Er ålen truet i Danmark?

På få årtier er ålen gået fra at være én af Danmarks mest almindelige fisk til at være kritisk truet. Faktisk er hele Europas ålebestand i knæ. Antallet af unge ål, såkaldte glasål, der kommer til de europæiske kyster via havstrømmene, er reduceret med 98 procent siden 1980.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på wwf.dk

Er ål en truet art?

Ålen er truet

Alle ål i Europa (og Nordafrika) tilhører en og samme bestand, og denne bestand kan nu betragtes som akut truet. Indvandringen af glasål, som direkte bestemmer fremtidens ålebestand, er nu nede på 1-10 % af niveauet fra 1970'erne. Læs mere om ålens bestandsudvikling og internationale tiltag.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på fiskepleje.dk

Er ål fredet i DK?

I bekendtgørelsen fastsættes der et forbud mod erhvervsmæssigt fiskeri af ål i saltvand fra og med 1. oktober 2023 til og med 31. marts 2024 samt rekreativt fiskeri til og med den 31. december 2023.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på fiskeristyrelsen.dk

Hvorfor er ål truede?

Årsagerne til ålens tilbagegang skyldes et samspil af flere faktorer. De omfatter tab af levesteder ved dræning af vådområder, øget effektivitet i fiskeri af gulål, blankål og glasål, vandkraftværker og andre spærringer af vandløb samt forurening og parasitter.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på europaeisk-aal.dk

Er der ål i Danmark?

Ål findes i stort set alle danske søer og er en af de mest almindelige fiskearter. Den forekommer også i alle vandløb. Mange ål vandrer slet ikke op i ferskvand, men lever i fjorde eller langs kysten.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på fiskepleje.dk

Den europæiske ål: en truet art



Er ålen udrydningstruet?

Den europæiske ål er kritisk truet

Det er altså det højeste trusselsniveau, som betegner arter, der er truet af global udryddelse. De sidste 40 år er ålebestanden faldet med omkring 95%. Antallet af glasål i Nordsøen var i 2020 kun 0,9% af den mængde glasål, der kom til Nordsøen for 40-50 år siden.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på kattegatcentret.dk

Hvor gammel bliver en ål?

Ål kan blive ret gamle, og hvis de gennemlever en normal livscyklus, opnår de typisk en alder på 5-20 år.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på fjordbaelt.dk

Er der glasål i Danmark?

I februar og marts findes den i Skagerrak og det nordlige Kattegat. Ynglen er bragt hertil af de fremherskende strømsystemer Golfstrømmen og har tilbagelagt en afstand af cirka 5.000 kilometer. Ved ankomsten er ynglen 1-2 år gammel og er helt gennemsigtig og kaldes derfor glasål.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på fiskepleje.dk

Er en ål farlig?

Ålens blod er nemlig giftigt, lidt ligesom slangegift! Det er giftigt nok til at slå et menneske ihjel. Men bare rolig, giften er kun farlig, hvis den kommer ind i ens blodårer. Man skal derfor ikke være bange for at røre ved eller spise en ål, det sker der ingenting ved.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på edutainmenthuset.dk

Hvordan smager ål?

Det smager syrligt og aromatisk og fås i asiatiske butikker. Ål er langtfra palmesukkerets eneste anvendelse. Det bruges i stedet for andet sukker i kaffe og the, kager, marinader... og er uundværligt når man først har smagt det.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på fuglebjerggaard.dk

Hvem må fange ål i Danmark?

En person, der har ret til at drive erhvervsfiskeri i salt - eller ferskvand eller har en tilladelse til at omsætte fisk fra ferskvand, kan ansøge om en tilladelse til ålefiskeri hos Fiskeristyrelsen. I tilladelsen er det specificeret hvor mange redskaber, der må anvendes til ålefiskeri.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på fiskepleje.dk

Hvornår må man fange ål i ruser?

Fritidsfiskere og lodsejere har i ferskvand tilladelse til at anvende ruser og langliner i perioden fra 1. august til 15. oktober.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på fiskepleje.dk

Kan en ål give stød?

Den elektriske ål giver nemlig sine fjender og byttedyr stød, men hvis den ikke passer på, kan den faktisk også komme til at give sine egne æg og unger stød.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på kattegatcentret.dk

Er en ål en slange?

Ålen er en slangelignende fisk, og der er flere ålearter.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på fiskeguiden.wwf.dk

Hvor stor kan ål blive?

Øjene bliver større og hovedet mere spidst – nu kaldes den for blankål. Hunnen er normalt omkring 40 cm lang, men kan blive 150 cm. Hannen er betydeligt mindre. Ålen er et udpræget natdyr og tilbringer døgnet lyse timer skjult i mudder, under rødder og sten eller i huller.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på naturhistoriskmuseum.dk

Hvilket dyr er en ål?

Den europæiske ål (Anguilla anguilla), også blot kaldet ålen, tilhører gruppen af ålefisk Anguilliformes, der kendetegnes ved en slank slangelignende form og små brystfinner. Den er én blandt 18 arter i familien Anguillidae.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på da.wikipedia.org

Kan en ål bide?

En ål har nemlig små, skarpe tænder, som kan bide hul på vitale organer.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på ekstrabladet.dk

Kan en ål leve i saltvand?

Udbredelse. Ålen kan findes overalt i fersk-, brak- og saltvand. I dag er bestanden gået meget tilbage. De fleste ål i Danmark er udsat.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på naturhistoriskmuseum.dk

Hvordan får man Slim af ål?

De rensede ål kommes 12 timer i en spand med salt for at tage det værste slim og få lidt saltning af kødet. De skal stå ved køleskabstemperatur. Ålne vaskes med rent vand så slimet fjernes og hænges op i hovedet med kroge. Ålen skal nu tørre et par timer timer til skindet er nogenlunde tørt.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på hansenbryg.dk

Hvor ligger ål æg?

Ålen gyder i Sargassohavet

Den europæiske ål gyder i Sargassohavet mere end 6000 km fra Europas kyster. I 1904 fandt videnskabmanden Johannes Schmidt uventet bladlarver ved Færøerne og blev overbevist om, at ålen måtte gyde i Atlanterhavet. Han viede resten af sit liv til at finde dens gydeområde.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på europaeisk-aal.dk

Hvor kommer ål fra?

I gamle dage troede man, at ål opstod af mudder eller blev født af ålekvabber. Først i starten af 1900-tallet blev man klar over, at ålen gyder i havet. Siden har man indsamlet adskillige beviser, der alle peger på, at den europæiske og (den amerikanske) ål gyder i Sargassohavet, ca. 5000 km fra Danmark.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på fiskepleje.dk

Hvad lever en ål af?

Ål er altædende

De små ålelarver lever af dyreplankton på vejen over Atlanten. Når de så bliver til gulål, æder de stort set al slags animalsk føde, som de kan gabe over. Ålene specialiserer sig ikke i særlige fødeemner, og derfor afspejler deres fødevalg som regel, hvad der er at finde i det område, de befinder sig i.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på fiskepleje.dk

Er der ål i havet?

Ålens udbredelse

Den findes langs alle vore kyster, men den forekommer dog i størst antal på lavvandede beskyttede områder, i fjorde, bugter og nor. Analyser af øresten fra ål kan vise, om de har opholdt sig i fersk- eller saltvand.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på fiskepleje.dk

Kan ål trække vejret?

Hvor ofte, den elektriske ål skal op for at trække vejret, afhænger af dens aktivitetsniveau og vandets temperatur og iltindhold - det kan svinge fra én gang i minuttet til 3-4 gange i timen.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på regnskoven.dk

Hvor svømmer ålen hen?

Man ved at blankålene forlader det europæiske fastland sent om efteråret og man regner med, at de gyder i Sargassohavet fra marts til april. Man ved også, at ålene undervejs bliver kønsmodne og klar til at gyde. Endnu har ingen fanget en ål på vandring mod Sargassohavet.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på virtuelgalathea3.dk