvordan skriver man Sjælland uden æ?
dialekterne på Fyn, Sjælland, Møn, Falster, Lolland og de omliggende øer, kan svind veksle med [-ə], skrevet -e, (fakultativ apokope). I bornholmsk er -a bevaret, mens -i og -u er blevet til [-ə].
Er oe et ø?
I fremmedord betegner ø det latinske oe og det græske oi, jf. fx økonomi. I international sammenhæng transskriberes dansk ø som oe, jf. Oeresund, Skaelskoer.
Hvordan skriver man ø på gammel dansk?
Det oprindeligt danske gennemstregede ø blev ikke afskaffet, men den lodrette strege blev ændret til en skråstreg. Formen ö blev primært anvendt på tryk, det gennemstregede ø blev primært anvendt i håndskrift.
Hvor er aa i alfabetet?
Dette er ikke i overensstemmelse med de officielle regler for alfabetisering: både aa og å skal stå sidst i alfabetet, hvis de hører til samme stavelse i ordet. Det er så konsekvent at det også gælder for et aa der udtales som a, fx Aachen.
Hvad hedder é?
É er et E med accent aigu eller en trykstreg, afhængigt af sproget (eks. fransk: accent aigu, spansk: trykstreg). É'et bruges i mange forskellige sammenhænge på dansk fx: én, til at slå fast at det er et antal man refererer til (tidligere brugtes også dobbeltvokal til dette: een)
Hvilke sprog bruger æ?
Æ bruges i dag i dansk, norsk, islandsk, færøsk og ossetisk som et selvstændigt bogstav i alfabetet. På tysk og svensk bruges i stedet bogstavet Ä. Svensk har brugt Æ frem til 1600-tallet.