Et æg indeholder ca. 23 µg jod, svarende til 39 µg pr 100 g æg, og den højeste koncentration af mineralet er i blommen. Fødevarestyrelsen anbefaler, at danskerne indtager 150 µg jod om dagen.
Hvilke fødevarer er der mest jod i?
Kun få fødevarer indeholder jod af betydning. Fisk, skaldyr og især mælk/mejeriprodukter er de fødevarer, der indeholder mest jod.
Hvad indeholder et æg?
Æg består af æggehvide og en æggeblomme. Æggehviden indeholder protein og meget lidt fedt og kulhydrat, mens æggeblommen indeholder både fedt og protein og meget lidt kulhydrat. Et helt æg indeholder cirka 6 gram fedt og cirka 7 gram protein. Cirka ⅓ af fedtet i æg er mættet fedt.
Hvor meget jod er der i mælk?
½ liter mælk vil tilføre 116,5 µg jod i kosten, hvilket er 78 % af NNA for voksne. Marine fødevarer indeholder høje mængder af jod, og ville derfor kunne bidrage væsentligt til jodforsyningen, hvis vi spiste mere fisk og skaldyr.
Hvor meget jod i æg?
Et æg indeholder ca. 23 µg jod, svarende til 39 µg pr 100 g æg, og den højeste koncentration af mineralet er i blommen. Fødevarestyrelsen anbefaler, at danskerne indtager 150 µg jod om dagen.
Sådan koger du æg og hvad er kogetiden? | GoCook by Coop
Er der jod i brød?
Hvis du køber brød hos en bager eller i et supermarked (industribrød), vil der være brugt salt med jod. Du må derfor kun spise højst 50 gram af det. Spis mange små måltider, så du ikke føler dig sulten.
Hvor meget jod er der i blåbær?
Selvom bær generelt er sprængfyldt med vitaminer og mineraler har hvert bær type dog deres force. Et eksempel kan være at jordbær indeholder jod men det gør blåbær derimod ikke.
Hvad sker der hvis man får for meget jod?
Øget indtagelse, specielt hvis indtagelsen gennem en længere periode har været lav, kan give forhøjet stofskifte (den såkaldte "jodbasedow"), især hos ældre. Meget høje doser på 2 mg/dag kan give symptomer på kronisk jodforgiftning med øjenirritation, hudforandringer og forstørrede spytkirtler.
Hvad gør jod ved stofskiftet?
Hvad bruger kroppen jod til? Som en del af skjoldbruskkirtlens hormoner (Thyroideahormonerne T3 og T4) indgår jod i regulering af kroppens stofskifte. Det vil sige de biokemiske reaktioner, der danner energi og nye kemiske byggesten til vedligeholdelse af kroppens celler og væv.
Er det godt at spise æg hver dag?
Fødevarestyrelsen anbefaler, at raske danskere – som hverken har forhøjet kolesterol eller diabetes – kan spise ét æg om dagen. Altså syv æg om ugen. På et år bliver det til 365 æg. Fødevarestyrelsen anbefaler, at danskere med forhøjet kolesterol nøjes med at spise tre til fire æg om ugen.
Er det sundt at spise 2 æg om dagen?
Fødevarestyrelsen anbefaler 2 æg om ugen til den generelle befolkning og 7 æg om ugen i en vegetarisk kost, der inkluderer æg og mejeriprodukter. Det er begrundet med, at der ikke er fundet sammenhæng mellem et moderat forbrug af æg (op til ét æg om dagen) og risiko for hjerte-kar-sygdom.
Hvorfor er det vigtigt at vi ikke spiser æg?
Æg har et højt indhold af kolesterol, og derfor skal man ikke spise for mange, hvis man vil passe på kolesteroltallet.
Er der jod i kylling?
Jern 100 mg/kg, Kobber 10 mg/kg, Zink 70 mg/kg, Mangan 30 mg/kg, Jod 1.5 mg/kg, Selen 0.2 mg/kg, Enterococcus faecium 1x109 CFU/kg.
Hvad udvindes jod af?
Jod fremstilles årlig i en mængde af ca. 31.000 ton med Chile og Japan som de største producenter. Råstoffet er enten chilesalpeter eller underjordisk saltvand i oliegasfelter (i Oklahoma og Japan), der kan indeholde 300 ppm jodid; den klassiske fremstilling ud fra tangaske er ophørt.
Hvilket salt er der ikke jod i?
I middelhavssalt og nye smarte salte fra for eksempel Læsø eller Mariager er der ikke tilsat jod.
Hvordan ved man at man mangler jod?
Et symptom på jodmangel kan være struma, som er en hævelse på halsen. Struma forårsaget af jodmangel er et udtryk for, at kroppen mangler jod til at producere nok hormoner. Kroppen forsøger at kompensere ved, at selve kirtlen vokser. Ved langvarig mangelfuldt jodindtag kan ses udvikling af højt eller lavt stofskifte.
Hvad er godt for din skjoldbruskkirtlen?
Jod er nødvendig for produktionen af hormonerne, og kroppen får jod gennem det, man drikker og spiser. Mængden af stofskiftehormon, som skjoldbruskkirtlen producerer, er afgørende for, om man har et for højt eller lavt stofskifte.
Hvorfor kan man ikke købe jod mere?
Børnejod bruges ikke mere, fordi det indeholder kviksølv. I dag vaskes sår med vand og sæbe, for ikke at belaste miljøet og fordi klorhexidin kan give hudirritation.
Er der jod i jordbær?
Jordbær indeholder ikke blot mere C-vitamin end appelsiner, men de indeholder også både fibre, jod, kalium, folat og vitamin B2, B5, og B6.
Er der jod i tun?
Tun er en mager fisk med et fedtindhold på 1,1 gram pr 100 gram. Tun indeholder blandt andet vitaminerne A, D og E og mineralerne jod og selen.
Hvilken kost indeholder jod?
Stort set al mad og alle drikkevarer indeholder små mængder jod. Vi får dog størstedelen af vores daglige jod fra mejeriprodukter, fisk, skaldyr, tang, æg, drikkevand og jodberiget bordsalt.
Er der jod I havsalt?
fisk og skaldyr. Havsalt indeholder ligesom Himalayasalt både calcium, jern, kalium og magnesium. Dog er der ligesom i bordsalt også tilsat jod.
Kan man spise salt med jod?
Hvis vi i Danmark ikke berigede salt med jod, ville vi nemlig se mange flere tilfælde af sygdommen struma blandt voksne og mental retardering blandt børn. Derfor blev det fra sundhedsmyndighedernes side i 1998 gjort obligatorisk at berige bordsalt og industrielt salt med jod.
Er der jod I salt?
Husholdningssalt og salt, der anvendes i brød og almindeligt bagværk, skal være tilsat jod i en mængde på 20 mg jod pr. kg salt.