Magten i EU er på mange måder bygget op ligesom vi kender den fra magtens tredeling med en lovgivende, udøvende og dømmende magt. Den lovgivende magt i EU er Rådet og Parlamentet. Den udøvende magt er Kommissionen og den dømmende magt er Domstolen.
Hvordan er magtens tredeling i EU?
På mange udviser EU nogle af de typiske kendetegn for et føderalt system; med Europa-Kommissionen som den udøvende magt og en todelt lovgivningsmyndighed hos Europa-Parlamentet, der repræsenterer borgerne, og Rådet, der repræsenterer staterne.
Hvilke dele består magtens tredeling af?
Den lovgivende magt kaldes også den legislative magt; mens den udøvende magt også betegnes den eksekutive magt; og den dømmende magt kaldes også den judikative magt.
Hvem der har den lovgivende magt i EU?
Europa-Parlamentet består af folkevalgte politikere fra alle EU's medlemslande. Parlamentet behandler og vedtager EU's love, og er sammen med Ministerrådet den lovgivende magt i EU.
Hvor ligger magten i EU?
Europa-Kommissionen (Bruxelles/Luxembourg/repræsentationer i hele EU)
Dit Demokrati | Hvordan lovgiver EU?
Hvor mange MEP har Danmark?
Mød de danske medlemmer af Europa-Parlamentet (Mep'er).
Danmark har 14 medlemmer af Europa-Parlamentet. De bliver valgt af den danske befolkning hvert femte år, senest ved EU-valget i 2019 og næste gang i juni 2024.
Hvilken magt har Europa-Parlamentet?
Europa-Parlamentet har 705 medlemmer i form af politikere valgt ved direkte valg i de 27 EU-lande. Parlamentets opgave er at medvirke til lovgivningsprocessen i EU, vedtage og kontrollere EU's budget og udøve demokratisk kontrol ved at overvåge den udøvende magt i EU.
Hvem finansierer EU?
Som udgangspunkt betaler alle medlemslande den samme procentdel af deres BNI, men nogle lande, inklusiv Danmark, får en rabat på BNI-bidraget. Danmarks bruttorabat er på cirka 2,81 mia. kroner årligt (2021-tal), hvor nettorabatten er 1,5 mia. kr efter bidraget til de andre fire landes rabat.
Kan Danmark undlade at følge en forordning fra EU?
EU-Domstolen har dog på den anden side fastslået, at medlemslandenes nationale regler må stå under de fælles EU-regler, uanset om det er grundlov eller ej. Desuden kan Danmark ifølge dansk statsret tage suverænitet tilbage fra EU, mens det ifølge EU-retten er ulovligt.
Hvilke danske politikere sidder i EU?
- Margrete Auken (SF)
- Asger Christensen (V)
- Niels Fuglsang (S)
- Søren Gade (V)
- Jeppe Kofod (S)
- Peter Kofod (DF)
- Morten Løkkegaard (V)
- Karen Melchior (RV)
Hvem står bag magtens tredeling?
Den lovgivende magt er hos kongen og Folketinget i forening. Den udøvende magt er hos kongen. Den dømmende magt er hos domstolene.
Hvornår blev magtens tredeling lavet?
Grundloven fra 1849, der efterfølgende blev kendt som Junigrundloven, var inspireret af andre landes forfatninger – eksempelvis Belgien og Norge – og tog udgangspunkt i ideerne om magtens tredeling i form af en udøvende, lovgivende og dømmende magt.
Hvem er i den udøvende magt?
Den udøvende magt vil i parlamentariske systemer være underlagt regeringen, i præsidentialsystemer vil den udøvende magt falde under administrationen. I Danmark, Norge, Sverige og andre konstitutionelle monarkier vil kongen eller dronningen være det formelle overhoved for den udøvende magt.
Hvad består EU af?
- Det Europæiske Råd. Det Europæiske Råd (DER) består af de europæiske stats- og regeringsledere. ...
- Rådet. Rådet vedtager sammen med Europa-Parlamentet al EU-lovgivning. ...
- Kommissionen. ...
- EU's fælles Udenrigstjeneste. ...
- Europa-Parlamentet. ...
- EU-Domstolen.
Hvad hedder de to lovgivende instanser i EU systemet?
Det Europæiske Råd fastsætter Unionens vigtigste politiske prioriteter og overordnede politiske kurs. Det ledes af en formand, som vælges for 2½ år. Det Europæiske Råd vedtager ikke EU-love. Det er Europa-Parlamentets og Rådet for Den Europæiske Unions opgave — pas på ikke at blande dem sammen!
Hvad er en MEP?
Forkortelse for medlem af Europa-Parlamentet.
Er en forordning en lov?
Forordning er et andet ord for lov, og er et begreb, der bruges i dansk retshistorie og i EU-retlig sammenhæng. 1. En forordning var en generel retsforskrift, der fra 1500-tallet og frem til Grundloven af 1849 var en af betegnelserne for de love, statsmagten udstedte.
Hvad er en afgørelse EU?
Til at udøve EU's kompetence kan EU's institutioner vedtage fem typer retsakter. En afgørelse er en retsakt, der er bindende i alle enkeltheder. En afgørelse, der angiver, hvem den er rettet til, er kun bindende for dem.
I hvilke lande gælder EU forordningen?
Belgien, Bulgarien, Cypern, Danmark, Estland, Finland, Frankrig, Grækenland, Irland, Italien, Kroatien, Letland, Litauen, Luxembourg, Malta, Nederlandene, Polen, Portugal, Rumænien, Slovakiet, Slovenien, Spanien, Sverige, Tjekkiet, Tyskland, Ungarn og Østrig.
Hvor får EU penge fra?
EU's indtægtskilder omfatter: bidrag fra medlemslandene, importafgifter på produkter fra lande uden for EU, et nyt bidrag baseret på ikke-genanvendt plastemballageaffald og bøder, der pålægges virksomheder, som ikke overholder EU-reglerne EU-landene bliver enige om størrelsen på EU-budgettet, og hvordan det skal ...
Hvor mange penge sender Danmark ud af landet?
Alene i år sender Danmark 385 millioner kroner i humanitær bistand til lande, hvor tvangsudsendelser ifølge Rigspolitiet ikke i øjeblikket er muligt. Dertil kommer andre former for dansk u-landsbistand, eksempelvis langsigtet udviklingshjælp og penge, der kanaliseres gennem FN- og EU-systemerne.
Hvem bestemmer mest i EU?
Sammen med parlamentet bestemmer Ministerrådet over EU's budget og love. Hvert halve år skiftes de 28 EU-lande til at være formand for Ministerrådet. Europa-Kommissionen er EU's stemmeKommissionen sørger for, at Det Europæiske Råds beslutninger bliver til love og regler i EU.
Hvor er EU's hovedkvarter?
EU's hovedinstitutioner (Kommissionen, Ministerrådets Sekretariat, Europa-Parlamentet og EU's Fælles Udenrigstjenestes hovedkvarter) er koncentreret omkring Bruxelles. En del af Europa-Parlamentets kontorer, Domstolen, Revisionsretten og Den Europæiske Investeringsbank er beliggende i Luxembourg.
Hvor mange danskere sidder i EU Parlamentet?
Se oversigten over de 14 danske medlemmer i Europa-Parlamentet, og lær dem endnu bedre at kende med EU-Oplysningens syv skarpe spørgsmål.
Hvilke opgaver løser EU?
På områder som beskæftigelse, ligestilling, sundhedsvæsen, ulandsbistand, sikkerheds- og forsvarspolitik, kultur, uddannelse, landbrug og fiskeri, klima, økonomi og asyl- og integrationspolitik gør EU's indflydelse sig gældende.