Retskrivningsreglerne anbefaler Ålborg, men sideformen Aalborg er nu også tilladt (i Retskrivningsordbogen står den i parentes). I den officielle stednavneliste står der også Ålborg, men med en note om, at "den lokale kommune ønsker å, Å skrevet som aa, Aa".
Er Aalborg med Å eller Aa?
Det er altid korrekt at skrive danske stednavne med å: Åbenrå, Ålborg, Århus, Fåborg, Grenå, Tåsinge, Tåstrup.
Er Aalborg en by?
10.000 studerende og 1.500 ansatte. Siden 1970 har Aalborg og Nørresundbys været ét administrativt byområde, og indbyggertallet blev i 2004 opgjort til 121.549, hvilket gør Limfjordsbyen til Danmarks fjerdestørste by. Materialet er udarbejdet af Den Digitale Byport, en del af Dansk Center for Byhistorie.
Er Århus med Å eller Aa?
Den 1. januar 2011 skiftede Århus Kommune bolle-å'et ud med et dobbelt-a i sin egen stavemåde af byens navn. Det er dog stadig korrekt for alle andre end kommunens ansatte at bruge bolle-å hvis de hellere vil det.
Hvad kalder man Aalborg?
Men mest af alt er betegnelsen nok et udtryk for nordjysk lune og selvironi. En af dem, der har brugt udtrykket Nordens Paris, er rapperen Niarn i sangen “Dobbelt A”. Og netop Dobbelt A er også blevet et kælenavn for Aalborg, der tidligere var kendt som byen med de rygende skorstene.
15 bedste ting at gøre i Aalborg 🇩🇰 Danmark
Hvornår skiftede Ålborg til Aalborg?
Aalborg er centrum i Byregion Aalborg, som i praksis er helt sammenfaldende med Aalborg Kommune. Den nuværende kommune opstod i sin nuværende form 1. januar 2007 ved en sammenlægning af Gl. Aalborg Kommune samt nabokommunerne Hals, Nibe og Sejlflod og havde et befolkningstal på ca. 222.500 indbyggere d.
Hvad betyder Aalborg?
Betydning af bynavnet Aalborg
Navnet er sammensat af en gammeldansk flertalsform, *āla, af det jyske substantiv al, der betyder »fure« eller »vandrende«, og substantivet borg. Det sigter sandsynligvis til borgens placering ved Østerås gamle forgrenede udløb i Limfjorden.
Hvad hed Århus før?
Aarhus er Danmarks næststørste by og en af landets ældste. Under navnet Aros, som betyder å-munding, optræder den i skriftlige kilder fra 900-tallet, men arkæologiske fund fører dens historie tilbage til 700-tallet.
Hvornår skiftede man til Å?
Efter anden verdenskrig ønskede danske myndigheder at markere afstand til Tyskland, hvor navneord skrives med stort bogstav. I stedet ønskede man en tilpasning til norsk og svensk retskrivning. Ved retskrivningsreformen i 1948 indførtes å.
Er der Å i Sverige?
Hvad er den længste rute ved åer i Sverige? Ifølge AllTrails.com er Randonneur Stockholm: 1000 km Södertälje den længste rute ved åer i Sverige. Denne rute er anslået til at være 1.016,3 km lang.
Hvad er Aalborg mest kendt for?
Arkitektur i verdensklasse, Zoologisk Have, kunst og gastronomi til overflod. Foruden masser af shopping, toppede brosten i hyggelige gader, afslappende Fjordpark og en indbydende og pulserende havnefront.
Er Aarhus med å?
Aarhus Å eller Århus Å er en å, som udspringer af Stilling-Solbjerg Sø sydsydvest for Aarhus og gennemløber Aarhus Ådal, herunder Årslev Engsø, Brabrandsøen og den indre by i Aarhus, for endelig at løbe ud i Aarhus Havn og Aarhusbugten.
Er æ ø og å?
I Danmark har man brugt bogstaverne æ, ø og å lige så længe, som man har skrevet dansk med latinske bogstaver. Æ bliver brugt som et selvstændigt bogstav på dansk, norsk, islandsk og færøsk. På engelsk og fransk bruges æ meget sjældent.
Hvem har æ ø å?
I det danske alfabet er der i alt 29 bogstaver. Det er tre flere, end man fx bruger på engelsk. Det skyldes, at vi har tre bogstaver til sidst, som kun dansk og norsk har, nemlig æ, ø og å. Også det svenske alfabet har 29 bogstaver – de har nemlig de tre bogstaver å, ä og ö til sidst.
Hvornår blev dobbelt A afskaffet?
Det gjorde vi i 1948. Her gennemførte undervisningsminister Hartvig Frisch en større reform, hvor dobbelt-a blev erstattet med bolle-å som skrifttegn for å-lyde. Tegnene blev byttet ud i almindelige ord og nordiske stednavne, mens fremmede navne og personnavne stadig kunne staves med dobbelt-a.
Hvorfor skiftede Århus til Aarhus?
Med retskrivningsreformen i 1948 blev Århus den officielle stavemåde fra kommunens side; der var dog valgfrihed i ordbøgerne. En række kommuner ønskede at beholde den gamle retskrivning af deres stednavne. Århus byråd godkendte derimod allerede samme år den nye stavemåde. Derved kunne byen markere sig som progressiv.
Er der æ i norsk?
Æ bruges i dag i dansk, norsk, islandsk, færøsk og ossetisk som et selvstændigt bogstav i alfabetet. På tysk og svensk bruges i stedet bogstavet Ä. Svensk har brugt Æ frem til 1600-tallet.
Hvad hed Århus i vikingetiden?
Århus, eller Aros som byen hed i vikingetiden, er opstået omkring 900 tallet. Navnet betyder ”åens munding”, og byen lå også lige ved udmundingen af Århus Å. Beliggenheden ved Århus ådal gjorde byen til et nøglepunkt i Jylland.
Hvorfor kalder man Århus for Smilets by?
Aarhus blev første gang kaldt 'Smilets by' efter et bestyrelsesmøde i Aarhus Turistforening d. 17. marts 1938, hvor man planlagde et fremstød for byens turistbranche med en splinterny kampagne, der skulle tiltrække både danske og udenlandske gæster.
Hvorfor hedder det ARoS?
Dette er stedet, som har givet Aarhus (her altså: Árós) sit navn, nemlig åmundingen mod Kattegat. I dag er her en småskibshavn. Navnet kommer af ár, en gammel genitiv til ordet å, og det ikke længere brugte os "munding", dvs. "Åens Munding".
Hvad er størst Aalborg eller Odense?
Ikke overraskende er Aarhus, Odense og Aalborg Danmarks næststørste, tredjestørste og fjerdestørste by.
Hvorfor kalder man Aalborg for Nordens Paris?
Der er stor usikkerhed om, hvor udtrykket Nordens Paris egentlig stammer fra, men det blev for alvor landskendt, da Aalborg-rapperen Niarn brugte udtrykket i hittet “Dobbelt A”. Der er dog enighed om, at når vi omtaler Aalborg som Nordens Paris, så er det med en god (stor) portion nordjysk selvironi.
Er Nørresundby en del af Aalborg?
Fra og med 1916 indgår Lindholm og Nørre Uttrup i Nørresundby. Fra 1979 til 2006 blev Nørresundby medregnet til Aalborg og indbyggertallet blev opgjort samlet.