Merian har dog en blødere stængel og er ofte lidt lavere end oregano. Når de to blomstrer, kan det dog være forholdsvist let at kende forskel: Merian får små hvide blomster, hvorimod den almindelige oregano oftest får blomster, der er mere rosa eller lilla i farven.
Hvad er forskellen på merian og oregano?
Almindelig merian (Origanum vulgare) – også kaldt oregano eller blot merian – er en urteagtig plante med en busket vækst. Blomsterne er lyserøde eller hvide og sidder i små stande. Hele planten bærer kirtler med duftende, æteriske olier.
Hvilket krydderi kan erstatte merian?
Oregano er en nær slægtning til merian.
Hvad smager merian af?
Smag. Merian har en sød og let krydret smag. Hele planten dufter aromatisk.
Hvilket krydderi kaldes også Origanum?
Origanum vulgare
Oregano passer godt til tomat og andre grøntsagsretter, ost, bønner, fisk, skaldyr, kylling, æggeretter, pizza og pasta. Oregano kaldes også for ”bjergenes fryd” fordi de små violette blomster lyser op på bjergsiderne i Middelhavslandene. Ingredienser: Oregano fra Tyrkiet.
Oregano og merian
Hvad er merian krydderi?
Merian, med sin latinske betegnelse origanum majorana, minder til forveksling om oregano. Krydderurten kommer fra en plante med behårede blade og lyserøde eller hvide blomster. Både oregano og merian er en del af læbeblomstfamilien. Denne form for merian kaldes havemerian.
Hvad smager oregano af?
Smag og lugt: Stærk, lidt peberagtig og let bitter smag. Aroma som timian. Smags- og duftstoffer: Thymol (som i timian) og carvacrol (timian-lignende aroma). Anvendelser: I middelhavsretter, fx på pizza Napolitana, i tomatsauce, i sammenkogte kødretter og til fisk.
Kan man spise blomsterne på oregano?
Men ikke bare bladene kan bruges – også de yndige små, hvide blomster er spiselige. Brug blomsterne som dekoration på kager og desserter. Oregano og merian bliver gerne forvekslet med hinanden, for de smager næsten ens og kan bruges i de samme retter.
Hvad betyder oregano?
Origanum betyder »bjergets glæde«, og både oregano og merian er blevet kaldt for »bjergmynte«. Der findes flere arter, som vokser vildt ved Middelhavet. I Danmark vokser vild merian på sandet jord. Blomstringen sker i løbet af sommeren, og de krydrede blomster tiltrækker et hav af insekter.
Er merian Vinterhårdfør?
Almindelig oregano / Vild merian (Origanum vulgare)
Grunden til at den også kaldes ”vild merian” er fordi den er vildtvoksende i Danmark og mange andre lande. Det betyder også at denne sort er utrolig hårdfør sammenlignet med havemerian, og sagtens kan overleve den danske vinter.
Hvad kan jeg bruge i stedet for oregano?
Merian har nemlig en mindre gennemtrængende og mere sødlig smag end oregano. Derfor egner den sig bedst til at blive tilsat friskt lige inden serveringen til grøntsagsretter, salater eller serveringer med svin, kylling eller æg.
Hvad er der i Mamas favorit krydderi?
Pastakrydderiet består af persille, hvidløg, chili og citron. De tørrede krydderier bringer den bedste smag af Italien frem. Mængde: 40 g. Det danske brand Made by Mama startede deres eventyr tilbage i 2012 i Italien.
Hvilke krydderurter passer sammen?
- Basilikum, timian og oregano. Disse tre urter trives alle bedst i jord med god dræning, så de kan plantes sammen i samme bed eller krukke. ...
- Persille og rosmarin. ...
- Dild og koriander. ...
- Salvie og timian: ...
- Krydderurter til madlavningen. ...
- Basilikum. ...
- Oregano. ...
- Rosmarin.
Kan man spise stilken på oregano?
Du kan både bruge bladene og blomsterne til madlavningen, og du kan bruge det hele friskt – eller du kan tørre det og anvende det i te eller gemme det på krydderihylden.
Kan man spise frisk oregano?
Oregano kan bruges både tørret og frisk. Den friske variant bruger jeg særligt i salater og gryderetter, hvor den tørrede er perfekt på brød eller pizza.
Hvad er oregano lavet af?
Oregano er en flerårig urt med ovale helrandede blade og med blomster, der kan være fra hvide til lyslilla og purpur- farvet i kvastlignende stande i spidsen af stænglen og på sidegrene (Bagsidefoto).
Er frisk oregano sundt?
Sådan bruger du oregano: Frisk oregano indeholder flere antioxidanter, vitaminer og mineraler end tørrede varianter. Har du en frisk plante stående, får du derfor flest af de gode stoffer, når du krydrer din pizza, tomatsovs eller suppe med den.
Hvordan bruger man frisk oregano?
Frisk oregano kan du bruge i alle de opskrifter, hvor du plejer at bruge tørret oregano. Hak den og hæld den i tomatsovsen til pasta eller lasagne. Eller prøv at hakke den og rør den i farsen til dine hakkebøffer. Eller brug den som topping på dampede gulerødder med citronsaft.
Hvornår kommer man oregano på pizza?
Kom løgringe på pizzaerne sammen med skinke og oliven. Drys pizzaerne med oregano, når de kommer ud af ovnen.
Kan man klippe oregano ned?
Oregano – mere end et pizzakrydderi
Der findes et sted mellem 20 og 40 organoarter. Oregano er flerårig, klip derfor de visne skud ned om efteråret og små nye skud vil dukke op i løbet af april måned.
Er oregano flerårig?
Oregano, Flerårig, vinterhårdfør.
Kræver lys for at kunne spire – frø må ikke dækkes med jord. Placeres solrigt. Trives i humusrig jord.
Hvordan plukker man oregano?
Oregano kan løbende høstes, men husk tommelfingerreglen med at høste, før blomsterne udspringer, så du får mest smag. Det er også en fordel at beskære oreganoen inden blomstringen, så bladene fortsat vækster. Samtidig kan du undgå, at oreganoen taber frø, som spreder sig ukontrolleret i højbedet.
Kan oregano blive for gammelt?
Tørre krydderier som for eksempel oregano, basilikum, karry og peber fordærves ikke i din køkkenskuffe. Smagen kan aftage med tiden - især hvis du ikke har lukket posen eller krydderikrukken godt nok. Brug trygt krydderier, selvom »Bedst før« eller »Mindst holdbar til« er overskredet.
Hvor længe skal oregano tørre?
Klip stilke af krydderurterne, og bred dem ud på ovnriste, en bageplade eller i ovnfaste fade (uden bagepapir). Tør dem ved 35-40 grader i mindst 8 timer. Når urterne er tørre, kan du let nulre bladende af stilkene.
Kan man tørre frisk oregano?
Krydderurter som rosmarin, oregano, timian, mynte og esdragon er glimrende at tørre. Dild og persille, som jeg også sørger for at udnytte, bliver bedst, når jeg hakker og fryser det. De mister nemlig en hel del farve (og smag!), hvis man tørrer dem.