I 1992 ophørte den danske støtte til UNFICYP.
Er der stadig FN soldater på Cypern?
Fredsoperationen på Cypern, UNFICYP, er en af de ældste FN-operationer. FN-styrkerne har først og fremmest haft en vigtig rolle som administratorer af den såkaldte "grønne linje", der deler øen i to dele. Her sikrer man, at parterne fortsat holder sig fra hinanden, og man overvåger sikkerhedssituationen i landet.
Hvor mange danske soldater døde på Cypern?
I alt døde 24 danske soldater. De første år fra 1964 og frem til midten af 1970´erne var hårde missioner, hvor flere danske soldater omkom eller blev udsat for angreb. Det danske bidrag til FN-styrken på Cypern har også styrket Danmarks relationer til andre lande, der deltager i fredsbevarende operationer.
Hvor er der FN soldater?
Danmark deltager med fredsbevarende styrker i Mali (MINUSMA), i Mellemøsten (UNTSO) og i Sydkorea (UNCMAC). Norge har for nylig sendt omkring 20 personer til Mali for at bevogte og sikre Camp Bifrost fra maj til november 2022 og har også allerede samlet omkring 50 personer i Mali og Sydsudan.
Hvad betyder Dancon?
Da Dancon var en del af UNFICYP, bestod UNFICYP's Militære Politi enhed af 7 nationer. Canada, Danmark, Finland, Irland, Storbritannien, Sverige og Østrig. Deres opgave var at yde støtte til alle FN-soldater på Cypern. Støtten blev ydet 24 timer i døgnet hvad enten soldaterne var i tjeneste eller havde fri.
Danske FN-soldater oplevede da Cypernkonflikten eksploderede
Hvad betyder dun?
Dun er små, løse fjer med bløde stråler uden bistråler. Dunede sidder ved grunden af dækfjerene i regelmæssigt skifte. Deres hovedopgave er at virke varmeisolerende.
Hvor mange danske soldater var der i Irak?
I alt var 9.605 danske soldater udstationeret i Irak i perioden 2003-2011, bl. a. med den opgave at patruljere bestemte områder, søge efter våben, foretage genopbygningsopgaver og hjælpe irakiske sikkerhedsstyrker. Danmark har siden 2018 bidraget til NATOs indsats i Irak.
Hvor mange danske soldater har deltaget i FN missioner?
Danmark er en engageret deltager i FN's arbejde, og Forsvaret har siden den første militære FN-mission i 1948 været en meget aktiv bidragyder til FN's operationer. Omkring 50.000 danske soldater har siden 1948 været udsendt i omkring 30 FN-missioner i Europa, Mellemøsten, Asien og Afrika.
Hvad er Danmarks rolle i FN?
Danmark deltager aktivt i FN's arbejde. Danmark er med til at sikre, at danske værdier og interesser bliver varetaget i FN's daglige arbejde. Det er i dansk interesse at støtte reformer i FN, som kan være med til at sikre ressourcer, så FN fortsat kan gøre en forskel i verden.
Hvem ejer Cypern?
Republikken Cypern har siden 1974 været delt i en nordlig tyrkisk-cypriotisk del og en sydlig græsk-cypriotisk del. I 1983 erklærede den tyrkisk-cypriotiske del af øen sig for en selvstændig stat, kaldet Den Tyrkiske Republik Nordcypern (TRNC), som dog alene er blevet anerkendt af Tyrkiet.
Hvilket land ejer Cypern?
Præsidenten er både statsoverhoved og regeringschef. Selv om Cypern blev medlem af EU som en delt ø, hører hele Cypern ind under EU. Tyrkisk-cyprioter, som har eller er berettiget til EU-rejsedokumenter, er EU-borgere.
Hvornår sluttede krigen på Cypern?
Den engelske besættelse. Fra 1878 til 1960 var Cypern under britisk administration som led i en handel, hvor England forpligtede sig til at hjælpe Tyrkiet mod Rusland.
Hvor skal man være på Cypern?
Den mest kendte ferieby på Cypern er Ayia Napa på østkysten. Men også steder som Nissi Beach, Larnaca, Limassol, Paphos og Fig Three Bay er meget benyttet rejsemål. I ferieområderne langs strandene og i de større byer på Cypern er der hoteller på alle niveauer og til alle behov.
Kan man komme ind i den tyrkiske del af Cypern?
For at krydse grænsen mellem den tyrkiske og den græske del af Cypern, skal du krydse via de offentlige grænseovergange. Gør du ikke det, opfattes det som illegal indtrængen i landet og kan være strafbart.
Hvad er nationalretten på Cypern?
Glæd dig til at smage den cypriotiske nationalret, “meze”, som består af op til 20 forskellige lækre, små retter. Maden på Cypern er præget af øens spændende kulturblanding, og de mange små retter, meze, består ofte af alt fra pitabrød og humus til sardiner, blæksprutter, grillet halloumi og musaka.
Hvilke lande sender Danmark penge til?
Af disse sender Danmark humanitær bistand til seks lande: Irak, Iran, Sudan, Congo, Syrien og Myanmar. De nyeste tal fra Rigspolitiet viser desuden, at 624 afviste asylansøgere ikke kan sendes hjem fra danske asyl- og udrejsecentre, fordi de er i en ”fastlåst” position.
Hvad er ulemperne ved FN?
FN har fået både ros og kritik for deres fredsbevarende arbejde. FN-styrkerne har generelt været vellidte og haft et godt image, men en række skandaler, hvor FN-soldater har forbrudt sig mod international lov, har skadet omdømmet.
Hvem ejer FN?
De Forenede Nationer – eller FN – er den eneste organisation af sin art i verden. Den består af selvstændige stater, der af egen fri vilje har besluttet at gå sammen for at arbejde for verdensfred og økonomiske og sociale fremskridt. Organisationen blev oprettet den 24. oktober 1945 med 51 medlemmer.
Er der stadig danske soldater i Kosovo?
I alt er cirka 30 soldater fra Forsvaret udsendt til missionen, der både tæller et stabsbidrag i KFOR-hovedkvarteret i Pristina samt bevogtningsdelingen i Novo Selo-lejren. Forsvarsminister Trine Bramsen siger: ”Danske soldater i Kosovo yder en vigtig indsats for at holde spændingerne i området nede.
Er der danske soldater i Ukraine?
Mens mange holder vejret i denne tilspidsede situation og afventer Ruslands næste træk, så har danske soldater, inklusive personel fra Den Kongelige Livgarde, de seneste par år været på en række udsendelser til Ukraine, for at forbedre den Ukrainske forsvarsevne overfor sin overlegne nabo.
Hvor mange danske soldater har mistet livet i Afghanistan?
De sidste danske soldater forlod Afghanistan i juni 2021. Samlet var der 12.000 udsendte til krigen over næsten 20 år. 37 danske soldater er faldet i kamp i Afghanistan, mens yderligere syv døde som følge af sygdomme, ulykker eller anden årsag.
Er der stadig danske soldater i Irak?
Danmark bidrager til NATO's indsats i Irak for at imødegå truslen fra terrorisme, herunder Islamisk Stat i Irak og Levanten. Generalløjtnant Michael Lollesgaard, som ledede NMI fra maj 2021 til maj 2022. Foto: Forsvaret. Danmark har siden 2018 bidraget til NATOs indsats i Irak.
Er der stadig danske soldater i Syrien?
Siden januar 2017 har Danmark bidraget med specialstyrker og en militær radar, som overvåger Syrien og Irak. Ifølge DR-artiklen “Se, hvor danske soldater har kæmpet – og er faldet” (se kilder) var der i perioden 2014-2017 i alt 738 danske soldater i Syrien og Irak.