Som tommelfingerregel skal der være en dampspærre alle de steder, hvor der er træ og isolering i konstruktionen. I ydervægge af tegl, letklinkerbeton, gasbeton eller beton benytter man normalt ikke dampspærre. Her kan den indvendige væg nemlig optage og afgive fugten og er relativ tæt.
Kan dampspærre undværes?
SBi slår fast, at dampspærre i eksisterende tagrum ikke kan undværes, selv om den er besværlig at etablere. Det er dyrt og besværligt at etablere en dampspærre i et eksisterende tagrum. Derfor får Statens Byggeforskningsinstitut ofte spørgsmålet, om dampspærren ikke kan undværes ved efterisolering.
Hvornår skal man ikke bruge dampspærre?
Hvis ellers loftet er lufttæt og tagrummet godt ventileret, er der ingen grund til at investere i en dampspærre, når man efterisolerer den vandrette del af loftet på huse med pudsede lofter, viser ny undersøgelse.
Hvornår kan dampspærre udelades?
En dampspærre kan kun udelades ved efterisolering, hvis der er tale om en tilstrækkelig lufttæt loftkonstruktion - og et tilpas velventileret tagrum.
Hvorfor skal man have dampspærre?
En dampspærre skal modvirke, at den varme fugtige rumluft kan trænge ud i konstruktionen og konden- sere på kolde overflader. Sker dette, er der risiko for, at bygningsdele bliver angrebet af skimmelsvamp, mug og råd. Derudover sikrer en tæt dampspærre, at varmetabet reduceres, og trækgener formindskes.
Vapor Barriers: Need one or not?
Hvad sker der hvis man ikke har dampspærre?
En dampspærre er en tæt membran, som sikrer, at den fugtige luft inde i boligen ikke kommer ud i bygningens vægge og tag. Sker det, er der nemlig risiko for, at der opstår skimmel og råd. Det gælder især for konstruktioner, som indeholder organisk materiale så som gipsplader, finér, tapet og træ.
Hvornår blev dampspærre et krav?
DAMPSPæRRENS FUNKTION
Der blev indført krav i bygningsreglementet i 2010 til bygningers lufttæthed, og kravene bliver yderligere skærpet i 2015 og 2020.
Hvor tyk isolering uden dampspærre?
Hvis du går i gang med at efterisolere loftet, skal du være opmærksom på, om der skal etableres en dampspærre. Tommelfingerreglen siger, at hvis du har mere end 150 mm isolering på loftet i en standardklasse, er det et krav, at du får etableret en dampspærre, så der ikke opstår mug, råd eller skimmelvækst.
Er fugtspærre og dampspærre det samme?
For en god ordens skyld påpeger vi, at en fugtspærre og en dampspærre ikke er det samme. En fugtspærre bruges som nævnt til at beskytte gulvet mod opstigende fugt og radonforurening, hvor en dampspærre bruges til at holde fugtig luft fra boligen ude af tag- og vægkonstruktioner.
Hvor skal dampspærre placeres i væg?
Dampspærren skal altid sidde på den varme side af isoleringen for at undgå kondens inde i din konstruktion. Luften indendørs bliver fyldt med fugt, hvis den pludselig rammer en kold overflade.
Kan krydsfiner fungere som dampspærre?
Dampspærre typer
Nogle pladematerialer, fx særlige krydsfinerplader, har så høj diffusionsmodstand, at de kan fungere som dampspærre.
Hvor skal man placere en dampspærre i et vådrum?
I fugtige miljøer - fx badeværelset - skal dampspærren placeres helt på den varme side af varmeisoleringen. Hvis der er behov for at trække installationer på ydervæggens inderside, må der derfor anvendes sikre løsninger, så man ikke risikerer at gennembryde dampspærren eller at gøre den utæt.
Hvor meget isolering på loft uden dampspærre?
Et sundt loft har ikke brug for dampspærre
Builds undersøgelser har vist, at tykkelsen på isoleringen og efterisoleringen ikke har nogen betydning, hvis loftet er sundt. Således er anbefalingen ikke længere, at en isoleringstykkelse på over 150 mm nødvendigvis forudsætter dampspærre.
Hvad skal du være opmærksom på ved montering af dampspærre?
Dampspærren skal placeres på den varme side af isoleringen – i boliger så tæt som muligt på de opvar- mede rum. Erfaringsmæssigt er den mest sikre placering af damp- spærren dog lidt inde i isoleringen – regnet fra inder- siden (den varme side).
Hvorfor bør der ikke opsættes dampspærre på lofter under vådrum?
Man undlader dampspærren, fordi der vil være en form for sikring mod fugt i vådrumsvæggens opbygning. Man afbryder dampspærren, når den kommer til den del af væggen, som indgår i et vådrum.
Hvor skal dampspærre placeres i gulv?
Hvordan lægges fugtspærre? Fugtspærren lægges mellem betongulvet og overgulvet, hvad end det er et fyldende gulv eller fast gulv. Ved at placere fugtspærren over betonen, sikrer du at fugt ikke siver op og forårsager skader på trægulv eller øvrige dele af boligen.
Hvorfor sætter man dampspærre i en konstruktion?
Kort fortalt skal dampspærren stoppe vanddampen, inden den kommer ud i den kolde del af konstruktionen, hvor den kondenserer og kan skade bygningen. Varm luft kan indeholde mere vanddamp end kold luft kan. Så når den varme luft køles ned, bliver noget af den vanddamp, den bærer i sig, til vanddråber.
Hvad er forskellen på dampspærre og dampbremse?
Ved en dampspærre er det næsten ingenting der går igennem selve materialet. For en dampbremse er der mere fugt som går igennem selve materialet. Den vender vi lige tilbage til. Men konvektion er selve luftstrømmen igennem ”hullerne” i membranerne, hvor den varme og fugtige luft kan gå direkte igennem.
Hvornår skal man bruge dampspærre i gulv?
Hvornår skal jeg have et gulvunderlag med dampspærre? Skal du lægge dit gulv direkte oven på mineralske underlag som beton, natursten, fliser osv. skal du altid bruge et gulvunderlag med dampspærre. Ellers kan gulvet blive beskadiget, efter du har lagt det.
Hvad er bedst glasuld eller papiruld?
Når man kigger på klimaaftrykket for isoleringsmaterialer, udleder stenuld og glasuld umiddelbart mere CO2 under produktionen, fordi det kræver meget energi at varme materialerne op til at kunne blive strukket til uld. Til gengæld har stenuld og glasuld en længere levetid end papiruld.
Hvad er bedst at isolere med?
PIR isolerer fremragende
Med en lambda-værdi på 0,022 w/mK giver PIR den bedste isolering på markedet i dag. Kun Resol-isolering scorer højere for isoleringsevne, men denne klarer sig dårligere mht tryk- og fugtbestandighed samt montering.
Er dampspærren diffusionsåben eller diffusionstæt?
Det er normalt vigtigere at samlinger, gennemføringer og lignende i dampspærren er lufttætte, end at dampspærren er diffusionstæt.
Hvilke huse må ikke efterisoleres?
Luftfyldte hulrum
Ventilerede hulrum, hvis funktion er at holde konstruktionen tør, skal ikke efterisoleres, hvis efterisoleringen medfører risiko for fugtskader. Det kan fx være hulrum mellem isolering og et undertag eller bag en træbeklædning på en ydervæg.
Kan et hus blive for tæt?
Nej, et hus kan aldrig blive for tæt. Der skal selvfølgelig komme tilstrækkelig med frisk luft ind i boligen, men det bør klares med udluftning og ventilation. Det ideelle er, at boligen ventileres via et centralt ventilations anlæg.
Hvor meget isolering skal der være i vægge?
Der skal normalt være ca. 200 mm isolering, for at du overholder BR18's krav, men isoleringstykkelsen efter isolering bør maksimalt svare til ca. 150 mm for at undgå fugtproblemer. Udvendig isolering giver den bedste sikkerhed mod fugtproblemer i ydervæggen.