Dansk landbrug er bæredygtigt – og bæredygtigheds-initiativerne på de enkelte gårde er mangfoldige. Danmark er også blandt de mest miljøeffektive, når det handler om produktion af grisekød. Den brede forståelse af ordet ”Bæredygtighed” omfatter både en social, økonomisk og miljømæssig dimension.
Er dansk landbrug mere bæredygtigt?
Danmarks landbrugsproduktion er i gennemsnit en del mere klimavenlig end i lande uden for EU. Men kigger man i stedet mod de andre EU-medlemslande, ser det anderledes ud, fortæller miljøvismanden. Her er dansk landbrug nemlig mindre CO2-effektivt end det gennemsnitlige europæiske.
Hvilket land har det mest bæredygtige landbrug?
Danmark er verdens mest bæredygtige land, hvis man skal tro Environmental Performance Index udarbejdet af de to amerikanske universiteter Yale og Columbia. Indekset laves hvert andet år, og senest – i 2020 – var det også Danmark, der toppede listen.
Er dansk landbrug grønt?
Danmark er blandt de mest dyrkede lande i verden. En stor del af vores samlede areal er under plov, og dansk landbrug og den danske fødevaresektor skaber jobs og eksportindtægter i hele landet. Men Danmark er også et grønt foregangsland med et af verdens mest ambitiøse klimamål.
Er dansk landbrug CO2 neutral?
Græs er nemlig i stand til at tage den CO2, der findes i atmosfæren og binde den i jorden, hvor den ikke længere medvirker til global opvarmning. På den måde, er landmændene med til at bremse globale opvarmning og klimaforandringer. At være CO2-neutral betyder altså ikke, at man slet ikke udleder drivhusgasser.
Hvordan skaber vi et bæredygtigt design af dansk landbrug?
Hvor meget forurener landbruget i Danmark?
Herhjemme udleder landbruget ca. 10,6 mio. ton CO2æ årligt, hvilket svarer til 22,4 pct. af Danmarks samlede udledning – et tal, der for 10 år siden lå på 15,6 pct., men som er steget i takt med, at andre sektorer har reduceret deres udledninger.
Hvor meget CO2 udleder det danske landbrug?
Dansk landbrug står for knap en tredjedel af Danmarks samlede udledning af drivhusgasser. Det svarer til cirka 15,4 millioner tons CO2.
Er dansk kød klimavenligt?
Metanet kommer ud som bøvser eller gennem koens gødning, og der er også drivhusgasser forbundet med at dyrke koens foder. Men sagen er altså også, at oksekød og kalvekød fra Danmark i gennemsnit har et lavere klimaaftryk end kødet fra Sydamerika.
Er dansk landbrug effektivt?
I studierne sammenlignes Danmark med lande, der alle har et effektivt landbrug, og dermed forholdsvis få udledninger per produceret enhed.” Ser man på tværs af verdens lande, for eksempel per produceret kilo mælk, er udledningen fra dansk landbrug typisk fem til ti gange lavere end mange andre steder.
Er dansk landbrug godt?
Et godt år for landbruget i 2022 er ifølge økonomer en boble, som ikke gentager sig i år. De danske landmænd mejede tilsammen 31 milliarder kroner af deres gæld sidste år. Det viser foreløbige tal fra Danmarks Statistik. Driftsresultatet for de godt 7100 heltidsbedrifter nåede 3,2 millioner kroner i snit.
Hvem er mest bæredygtig i Danmark?
Sjællænderne er de grønneste borgere i Danmark
plads, hvor de resterende 8 pladser alle er indtaget af sjællandske kommuner. Jylland har indtaget bunden, hvor de 10 mindst grønne borgere alle er fra jyske kommuner.
Hvad er dårligt ved landbrug?
Det konventionelle landbrugs største udfordringer
Et højt medicinforbrug i husdyrproduktionen, fx antibiotika i svineproduktionen. En høj miljøpåvirkning på grund af den høje produktivitet, herunder brug af sprøjtegifte.
Hvem går mest op i bæredygtighed?
De såkaldte Millennials – danskere født mellem 1980 og 2000 – er den mest bæredygtige aldersgruppe i Danmark. Faktisk slår de deres forældre med længder. Det viser en ny undersøgelse foretaget af Arla gennem Epinions Danmarkspanel. Halvdelen af de unge svarer, at de har gjort en stor indsats for at leve bæredygtigt.
Hvad kendetegner dansk landbrug i dag?
Dansk landbrug er i dag den sektor, der belaster miljøet og klimaet mest. Iltsvind og død havbund i fjorde og kystvande fra udvasket kvælstof, rent drikkevand forurenet af pesticider, store mængder drivhusgasser, der bidrager til klimaforandringer, tabt natur og elendig dyrevelfærd. Men sådan behøver det ikke at være.
Hvad er bæredygtighed dansk?
Bæredygtighed kan ses som et udtryk for en teknologis eller en kulturs slid på naturgrundlaget. For at efterkomme samfundets og borgernes behov og udfoldelsestrang i nutiden, og samtidig tage vare på de naturlige økosystemer, er der behov for en bæredygtig udvikling.
Hvor stor en del af dansk landbrug er økologisk?
I 2021 blev 313.111 ha landbrugsland dyrket økologisk i Danmark, hvilket svarer til 11,8 procent af det samlede landbrugsareal. Forøgelsen af det økologiske areal har været markant i perioden 2015 til 2019, hvor arealet blev øget med mellem 8 og 21 procent årligt.
Kan Danmark være selvforsynende med mad?
Trods corona og hamstringstendenser er butikkerne fortsat velforsynede med fødevarer. Det glæder formand for Bæredygtigt Landbrug, Flemming Fuglede Jørgensen. Alle danskere bør i disse dage glæde sig over, at Danmark er en fødevarenation, der er selvforsynende med fødevarer.
Hvor meget tjener dansk landbrug?
I 2022 landede den foreløbige opgørelse for Landbrugets bruttofaktorindkomst (LBFI) på 30,7 mia. kr., hvilket er 12 pct. højere end i 2021. Landbrugets bruttofaktorindkomst viser landbrugets økonomiske resultat efter omkostninger til bl.
Hvor i verden er der bedst landbrug?
På cirka 60 procent af landarealet dyrker landbruget afgrøder som byg, hvede og majs under plov, og det er mere end i alle andre europæiske lande. På verdensplan deles førstepladsen med Bangladesh. Kombinationen af et terræn uden bjerge, vores jord og vores klima gør, at vi ligger i et smørhul for landbrugsproduktion.
Hvilket kød er værst for miljøet?
Oksekød og lammekød belaster klimaet mest
kg fødevare og oksekød med 13,9 kg CO2-ækv. pr. kg fødevare. Kød indeholder mange gode næringsstoffer såsom protein og forskellige vitaminer, men i den mængde, som vi danskere spiser, kan vores kødindtag have en negativ effekt på vores sundhed.
Hvilket kød er mest miljøvenligt?
Vælg lyst kød frem for mørkt kød
Kyllinge- og svinekød belaster klimaet mindre end eksempelvis oksekød. Man bruger nemlig mindre foder pr. kilo kød, og drøvtyggere som køer prutter og bøvser metan. Metan er en klimagas, som er 25 gange så kraftig som CO2.
Er dansk oksekød halalslagtet?
I Danmark er stort set alt kyllingekød halalslagtet, mens det varierer for både svin, kalv og okse.
Hvad forurener mest i Danmark?
Landbrug, skovbrug og fiskeri er den branche, der udleder mest i Danmark. Branchens andel af erhvervslivets samlede udslip er øget siden 1990, fordi udledningen er faldet væsentligt mere i andre brancher.
Hvad forurener mest i landbruget?
De største udledninger af metan fra landbruget kommer fra drøvtyggernes fordøjelse, og i Dan- mark er det især køer. Det er derfor oksekød er en af de fødevarer, der betegnes som mindst klima- venlig.
Hvad er den største kilde til CO2 forurening?
Den største del af vores udledninger kommer fra vores fødevarer, der samlet set udgør 20 procent af vores samlede udledninger. Kigger man dybere ned i tallene, er det især oksekøddet, der belaster klimaet. Af al den mad en gennemsnitlig dansker spiser, kommer 55 procent af CO2-udledningen fra oksekøddet.