Danmark har et udpræget kystklima med mildt og fugtigt vejr om vinteren og køligt og ustadigt vejr om sommeren, og de gennemsnitlige temperaturer varierer ikke særlig meget fra sommer til vinter. Når det danske vejr skal beskrives, er vindretningen og årstiden altså nogle af de helt afgørende faktorer.
Er Danmark et tørt land?
Det danske vejr er kendt for at være omskifteligt. Sikkert er det i hvert fald, at det regner eller sner hver anden dag i Danmark. Et år har nemlig i gennemsnit 171 dage med nedbør. I Danmark har vi milde vintre uden store mængder sne, dog med meget regn.
Er der mest vestenvind i Danmark?
Danmark ligger i Vestenvindsbæltet, og i 55 pct. af tiden får vi vinden fra retninger mellem nordvest og sydvest. Nordvestenvind giver generelt kølige dage, og ofte ligger det meste af Danmark lidt i læ af de norske fjelde, som samtidig tørrer luften lidt ud.
Hvor regner det mest i Danmark og hvorfor?
De højeste nedbørsværdier forekommer i det indre af Jylland (>900 mm på årsbasis), mens der falder mindst nedbør på Sejerø, Samsø og ved Vestsjællands kyst (<550 mm på årsbasis).
Hvad er den hyppigste vindretning i Danmark?
Den jævnt fordelte nedbør året igennem skyldes Danmarks placering i vestenvindsbæltet, hvor de mest fremherskende vindretninger er vest og sydvest.
Der er et yndigt land | Landbrug & Fødevarer
Hvorfor er vejret så dårligt i Danmark?
Det danske vejr varierer meget, fordi Danmark ligger i vestenvindsbæltet, som er karakteriseret af fronter og lavtryk og omskifteligt vejr. Samtidig bor vi på kanten af det europæiske kontinent, hvor der er kolde vintre og varme somre.
Hvad er den stærkeste vind i Danmark?
Oktoberstormen 2013 var en kortvarig storm, der ramte dele af Nordeuropa den 28. oktober 2013. Under stormen blev der målt vindstød af orkanstyrke, i Sønderjylland på 53,5 meter i sekundet, hvilket er dansk rekord. Stormen fik navnet Allan.
Hvilken by i Danmark er varmest?
Storkøbenhavn er varmest
Med en gennemsnitstemperatur på 16,3 grader mellem maj og august er Frederiksberg den varmeste kommune i Danmark efterfulgt af København, Hvidovre, Rødovre og Brøndby. De høje temperaturer i Storkøbenhavn skyldes bygninger, asfalt og trafik: »Storkøbenhavn er ét stort urbant område.
Hvilket land regner det mest i Europa?
I Hviderusland falder der nedbør året rundt - i gennemsnit 600-700 mm om året. Der falder mest nedbør i sommerhalvåret. Den vestligste del af landet får mest nedbør: i gennemsnit ca. 750 mm om året.
Hvor er det varmeste sted i Danmark?
Den absolut højeste temperatur i Danmark er 36,4°C målt ved Holstebro i august 1975. Den absolut laveste temperatur er -31,2 °C målt i Thy i januar 1982.
Hvilken by regner det mest ii Danmark?
Der falder mest nedbør i Herning
I Billund kommune falder der 977 mm om året, mens Vejen kommune får 960 mm om året.
Hvor blæser det mindst i Danmark?
Vinden kommer jo typisk fra vest i Danmark, og derfor blæser det mindst på Djursland, Østjylland og i Nordsjælland, hvor den gennemsnitlige vind allerede har passeret en del land, siger han. Øverst på vind-listen ligger udover Halsnæs dog også to kommuner på Amager, Dragør og Tårnby.
Hvornår tordner det mest i Danmark?
Sommermånederne er højsæson for festivalerne, men også højsæson for lyn og torden i Danmark. 85 % af al tordenvejr herhjemme forekommer i sommermånederne juni, juli og august. Maj og september står for hver cirka 5 %. Der findes to slags tordenvejr.
Hvad slags land er Danmark?
Danmark er et konstitutionelt monarki. Dronning Margrethe II har ingen reel politisk magt, og Folketinget er landets højeste myndighed. Danmark er medlem af EU, men har beholdt kronen som valuta. Landet er også medlem af forsvarsalliancen NATO.
Hvor er det Tørrest i Danmark?
Det gør ikke blot Bornholm til Danmarks tørreste landsdel, solskinsøen topper også listen over de tørreste områder i Europa.
Hvordan er Danmark som land?
Danmark er et demokrati og har et konstitutionelt monarki, hvor monarken ikke har den reelle magt. Siden 1972 har dette været dronning Margrethe II, som fungerer som landets statsoverhoved. Hun er også dronning af Færøerne og Grønland, men derudover har landene selvstyre. Styreformen er parlamentarisk.
Hvilket land har det bedste klima?
Klimaet på De Kanariske Øer anses som det bedste klima i verden på grund at de milde og behagelige temperaturer året rundt.
Er der fastlandsklima i Danmark?
I Danmark har vi kystklima. Det betyder helt præcist at forskellen mellem den koldeste og varmeste måned er mindre end 18 °C. Et land med fastlandsklima har en temperaturforskel, som er mere end 18 °C (der måles i gennemsnitlig månedstemperatur).
Hvor meget regner det gennemsnitligt i Danmark?
Den årlige nedbørsmængde er steget fra 636 mm i 1874–1890 til 759 mm i 1991–2020 (se Figur 1). Det er en stigning på næsten 20%.
Hvilken del af Danmark får mest sol?
Det gennemsnitlige antal soltimer i Danmark har i perioden 1981-2010 været på 1.574 timer (1.669 timer; 1991-2020 og 1.718 timer; 2011-2020). Den midterste del af Jylland har det laveste antal timer, mens Kattegatregionen og Bornholm har det højeste.
Hvor i Danmark er der færrest solskinstimer?
Læsø er den klare vinder
Vil du gerne være rimeligt sikker på tørt vejr og solskin, så er det altså Læsø du skal tage til. På denne enestående ø i Kattegat er der nemlig sol hele 1.951 timer om året. Omvendt er kommunen Ikast-Brande det sted i Danmark, som har absolut færrest solskinstimer med blot 1.581 timer.
Hvad er den varmeste dag i Danmark 2023?
6. juli 2023 er den varmeste dag registreret nogensinde, tæt fulgt af 5. og 7. juli.
Hvad er den koldeste vinter i Danmark?
De koldeste vintre var 1939-1940 og 1962-1963, der begge fik -3,5°C i gennemsnit. December blev kølig, januar den syvendevarmeste, og februar den niendevarmeste siden 1874. Vinterens højeste temperatur på 11,6°C blev målt ved Store Jyndevad i Sønderjylland den 1.
Kan der være orkaner i Danmark?
Den 3. december 1999 blev Danmark ramt af den kraftigste orkan nogensinde. Næsten hele landet blev berørt, og bortset fra i det nordlige Jylland nåede vindstødene de fleste steder op mellem 40-50 meter pr. sekund eller 150-175 kilometer i timen.
Hvornår er det koldest i Danmark?
I gennemsnit er december den varmeste af vores tre vintermåneder, og i henhold til den nye danske klimanormal, der gælder for 30-års perioden 1991-2020, er februar den koldeste af vintermånederne. Vi ved af gode grunde intet om vejforholdene i februar endnu.