De 4 store tegn er punktum, spørgsmålstegn, udråbstegn og kolon. Efter de store tegn begynder man så godt som altid med et stort begyndelsesbogstav (dog ikke altid ved kolon).
Hvornår sætter man stort bogstav?
Brug stort begyndelsesbogstav i det første ord og de mere betydningsfulde ord (dvs. andre ord end konjunktioner, præpositioner, artikler og enkelte andre småord), fx Østre Landsret, Gorm den Gamle. Se dog også bogtitler, hvor reglerne er lidt anderledes.
Hvad skal stå med stort i en overskrift?
Titler, stillingsbetegnelser og akademiske grader
De fleste titler og stillingsbetegnelser skrives med lille begyndelsesbogstav på dansk: ”Man bør altid skrive stillingsbetegnelser med lille begyndelsesbogstav”, forklarede professor Balthazar.
Er der stort bogstav efter spørgsmålstegn?
Spørgsmålstegn markerer – som punktum – afslutningen på en sætning. Derfor skal der være stort bogstav efter spørgsmålstegn.
Er der stort bogstav efter bindestreg?
Du skal skrive med lille begyndelsesbogstav efter en tankestreg. I dag er det helt almindeligt at bruge tankestreg omkring indskud og foran tilføjelser i stedet for semikolon, da mange opfatter semikolon som et uddøende og lidt gammeldags tegn.
Dansk intro: stort bogstav og punktum
Er der stort bogstav efter kolon?
Når der kommer en helsætning efter kolon, skrives med stort begyndelsesbogstav, fx Han spurgte om vej til rådhuset: Han er vist ikke her fra byen.
Er byer med stort bogstav?
geografiske områder
Navne på fx have, stater, landskaber, skove, vandløb, bjerge, bestemte træer og sten, byer, kvarterer, gader pladser mv. skrives med stort begyndelsesbogstav i det første ord og i alle mere betydningsfulde ord (dvs. andre ord end konjunktioner, præpositioner, artikler og enkelte andre småord).
Er der stort bogstav efter fx?
Forkortelser der begynder med et lille bogstav og indeholder et stort bogstav (fx dB og pH), skrives altid med lille – også selvom de står efter et udråbstegn der markerer afslutningen på en sætning.
Er dronning med stort bogstav?
Ifølge Retskrivningsordbogen (RO) § 13.2 skal særlige. titulaturer skrives med stort, både i tiltale og i omtale. Det gælder titulaturer som 'Deres Majestæt', ”Hendes. Majestæt Dronning Margrethe' og 'Deres Kongelige.
Er der stort bogstav efter udråbstegn?
(2) Efter udråbstegn og spørgsmålstegn
Første ord efter et udråbstegn eller et spørgsmålstegn skrives som hovedregel med stort begyndelsesbogstav: Hun klarede turen uden at vælte! Det havde jeg virkelig ikke regnet med. Han spurgte om vej til Tivoli!
Hvad skal være med stort bogstav?
Stort bogstav i navne
Brug stort begyndelsesbogstav i proprier (egennavne). Hvis et navn består af flere ord, skal der bruges stort bogstav i alle de betydningsfulde ord i navnet. ”Betydningsfulde ord” er adjektiver og substantiver. Stort bogstav i navne: Butikken hedder Brugsen.
Er overlæge med stort?
Akademiske titler
Skrives med lille, fx cand.
Hvad hedder et stort bogstav?
En kapitæl er et stort bogstav (majuskel) skrevet i samme højde som et lille bogstav (minuskel) har i den aktuelle skrifttype.
Er januar med stort?
Månederne og ugedagene og betegnelser på religiøse og nationale højtider og festdage mv. skrives med lille: januar, mandag, påske, pinse, jul, nytår, juleaften, nytårsaften, store bededag, grundlovsdag, mortensaften, sankthansaften, valborg(s)aften, ramadan, yom kippur, mors dag.
Er hr og fru med stort?
Navne på personer: fornavne, mellemnavne, efternavne, øgenavne, kælenavne, tilnavne skal skrives med stort: Else, Fru Hansen, Kirsten Giftekniv, Valdemar Atterdag, Tykke Berta.
Hvad er det mest brugte bogstav?
De mest almindelige og de mindst brugte bogstaver
De bogstaver, der bruges mest på dansk, er vokalen e og konsonanterne n, r og d. De sjældneste er alle konsonanter: q, w, x og z. Blandt de mest almindelige ord på dansk er og, i, det og at.
Er statsminister med stort?
Kælenavne, tilnavne: med stort: Putte, Karl Smart. Ministre: med lille: statsministeren. Mor og far: Med lille er altid rigtigt, men brugt som proprium kan man vælge at skrive med stort. Punktopstilling: valgfrit, men det giver mest mening med stort – se under kolon.
Er prins med stort?
Officielle kongelige, fyrstelige og gejstlige titler skrives med stort begyndelsesbogstav både i omtale og i tiltale, men med lille begyndelsesbogstav, når de blot er en slags stillingsbetegnelse, f. eks. Hans Hellighed/Deres Hellighed.
Er konge med stort?
Dansk Sprognævn foreskriver, at prædikatet og det tilhørende possessive pronomen, når det bruges i løbende tekst, skrives med stort (Hans Majestæt ankom...), ligesom titlen efter prædikatet skrives med stort (Hans Majestæt Kongen ankom...), også med et følgende navn (Hans Majestæt Kong Frederik ankom...).
Er æ et dansk bogstav?
Æ's oprindelse
Fra det latinske alfabet blev æ overført til de germanske sprog, altså de sprog der udviklede sig til bl. a. tysk, engelsk, svensk, norsk og dansk. Æ var især almindeligt i oldengelsk, og i Norden har man sandsynligvis fået æ fra England.
Hvad er det 13 bogstav i alfabetet?
M, m er det 13. bogstav i alfabetet.
Er dansk med stort D?
Ikke med stort
Husk: Afledninger af egennavne skal ikke være med stort: Det skrives ikke: En Dansker, En Amerikaner, en Dansk film, En Tyrkisk ret eller Amerikanisering osv.
Hvilket bogstav begynder de fleste danske ord med?
S fører i hyppighed
Det mest hyppige bogstav på plads 1 i ordet viser sig at være s.
Kan man skrive Aalborg med Å?
Det er altid korrekt at skrive danske stednavne med å: Åbenrå, Ålborg, Århus, Fåborg, Grenå, Tåsinge, Tåstrup. Om muligheden for at bruge aa i afledninger til og sammensætninger med sådanne navne, se § 3.1.
Er nytårsaften med stort bogstav?
Månederne og ugedagene og betegnelser på religiøse og nationale højtider og festdage mv. skrives med lille: januar, mandag, påske, pinse, jul, nytår, juleaften, nytårsaften, store bededag, grundlovsdag, mortensaften, sankthansaften, valborg(s)aften, ramadan, yom kippur, mors dag.