Historisk set er dansk en dialekt af et fællesnordisk sprog, som er sparsomt overleveret i runeindskrifter fra ca. 200-800 e.Kr., spredt over Danmark, Norge og Sverige. Dette sprogtrin kaldes urnordisk. I de ældre indskrifter er de gamle indoeuropæiske stammevokaler bevaret, fx horna 'horn', satido 'satte', (akk.)
Hvor gammel er det danske sprog?
Det danske sprogs opståen og udvikling. Det danske sprog har sin oprindelse i indoeuropæiske stammer, som omkring 4000 f. Kr. vandrede fra et område nord for Sortehavet mod øst og mod nordvest.
Hvad kalder man gammel dansk sprog?
Gammeldansk kalder man det danske sprog i middelalderen. De ældste gammeldanske kilder, der er bevaret, stammer fra omkring år 1100. Kort efter år 1500 sker der et skifte i skriftsproget, som gør det rimeligt at afgrænse den gammeldanske periode dér. Helt præcist defineres Gammeldansk Ordbogs periode som 1100-1515.
Hvilket slags sprog er dansk?
Dansk er et østnordisk sprog indenfor den germanske gren af den indoeuropæiske sprogfamilie. Det danske sprog tales af ca. seks millioner mennesker, hovedsageligt i Danmark, men også i Sydslesvig, på Færøerne og Grønland.
Hvor længe har man talt dansk?
De sidste godt 14.000 år har det været muligt at høre talt sprog i Danmark. Talesproget er det oprindelige, og det er grundlaget for det skriftsprog som vi har haft siden de ældste urnordiske runeindskrifter, der dateres til tidsrummet fra år 200 til år 600.
GERMANIC: OLD NORSE & DANISH
Hvad stammer det danske sprog fra?
Historisk set er dansk en dialekt af et fællesnordisk sprog, som er sparsomt overleveret i runeindskrifter fra ca. 200-800 e.Kr., spredt over Danmark, Norge og Sverige. Dette sprogtrin kaldes urnordisk. I de ældre indskrifter er de gamle indoeuropæiske stammevokaler bevaret, fx horna 'horn', satido 'satte', (akk.)
Hvor mange procent af verden snakker dansk?
Dansk er blandt de to-tre procent største af verdens sprog, regnet efter modersmål.
Er dansk et truet sprog?
40 procent af verdens sprog er truet af udryddelse. Men dansk er slet, slet ikke et truet sprog.
Hvilket sprog ligner mest dansk?
Som du kan, er der nogle overraskelser, fx at dansk og svensk er tættere beslægtet end dansk og norsk, som jo i dag på mange måder ligner hinanden mere. Og du kan også se at engelsk og tysk er tættere beslægtet end fx dansk og tysk, selv om dansk jo tilsyneladende har langt mere til fælles med tysk end engelsk har.
Er dansk et stort sprog?
Dansk er faktisk et af de største sprog i verden. Selvom den danske befolkning langtfra er prangende stor i forhold til andre folkeslag, er der stadig fem millioner mennesker, der taler dansk, og det er faktisk rigtig mange for et sprog. Dermed ligger dansk på en 70.
Hvad er Danmarks ældste ord?
Blandt de danske ord, der kan dokumenteres længst tilbage i ti- den, er løg og øl, som i formen lauka og alu findes på en brak- teat fundet ved Skrydstrup i Sønderjylland. Ordene er skrevet på en sådan måde, at de følger brakteatens stil.
Hvad er den ældste sprog?
Næst efter sumerisk og egyptisk er akkadisk det ældste kendte sprog i verden; de tidligste vidnesbyrd stammer fra ca. 2600 f.v.t. Sproget fortrængte langsomt sumerisk og var efter ca. 2000 enerådende som Mesopotamiens talesprog.
Er gammel dansk snaps?
Beskrivelse. Gammel Dansk er en dansk kryddersnaps med en lang og bitter smag. Den er især anvendt som morgenbitter.De dansk spiritusfarbrikker startede produktionen af Gammel Dansk i 1967. Flaskestørrelse: 70 cl.
Hvad kom først dansk eller norsk?
De første enkeltsprog er gammeldansk og gammelsvensk, bestemt ca. 1100-1550. Før det arbejdes med delvist konstruerede sprogformer i den historiske lingvistik: ca. 800-1100, runedansk, eller olddansk, runesvensk samt norrønt (Norge, Island og Færøerne for perioden 800-1300); ca.
Hvor kommer danske ord fra?
De første låneord kom til dansk i vikingetiden med kristendommen. Ordene kom med engelske, frisiske og tyske missionærer, der havde de fleste ord fra latin, hvortil de var kommet fra græsk. Senere i middelalderen kom mange nye ord til fra latin og især fra nedertysk.
Hvor stammer det danske folk fra?
Navnet dansker kommer fra danerne, som var en historisk nordgermansk stamme, der beboede, hvad der i dag er den sydlige del af Sverige (Skåne) og de danske øer. Danerne bliver bl. a. nævnt af de byzantinske historikere Jordanes og Procopius, som omtaler et folk kaldet dani.
Hvad er det nemmeste sprog i verden?
De nemmeste sprog, målt i hvor lang tid det tager at lære, er: Dansk, hollandsk, italiensk, norsk, portugisisk, rumænsk, spansk og svensk. Disse sprog tager alle ca. 24 ugers træning.
Hvilket sprog er nemmest at lære for en dansker?
Sprog der er nemmest at lære for dansktalende
Norsk. Svensk. Engelsk. Tysk.
Er norsk tæt på dansk?
Det er vanskeligt at afgrænse norsk mod svensk og dansk efter rent sproglige kriterier; i praksis kan moderne norsk siges at være de skandinaviske dialekter og standardsprog, som har geografisk tilknytning til Norge. Norsk som skriftsprog blev fra senmiddelalderen erstattet af dansk skriftsprog.
Er dansk et svært sprog at lære?
Forklaringen er ikke, at danske børn er dummere end børn i andre lande, men at dansk er et af de sværeste sprog i verden at lære på grund af sin gennemgribende mangel på tydelige konsonantlyde. ”Det, der gør dansk så svært, er, at vores fonologi, vores ordstruktur, er så ugennemsigtig.
Hvorfor er det danske sprog vigtigt?
Uden det danske sprog er det vanskeligt at forestille sig dansk kultur. Sproget er vigtigt for os alle for at kunne kommunikere over for omverdenen, ligesom sproget spiller en vigtig rolle i forhold til dannelsen af vores egen personlige identitet og selvforståelse.
Hvad hedder de to officielle sprog i Norge?
Der er to officielle norske skriftsprog, bokmål og nynorsk, og svar fra offentlige myndigheder skal være i samme mål som henvendelsen. Skolekredse skal vælge det ene mål som undervisningssprog, men eleverne skal kunne læse og skrive begge målformer.
Hvad er det sværeste sprog at lære?
Grønlandsk er det vanskeligste sprog i verden at lære. Det fastslår sprogprofessor Rolf Theil fra Universitet i Oslo ifølge KNR. Professoren har udarbejdet en hitliste over alverdens sprog, og listen offentliggøres i dag i anledning af den europæiske sprogdag.
Hvor gode er danskerne til engelsk?
Danskerne er de tredjebedste i verden til at tale engelsk, når man sammenligner med lande fra Europa, Asien, Latinamerika, Afrika og Mellemøsten. Det fremgår af den årlige analyse EPI, som er udarbejdet af Education First (EF), og som blev offentliggjort den 8. november.