Med lille skrives: ækvator, den sydlige polarkreds, den nordlige polarkreds. Navne på religiøse og mytologiske steder skrives ligeledes med stort: Paradis, Paradisets Have, Himmerig(e), Helvede, Valhal, Bifrost.
Hvilke ord skal skrives med stort?
Stort bogstav i navne
Brug stort begyndelsesbogstav i proprier (egennavne). Hvis et navn består af flere ord, skal der bruges stort bogstav i alle de betydningsfulde ord i navnet. ”Betydningsfulde ord” er adjektiver og substantiver. Stort bogstav i navne: Butikken hedder Brugsen.
Hvornår skal de skrives med stort?
Tiltalepronomenerne I og De skrives med stort begyndelsesbogstav. Det samme gælder bøjningsformerne af De: Dem og Deres. De øvrige tiltalepronomener og bøjningsformer af tiltalepronomener skrives med lille: du, dig, din, dit, dine, jer, jeres, eder, eders.
Er Nordjylland med stort?
Regel 2: Geografiske steder og bygninger skal have stort begyndelsesbogstav: Nørrebro. Danmark. Jylland.
Hvilke ord skal skrives med stort på engelsk?
Proprier (egennavne) hedder proper nouns på engelsk. Det er en underkategori til substantiver (navneord), som bruges om navne på helt specifikke ting. Proprier skrives normalt med stort begyndelsesbogstav. Engelsk har dog også en helt særlig type adjektiver (tillægsord), som kaldes proper adjectives.
Who discovered the equator? – BBC REEL
Er Danish med stort D?
Navne og stednavne skrives med stort begyndelsesbogstav som på dansk. Derudover skrives nationaliteter og sprog også med stort: Mary was Australian but spoke Danish.
Er titler med stort?
En titel eller titulatur er 'den eller de titler en person har eller tiltales med' (Den Danske Ordbog). Som hovedregel skriver man med lille begyndelsesbogstav, fx direktør Petersen.
Er Øst og Vest med stort?
Nord, syd, øst og vest skrives alle med lille begyndelsesbogstav, medmindre de indgår som led i et egennavn (proprium), fx Syddanmark, Vestfyn, Sydøstasien, Østberlin, Nordsjælland Den slags sammensætninger skal altid skrives i ét ord og altså med stort...
Er Jylland med stort?
Egennavne (proprier)
Hvis første ord er en artikel (det, den, de), skrives denne også med stort: Det Kongelige Teater, De Kanariske Øer. Navne i pluralis: skal skrives med stort: Valdemarerne, de tre Lener, Kennedyerne. Geografiske områder: København, Jylland, England, Skagerrak, Sahara, Furesøen.
Er Danmark med stort?
I Retskrivningsordbogen angives kun muligheden med lille begyndelsesbogstav, se fx artiklen Danmark, hvor der bagefter står "i sms. danmarks-, fx danmarkshistorie, danmarkskort, danmarksmester".
Er Dronningen med stort?
Ifølge Retskrivningsordbogen (RO) § 13.2 skal særlige. titulaturer skrives med stort, både i tiltale og i omtale. Det gælder titulaturer som 'Deres Majestæt', ”Hendes. Majestæt Dronning Margrethe' og 'Deres Kongelige.
Er Københavns med stort?
Geografiske navne i pluralis skrives også med stort begyndelsesbogstav i det første ord og i alle mere betydningsfulde ord (dvs. andre ord end konjunktioner, præpositioner, artikler og enkelte andre småord), fx Københavns og Frederiksberg Kommune(r), de to Tysklande.
Hvornår skal der apostrof på et navn?
-' (en apostrof) føjes til et ord eller et egennavn, der ender på -s, -x eller -z. Eksempel: Det er Alex' taske, der står på gulvet.
Er december med stort?
I. Som hovedregel gælder, at alle ord - også navneord (substantiver) - skrives med lille begyndelsesbogstav, således også månedernes, ugedagenes og de kirkelige højtiders navne. II. Med stort begyndelsesbogstav skrives det ord, hvormed en tekst eller et nyt tekstafsnit begynder.
Er januar med stort?
Månederne og ugedagene og betegnelser på religiøse og nationale højtider og festdage mv. skrives med lille: januar, mandag, påske, pinse, jul, nytår, juleaften, nytårsaften, store bededag, grundlovsdag, mortensaften, sankthansaften, valborg(s)aften, ramadan, yom kippur, mors dag.
Er måneder med stort bogstav?
Måned skrives ikke med stort bogstav, med mindre det er det første ord, efter et punktum. I hovedreglen gælder det, at alle ord skrives med lille bogstav, med mindre det f. eks. er et egennavn.
Er veje med stort?
Vejnavne skrives med stort begyndelsesbogstav: Grønningen, Jernbanegade, Mølleengen, Rugmarken, Skovvej, Vestergade.
Er love med stort?
Lovforslag, beslutningsforslag, redegørelser til Folketinget fra ministre, love, bekendtgørelser, direktiver, traktater, konventioner m.m. skrives med lille begyndelsesbogstav, f. eks. redegørelse om indsatsen mod terrorisme.
Er Fyn en del af Jylland?
Jylland er inddelt i tre regioner: Region Nordjylland. Region Midtjylland. Region Syddanmark, der også omfatter Fyn med omliggende øer.
Er østkyst med stort?
Den slags sammensætninger skal altid skrives i ét ord og altså med stort begyndelsesbogstav. Derimod skriver vi udtryk som fx syden, østpå, nordvest, sydlig, vesttysker, østkyst med lille begyndelsesbogstav, men også i ét ord.
Er Folketinget med stort?
Mange ville skrive alle tre ord med stort, men som antydet i overskriften skal "grundloven" og "dronningen" faktisk skrives med lille begyndelsesbogstav* - kun "Folketinget" skal skrives med stort.
Er Byråd med stort?
Kommuner, byråd, sogne m.m.: Begge ord skrives med stort, fx Brønderslev Kommune, Hjørring Byråd, Københavns Magistrat, Stenum Sogn. Ved flertalsformer skrives ligeledes begge ord med stort, fx Hjørring og Frederikshavn Kommuner.
Hvordan skriver man titler korrekt?
- Stillingsbetegnelser. Skrives med lille, fx korrespondent, regnskabschef, marketingassistent.
- Akademiske titler. Skrives med lille, fx cand. mag, dr. ...
- Titler på bøger, film, musikalbum, malerier og lignende. Stort begyndelsesbogstav i første ord.
Er juli med stort?
Som udgangspunkt staves egennavne (proprier) med stort. Det gælder fx navne, efternavne, gadenavne, bynavne, navner på floder og søer m.m.
Er farfar med stort?
Mor og far: Med lille er altid rigtigt, men brugt som proprium kan man vælge at skrive med stort. Punktopstilling: valgfrit, men det giver mest mening med stort – se under kolon. Sammensætninger: Sammensætninger med proprier kan selv være proprier og skrives da med stort: Storkøbenhavn, Sydlolland.