Et direktiv er en bindende EU-retsakt. Det er dog kun bindende, hvad det tilsigtede mål angår, og medlemslandene bestemmer selv, med hvilke midler et direktiv skal gennemføres i national ret.
Er et direktiv en lov?
Et direktiv gælder ikke direkte, og derfor skal Folketinget først vedtage en lov, eller ministeren skal udstede en bekendtgørelse. En EU-lov kaldes for en retsakt. De mest almindelige former for retsakter kaldes forordninger og direktiver. En forordning er en bindende retsakt, der gælder direkte i medlemslandene.
Hvad er forskellen på forordninger og direktiver?
Et direktiv adskiller sig fra en forordning ved, at direktiver ikke er bindende for medlemslandene, på samme måde som en forordning er bindende. Et direktiv fungerer derimod som en anbefaling til medlemslandene om, hvordan landene skal udarbejde nationale regler inden for det område, som direktivet vedrører.
Hvad forstås ved EU-direktiver?
Direktiver. Et "direktiv" er en retsakt, der fastsætter et mål, som EU-landene skal nå. Det er dog op til de enkelte lande at lave deres egne love for, hvordan disse mål skal nås.
Er en forordning en lov?
Forordning er et andet ord for lov, og er et begreb, der bruges i dansk retshistorie og i EU-retlig sammenhæng. 1. En forordning var en generel retsforskrift, der fra 1500-tallet og frem til Grundloven af 1849 var en af betegnelserne for de love, statsmagten udstedte.
Hvad er forskellen mellem direktiver, forordninger og beslutninger?
Kan Danmark undlade at følge en forordning fra EU?
EU-Domstolen har dog på den anden side fastslået, at medlemslandenes nationale regler må stå under de fælles EU-regler, uanset om det er grundlov eller ej. Desuden kan Danmark ifølge dansk statsret tage suverænitet tilbage fra EU, mens det ifølge EU-retten er ulovligt.
Hvordan bliver et EU direktiv til?
Et direktiv kan vedtages i henhold til en lovgivningsprocedure. Det er så en retsakt vedtaget af Rådet for Den Europæiske Union og Europa-Parlamentet i henhold til den almindelige lovgivningsprocedure eller blot af Rådet i henhold til den særlige lovgivningsprocedure.
Hvem laver direktiver?
Direktiver pålægger EU-landene at opnå et bestemt resultat, men overlader det til dem frit at vælge, hvordan de vil gøre det. EU-landene skal vedtage tiltag til indarbejdelse af direktiverne i de nationale love (såkaldt gennemførelse), så de kan nå de mål, der er opstillet i direktiverne.
Hvem vedtager direktiver i EU?
Langt størstedelen af EU's lovgivning vedtages i fællesskab af Europa-Parlamentet og Rådet.
Hvem vedtager forordninger?
Forordninger er en del af EU's afledte retskilder. De vedtages af EU's institutioner på baggrund af traktaterne. De har til formål at sikre en ensartet anvendelse af EU-retten i hele EU. En forordning kan være en lovgivningsmæssig retsakt, en delegeret retsakt eller en gennemførelsesretsakt.
Hvad er det særlige ved direktiver?
Et direktiv er med hensyn til det tilsigtede mål bindende for enhver medlemsstat, som det rettes til, men overlader det til de nationale myndigheder at bestemme form og midler for gennemførelsen. Gennemførelse sker typisk i form af justeringer i eksisterende love og/eller udstedelse af nye bekendtgørelser.
I hvilke lande gælder EU forordningen?
Belgien, Bulgarien, Cypern, Danmark, Estland, Finland, Frankrig, Grækenland, Irland, Italien, Kroatien, Letland, Litauen, Luxembourg, Malta, Nederlandene, Polen, Portugal, Rumænien, Slovakiet, Slovenien, Spanien, Sverige, Tjekkiet, Tyskland, Ungarn og Østrig.
Hvad hedder den nyeste EU forordning?
Forordning (EU) 2023/988 af 10. maj 2023 dækker alle de forbrugerprodukter, hvor der ikke er specifik EU-regulering. Den erstatter direktivet om generel produktsikkerhed fra 2001, og en af de væsentlige ændringer er, at onlinehandel og nye teknologier i dag har en langt større rolle end for 22 år siden.
Kan man ændre en forordning med et direktiv?
Et direktiv, som ændres ved en forordning, bevarer sin direktivstatus og skal gennemføres i dansk ret.
Hvad hedder EU's love?
EU's love kaldes for retsakter, og de bliver vedtaget af Ministerrådet og Europa-Parlamentet. De mest almindelige typer retsakter er forordninger, direktiver og afgørelser.
Er Kommissionens meddelelser bindende?
Beslutninger, f. eks. fra EU-Kommissionen, er bindende for dem, de er rettet mod, og dette kan være både personer og virksomheder.
Hvor er EU's hovedkvarter?
EU's hovedinstitutioner (Kommissionen, Ministerrådets Sekretariat, Europa-Parlamentet og EU's Fælles Udenrigstjenestes hovedkvarter) er koncentreret omkring Bruxelles. En del af Europa-Parlamentets kontorer, Domstolen, Revisionsretten og Den Europæiske Investeringsbank er beliggende i Luxembourg.
Hvordan fungere EU-lovgivning?
I EU-traktaterne specificeres det, hvem der kan vedtage love på hvilke områder: EU, medlemslandenes regeringer eller begge. EU-landene er ansvarlige for at træffe deres egne beslutninger og vedtage egne love inden for visse områder af den nationale politik, f. eks. industri, sundhed og uddannelse.
Hvem finansierer EU?
- en andel af hvert lands bruttonationalindkomst (BNI) alt efter deres velstand.
- told på import fra lande uden for EU.
- en mindre del af den moms, som opkræves af hvert EU-land.
- fra og med 2021 et bidrag baseret på mængden af ikke-genanvendt plastemballageaffald i hvert land.
Hvilke love kan EU bestemme i Danmark?
EU bestemmer, hvilke tilsætnings- stoffer der må komme i mad, og hvad garantien er på dit TV. Den fælles politienhed, Europol, skal hjælpe landene med at fange banditter og terrorister. EU-regler sikrer, at en skilsmisse i et land også gælder i et andet land.
Hvem kan vedtage love i EU?
Rådet og Europa-Parlamentet vedtager
Den almindelige lovgivningsprocedure indebærer, at Europa-Parlamentet og Rådet begge skal godkende et forslag, før det er vedtaget.
Hvad er forskellen på love og regler?
Love vedtages i Folketinget, og de skal inden vedtagelsen gennem tre behandlinger i Folketinget (se under Lovforarbejder), underskrives af regenten og offentliggøres i Lovtidende A. Love er enten præceptive eller deklaratoriske. En præceptiv lov er forpligtende og skal overholdes.
Er Sverige en del af EU?
De nuværende medlemsstater er: Tyskland, Frankrig, Italien, Nederlandene, Belgien, Luxembourg, Danmark, Irland, Grækenland, Portugal, Spanien, Finland, Sverige, Østrig, Cypern, Estland, Letland, Litauen, Malta, Polen, Slovakiet, Slovenien, Tjekkiet, Ungarn, Rumænien, Bulgarien og Kroatien.
Hvor meget bestemmer EU i DK?
EU påvirker 14 % af al dansk lovgivning direkte, men dertil kommer 4678 forordninger, der som udgangspunkt har direkte virkning i Danmark.
Hvilke EU institutioner er der?
- Europa-Parlamentet. Europa-Parlamentet repræsenterer borgerne i EU-landene og vælges direkte af dem. ...
- Det Europæiske Råd. ...
- Rådet for Den Europæiske Union. ...
- Europa-Kommissionen. ...
- Den Europæiske Unions Domstol. ...
- Den Europæiske Centralbank. ...
- Den Europæiske Revisionsret.