Efter afskaffelsen af EU-forsvarsforbeholdet Den 1. juni 2022 stemte et stort flertal af danskerne ja til at afskaffe det danske EU-forsvarsforbehold. Danmark har derfor siden den 1. juli – hvor forbeholdet formelt blev afskaffet – haft mulighed for fuldbyrdet at indgå i EU-samarbejdet om sikkerhed og forsvar.
Hvad er Danmarks tilknytning til EU?
Danmark har været medlem af EU siden den 1. januar 1973. EU er et internationalt økonomisk og politisk forpligtende samarbejde mellem 27 medlemslande i Europa. Den danske regering fører Danmarks EU-politik i EU's Ministerråd.
Hvad gør EU for Danmark?
Overordnet set har EU fokus på at fremme fred, EU's værdier og befolkningernes velfærd. EU vil arbejde for økonomisk vækst og prisstabilitet, en social markedsøkonomi med høj konkurrenceevne. Det vil EU gøre gennem fri bevægelighed og et indre marked.
Hvilke lande er med i EU forsvarssamarbejde?
De EU-lande, som har undertegnet den fælles underretning, er: Belgien, Bulgarien, Cypern, Den Tjekkiske Republik, Estland, Finland, Frankrig, Grækenland, Italien, Kroatien, Letland, Litauen, Luxembourg, Nederlandene, Polen, Rumænien, Slovakiet, Slovenien, Spanien, Sverige, Tyskland , Ungarn og Østrig.
Hvad står der i forsvarsforbeholdet?
Forsvarsforbeholdet betød, at Danmark som hovedregel ikke deltog i dele af EU's udenrigs- og sikkerhedspolitik, som påvirkede forsvarsområdet. Vi deltog ikke i EU's militære operationer, vi finansierede dem ikke, og vi stillede ikke med soldater og militært udstyr til EU-ledede missioner i konfliktområder.
Skal Danmark stå over? | Agenda - Forsvarsforbeholdet
Hvad er Danmarks rolle i NATO?
Danmark deltager aktivt i NATO-samarbejdet både på den politiske og den militære side. Danmark yder solide bidrag til NATO's styrkede afskrækkelse og forsvar i Østersøregionen, samt til NATO's operationer og missioner i Kosovo, og NATO's rådgivningsmission i Irak.
Hvorfor har Danmark et forsvarsforbehold?
Hvad var årsagen til forsvarsforbeholdet? Forsvar var et af de områder, som Danmark forhandlede sig frem til en undtagelse på. I Maastrichttraktaten var der en erklæring om, at en fælles sikkerheds- og forsvarspolitik på sigt "ville kunne føre til et fælles forsvar, såfremt det Europæiske Råd traf afgørelse herom".
Hvor stor er Danmarks forsvar?
Hvor stort er det danske forsvar? Det danske forsvar består af 15.400 personel, herunder 8.000 i hæren, 2.250 i søværnet, 3.000 i luftvåbnet og 2.150 mand, som værnene er fælles om.
Hvad er Danmark medlem af?
januar 1973, blev Danmark officielt medlem af De Europæiske Fællesskaber (EF) eller den Europæiske Union (EU), som det europæiske samarbejde kaldes i dag.
Hvem arbejder mest i Europa?
Den gennemsnitlige arbejdstid i alle 28 lande er 39,7 timer om ugen. Den længste arbejdsuge har de i Rumænien, hvor de gennemsnitligt arbejder 41,3 timer om ugen, skarpt forfulgt af Luxembourg og Tyskland med henholdsvis 40,7 og 40,6 timer.
Er Danmark en del af EØS?
EØS opstod som et samarbejde mellem EU og EFTA (European Free Trade Area), der er en mellemstatslig frihandelsorganisation. Danmark var medlem indtil optagelsen i EF. EØS-samarbejdet omfatter i dag: Alle 27 EU-lande.
Hvad er fordelen ved at være en del af EU?
EU-samarbejde
Der er store fordele ved EU. Helt centralt er muligheden for at kunne vælge at bo, arbejde og rejse overalt i Europa. Desuden sikrer EU-samarbejdet vækst, velstand og beskæftigelse både i Danmark og i Europa.
Hvem bestemmer i EU?
Europa-Parlamentet består af folkevalgte politikere fra alle EU's medlemslande. Parlamentet behandler og vedtager EU's love, og er sammen med Ministerrådet den lovgivende magt i EU. Europa-Parlamentet er i dag en meget magtfuld aktør i EU.
Hvad er forskel på EU og NATO?
Nato er en rent mellemstatslig organisation, der fungerer som en militær alliance. EU er en dels overstatslig og dels mellemstatslig union. Det er grundlæggende et handelssamarbejde, men har også udviklet sig til samarbejde på flere områder, eksempelvis en fælles udenrigspolitik.
Hvor mange kampvogne har Danmark i alt?
Qatars Leopard 2A7 kampvogne og Danmarks ligner på mange områder hinanden), men som følge af forsvarsforlig 2018-23 blev antallet i 2018 øget til 44 i stedet for de planlagte 38. Med de 44 kampvogne vil det blive muligt at indsætte tre kampvognseskadroner (den tredje eskadron oprettes fra januar 2021).
Hvor mange kampvogne råder Danmark over?
Leopard-kampvogne er Danmarks nyeste og mest moderne kampvogne. Danmark råder over 44 styks.
Hvem har det bedste militær i verden?
I dag (2023) er der tre supermagter: USA, Rusland og Kina. USA har verdens største økonomi, magtfulde væbnede styrker, herunder den største flåde og en permanent plads i FN's Sikkerhedsråd og er ledende i NATO.
Hvor mange kampfly har vi i Danmark?
Danmark har i alt købt 27 F-35 kampfly, der skal erstatte F-16 kampflyene. F-35 er et afgørende værktøj i fremtidens håndhævelse af Danmarks suverænitet og internationale forsvarssamarbejde. De første fire danske F-35 er nu i Danmark - og efter planen er F-35 fuldstændigt implementeret i det danske forsvar i 2027.
Hvornår var den danske hær størst?
Slaget på Isted Hede 25. juli 1850 var et slag under Treårskrigen, og det største slag i danmarkshistorien. Næsten 40.000 danske soldater kæmpede mod 27.000 slesvig-holstenere på Isted Hede, nordvest for Slesvig i hvad der i dag er det nordlige Tyskland.
Hvorfor siger danskerne nej til euroen?
I marts 2000 besluttede regeringen under ledelse af Poul Nyrup Rasmussen (S) at sende ØMU-spørgsmålet til folkeafstemning for senere at kunne indføre euroen. En folkeafstemning var nødvendig, fordi Justitsministeriet vurderede at deltagelsen i den fælles valuta ville indebære suverænitetsafgivelse for Danmark.
Hvornår blev forsvarsforbeholdet afskaffet?
Folkeafstemningen om afskaffelse af det danske forsvarsforbehold blev afholdt den 1. juni 2022. Resultatet blev, at 66,9 % af vælgerne stemte ja til at afskaffe forsvarsforbeholdet, mens 33,1 % stemte nej. Afstemningen afspejlede dermed den hidtil største forskel på ja- og nejstemmer ved en dansk EU-folkeafstemning.
Hvad for nogle lande er ikke med i EU?
Albanien, Montenegro og Nordmakedonien. Bosnien-Hercegovina, Kosovo*, Serbien og Ukraine. Andorra og San Marino. 79 lande i gruppen af Gruppen af Stater i Afrika, Vestindien og Stillehavet.