I dag bor der ingen mennesker på Sprogø.
Kan man se pigehjemmet på Sprogø?
Pigehjemmet på Sprogø er fra 1923-1961, og var en anstalt for "Moralsk defekte" kvinder. Der er ikke adgang til pigehjemmet den dag i dag.
Hvorfor må man ikke være på Sprogø?
Sprogø er et naturbeskyttet område
Sådanne områder er kendetegnet ved at indeholde særlige naturtyper eller dyr, som kræver en særlig bevaringsindsats. Herudover er visse bygninger på Sprogø fredet, og naturplejen på øen sker i overensstemmelse med plejeplaner for øen, som er godkendt af Slagelse Kommune.
Hvem boede på Sprogø?
Tilbage til fængslet. Karoline Olsen associerer pigehjemmet på Sprogø med et fængsel, fordi hun var isoleret fra omverdenen, da hun blev anbragt på øen.
Hvem ejer Sprogø?
I dag er det A/S Storebælt, der ejer Sprogø, men både øen og kvindehjemmet er fredet. Indvendigt er der dog ikke mange spor efter den gamle anstalt: Gymnastiksalen er blevet konferencelokale, pigeværelserne erstattet af kontorer, og der er bygget flere ferielejligheder i de gamle bygninger.
Kvindehjemmet på Sprogø (dokumentar fra 1998)
Er der nogen der er flygtet fra Sprogø?
Siden hun var 17 år havde Lillian Nielsen levet et omtumlet liv under åndssvageforsorgen. Hun var blevet steriliseret som 23-årig, sendt i familiepleje, var flygtet, sendt til kvindehjemmet på Sprogø, var flygtet igen osv.
Hvad skete der med pigerne på Sprogø?
I årene mellem 1923 til 1961 blev omkring 500 kvinder anbragt på kvindeanstalten på Sprogø. Fælles for dem var, at de var stemplet som kriminelle, opsætsige, moralsk åndsvage eller seksuelt løsslupne. For mange var en tvangssterilisering det eneste valg, hvis de ville væk fra øen og ud i friheden igen.
Hvor mange piger blev steriliseret på Sprogø?
Hvor mange blev steriliseret på Sprogø? Af de 160 kvinder, som overlæge Wildenskovs optegnelser dækker, blev de 86 steriliseret.
Er Journal 64 ægte?
Stort biografhit foregår på Sprogøs kvindehjem: - Virkeligheden var ikke så barsk. Jussi Adler-Olsens bestseller og den nye film Journal 64 foregår på kvindehjemmet på Sprogø.
Hvornår lukkede kvindeanstalten på Sprogø?
Valget faldt på Sprogø, og kvindeanstalten var klar til at tage imod de første ”patienter” i august 1923. Anstalten på Sprogø blev nedlagt i 1961.
Hvor mange mænd blev steriliseret på Livø?
I perioden fra 1911 til 1961 blev i alt 700 mænd anbragt på De Kellerske Anstalter på Livø. Mange af disse mænd på Livø blev steriliseret eller kastreret, for at de kunne få mulighed for at forlade øen – hvis de sagde nej, måtte de blive. Senere foregik indgrebet under tvang.
Hvorfor lukkede Livø?
Da staten overtog De Kellerske Anstalter i 1959, havde holdningen til udviklingshæmmede ændret sig, og man mente, at samfundet skulle give plads til disse, så anstalten på Livø blev derfor lukket i 1961. Gennem de 50 år, anstalten eksisterede, nåede 700 mænd at blive interneret på Livø.
Hvor mange piger flygtede fra Sprogø?
Sprogø 1923-1961
Fra 1923-1961 husede Sprogø en anstalt for 'moralsk defekte' kvinder. Her blev hundredevis af kvinder isoleret og placeret på ubestemt tid, og i alt har cirka 500 kvinder været anbragt på øen.
Er Journal 64 optaget på Sprogø?
Sprogø ved Storebæltsbroen har en absolut nøglerolle i JOURNAL 64. En central del af filmens handling foregår på det historiske (og berygtede) pigehjem på Sprogø, og det er lykkes at placere en del af filmens optagelser on location på Sprogø takket være et tæt samarbejde med FilmFyn og Sund & Bælt.
Hvad er Sprogø kendt for?
Sprogø er uden tvivl én af Danmarks bedst kendte små øer. Mange historier og myter knyttes til den lille ø, der i årtusinder har udgjort en mellemstation for sejlads imellem landsdelene, og som i dag udgør forbindelsespunkt til Storebæltsbroen. Øen har været anvendt til beboelse, jagt og fiskeri siden ca. 4000 f.kr.
Hvordan blev kvinderne på Sprogø behandlet?
På Sprogø åbnede en anstalt i 1923, der skulle huse de afvigende kvinder. Anstalten blev betragtet som moderne, og tilstræbte sig på hjemlighed – men ideen bag var en udrenselse i proces. De uønskede, de afvigende og de farligt seksuelle skulle renses ud af samfundet. De ansås som “moralske defekte” og “løsagtige”.
Hvad hedder filmen om pigerne på Sprogø?
Der bliver ikke sparet på hverken hjerter eller stjerner, når anmelderne skal vurdere Malou Reymanns nye film "Ustyrlig". Filmen får premiere torsdag. Den handler om de Kellerske Anstalter på Sprogø, hvor man fra 1923 til 1961 placerede kvinder, der afveg fra samfundets sociale normer.
Hvad fejler Carl Mørck?
I 2000 var han også ramt af den alvorlige sygdom, da han fik konstateret kræft i tyktarmen. I mange år holdt han sygdommene væk fra offentligheden.
Hvad skete der med Nete i Journal 64?
'Journal 64': Selv Carl Mørck må knibe en tåre for alle formummede knudemænd. Teenagepigen Nete (Fanny Leander Bornedal) styrter af sted på stranden i Dragør. Hun trækker vejret i erotiserede stød, kinderne er røde og benene bare under 1960'er-skørtet.
Hvor gamle var kvinderne på Sprogø?
I alt ca. 500 piger var i tidens løb anbragt der, og i gennemsnit var de anbragt i 7 år. Kvinderne havde som sådan ikke nogen diagnose, men de blev betegnet som piger, der var 'syge på moralen'. Det betød, at de som regel havde en løssluppen og uacceptabel seksualitet efter tidens normer.
Hvor gamle var pigerne på Sprogø?
Wildenskov var manden bag ved den senere lov om Foranstaltninger vedrørende åndssvage, der blev ved- taget i 1934. Den første forstanderinde på Sprogø var Frida Nielsen en ugift sygeplejerske, og fra starten blev der anbragt 18 piger på øen – aldersfordeling for disse kvinder var 16 – 42 år.
Hvorfor kom kvinderne på Sprogø?
Da kvinderne, der var anbragt på Sprogø, generelt blev anset for at være uhelbredelige, var det hovedfunktionen for anstalten på Sprogø, at den først og fremmest skulle virke afskrækkende på det omgivende samfund.
Er der adgang til Sprogø?
Sprogø og alle de spændende oplevelser, der venter dig her, er normalt ikke tilgængelige for offentligheden. Dog arrangerer VisitNyborg guidede busture til Sprogø flere gange om året. Hvis du vil opleve Sprogø så skynd dig at skrive dig på ventelisten! Turene er populære, jo før du booker jo bedre.
Er Sprogø fredet?
Før Sprogø blev landfast i 1997 var det en 0,38 km² stor ø. Efter etableringen af broanlæggene er arealet ca. firdoblet. Sprogø fyr blev fredet i 1987, et år vedtagelsen af Storebæltsbroen i Folketinget.
Hvor mange kvinder blev Tvangssteriliseret?
På kvindeanstalten blev omkring 500 kvinder anbragt i perioden 1923 til 1961. Kvinderne blev anbragt her, hvis de blev anset som svagt begavede eller ”defekte, uregerlige eller havde løssluppen moral”. Det som man også kaldte ”moralsk åndssvag”.