Husblas er et gelatine-middel, der fremstilles af sener, hud og knogler fra svin og køer. Det anvendes til fx gelé og desserter, som skal stivne. Hvis du fx er vegetar eller ikke spiser svin, kan du i stedet bruge gelatine-produktet, agar-agar. Det fremstilles af tang og kan købes i helsekostbutikker.
Hvad er forskellen på husblas og gelatine?
Gelatine sælges i Danmark under navnet "Husblas". Ordet "Husblas" stammer fra tysk og er en sammensætning af "Hausen", som betyder stør (Belugastør, Huso huso) og "Blas" som betyder svømmeblære, altså et stof udvundet oprindeligt fra størens svømmeblære.
Er husblas halal?
Dr. Oekter Okse Husblas er lavet på animalsk gelatine fra okse, der er halal-certificeret. Okse Husblas kan bruges på samme måde, som traditionel husblas.
Kan husblas ligge for længe i vand?
Husblassen skal udblødes i rigeligt koldt vand i 5-10 minutter. Bladene skal lægges i vandet et efter et, så de ikke klistrer sammen. Husblassen skal smeltes over svag varme. Rør ofte, og undgå, at husblassen bobler og bliver for varm.
Er der forskel på husblas?
Køber du den økologiske udgave, er husblassen udvundet af økologiske grise. Husblas sælges typisk som små plader, som er nemme at dosere og arbejde med. Når man anvender svin til produktionen af dette gelatinemiddel, så skyldes det simpelthen, at det giver den bedste kvalitet.
Husblas - sådan gør du
Er der collagen i husblas?
Kollagen på kostplanen
Kollagenrig mad er foruden simresupper også mad i gelé, fordi der er meget kollagen i husblas/gelatine.
Er der æg i husblas?
Husblas, også kaldet gelatine, er et gelerings- eller fortykningsmiddel, som består af animalsk protein udvundet fra knogler og hud fra typisk svin og okse.
Kan husblas tåle varme?
Læg bladene i ét ad gangen og sørg for, at alle blade er dækket af vand. Efter ca. 10 minutter er husblasbladene udblødte. Træk dem nu op af vandet med det vand, der hænger ved og læg dem i en skål, der kan tåle varme.
Kan husblas koges?
Ved varme retter røres den opblødte og knugede husblas direkte i den varme væske. Husblassen opløses øjeblikkeligt. Ved kolde retter (også ved fløde) opløses den opblødte og knugede husblas i en lille varm gryde (OBS: det må ikke koge).
Hvorfor trevler min husblas?
Når husblas af og til danner trævler, skyldes det oftest, at den kommes i en ret, hvor temperaturforskellen er for stor, så husblassen straks størkner, når den kommes i.
Er Dr Oetker halal?
Oetker er lavet på animalsk gelatine fra okse, der er halal-certificeret.
Er gelatine fra kvæg halal?
Gelatine findes bl. a. i så forskelligartede produkter som vingummi, syltetøj, is og forskellige former for medicin, og det er kun tilladt muslimer at indtage sådanne produkter, hvis gelatinen er halal - altså fremstillet af dyrerester fra halal-slagtede køer, får o.l. (Nicolaisen, p. 25-26).
Hvad kan jeg bruge i stedet for husblas?
Agar Agar er tilsætningsstoffet E406 og kan anvendes i stedet for husblas, der er animalsk.
Er svine gelatine halal?
ingrediensen svine-gelatine og er derfor ikke halal.
Er gelatine fra svin?
Til at fremstille gelatine bruger man kollagen fra dyr – som regel svin og køer, men fisk anvendes også i nogen grad. Her bruger man dyrenes knogler og huder som ofte er et biprodukt af eksempelvis kødproduktion.
Er der gris i vingummi?
Vingummi får dets konsistens fra gelatine, som udvindes fra kogt grisehud og kalveknogler. Du kan dog ikke smage, at der er gris eller kalv i. Ved kogning af grisehud og kalveknogler udvindes gelatine, som er et gulligt stivelsesmiddel uden duft eller smag.
Kan man bruge gelatine i stedet for husblas?
bruges i fløde, cremer, mousser, budding og frugtgelé. En teske (5 ml) gelatinepulver svarer til 2 blade husblas (á 1,7 g).
Hvorfor er der klumper i citronfromage?
Vores bedste råd til en vellykket citronfromage
Det er vigtigt at piske konstant, når du hælder den smeltede husblas i æggemassen i en tynd stråle - ellers kan der komme klumper. Flødeskummet skal først vendes i, når æggemassen er let stivnet. Vender du flødeskummet i for tidligt, deler citronfromagen sig.
Kan man smelte husblas i mikroovn?
Husblas skal have ca. 10 sekunder ved fuld varme i mikroovnen. Sørg altid for, at chokoladen eller smørret er skåret ud i ensartede stykker og giv det aldrig mere end 10-15 sekunder af gangen, før du tjekker, om det er smeltet. Smelt dog altid chokolade til overtræk eller mousse efter opskriftens anvisninger.
Hvordan undgår man at husblas klumper?
Kom koldt vand i en skål og kom husblas i. Det er vigtigt, at husblas-bladene lægges i hver for sig, så de ikke hænger sammen. Sørg for at udbløde dem i rigeligt vand, da det hjælper til at undgå, at husblassen klumper, når den vendes i ostecremen.
Kan man fryse mousse med husblas?
Ja, det anbefaler vi faktisk, at du gør, så moussen har god tid til at sætte sig. Den kan også laves to dage før, men så skal du blot have i mente, at den så ikke kan holde sig så lang tid i den anden ende efter den er serveret. Den kan også sagtens fryses ned.
Kan man fryse noget med husblas?
Gelérand med væske, som stives med husblas, kan ikke fryses. Fromager med æg, flødeskum og husblas kan godt fryses. Hvis man kommer kiwi eller frisk ananas i gelerand, smelter den.
Hvordan ved man om æg er?
Læg forsigtigt det tvivlsomme æg i vandet. Synker ægget og lægger sig på siden på bunden, så er ægget frisk og klar til at blive pist. Hvis ægget synker men vender opad, så er det ikke frisk men må stadig spises. Hvis ægget derimod flyder, så er det lige til skraldespanden, da det er blevet for gammelt.
Er et æg frisk?
Hvis du er i tvivl, om dit æg er for gammelt, kan du bruge den klassiske flyde-test. Fyld et glas eller en skål med vand og læg det ukogte æg deri. Hvis ægget synker til bunds, er det friskt. Hvis ægget flyder i overfladen af vandet, er det ved at være gammelt.
Kan man spise alle slags æg?
Det er der ingen evidens for. Æg har ganske rigtigt et højt indhold af kolesterol, men kolesterolen fra vores mad går ikke direkte i vores blod, viser forskningen. Derfor kan man i princippet spise alle de æg, men vil, siger Nina Geiker, der dog tager det forbehold, at man skal spise en varieret kost.