Er domme offentligt tilgængelige?

Enhver kan som udgangspunkt få aktindsigt i domme og kendelser. Her kan du læse om hovedreglerne for aktindsigt, og om hvordan du konkret søger om aktindsigt.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på domstol.dk

Er domme offentlige?

Den bagvedliggende sagsbehandlerportal har været i brug siden november 2021. Domsdatabasen vil indeholde civile sager samt udvalgte straffesager med særlig offentlig interesse. Domme offentliggøres i hele domsstrenge. Kendelser fra Højesteret og Sø- og Handelsretten vil også kunne indgå.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på domstol.dk

Hvilke retssager er offentlige?

I Danmark er alle retsmøder som udgangspunkt offentlige. Det vil sige, at borgere og repræsentanter fra pressen har adgang til alle retsmøder. I nogle tilfælde kan det dog være nødvendigt, at offentligheden (for eksempel pressen) ikke har adgang til at overvære, hvad der foregår i en del af eller i hele retsmødet.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på anklagemyndigheden.dk

Hvor kan jeg se mine retssager?

Minretssag.dk er domstolenes sagsportal, hvor borgere, virksomheder, myndigheder eller deres advokater skal anlægge civile sager ved retterne. Minretssag.dk indeholder sagens oplysninger, processkrifter, bilag m.v.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på domstol.dk

Kan man se anklageskrift?

Hvad kan du få aktindsigt i? Du kan søge aktindsigt i bl. a. efterforskningsmateriale, anklageskrifter og retsmødebegæringer.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på politi.dk

Offentlige plejehjem er som biler i Sovjet - Politikerne fatter det ikke



Hvor offentliggøres domme?

Det skal man gøre ved at henvende sig til retten inden en uge efter, at dommen er afsagt. Derudover kan man få udleveret kopi af domme, kendelser og beslutninger om sagsomkostninger i civile sager. Parterne i en sag kan normalt få udskrifter af dombog, retsbog og af de bilag, der er fremlagt i sagen.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på domstol.dk

Hvor kan man se en dom?

Øverst på sagen i Domsdatabasen kan du se en blå kasse med de mest basale oplysninger om sagen. Her kan du fx finde sagens overskrift, samt oplysninger om hvor afgørelsen blev afsagt, hvilken type sag, der er tale om, og hvilke sagsemner den vedrører.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på domsdatabasen.dk

Hvor kan man se afgørelse fra retten?

I Domsdatabasen finder du afgørelser afsagt af domstolene i Danmark fordelt på både civile sager og straffesager.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på domstol.dk

Kan man se hvilke sager der er i retten?

På en retsliste kan du læse, hvilken type retsmøde der er tale om (fx hovedforhandling eller domsafsigelse), hvornår retsmødet foregår og i hvilken retssal. Du kan også læse, hvad og hvem sagen drejer sig om, og hvem der er juridisk(e) dommer( e).

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på retgodtatvide.dk

Kan man se om en person er tidligere straffet?

Søg i 'strafferegister' og 'navneregister til strafferegister'. Heri registreredes straffede, som var fødte i politikredsen. Den dømmende politikreds sendte altså oplysninger om straffen til den politikreds, hvor den straffede var født. Registrene giver dermed et landsdækkende overblik over en persons domme.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på rigsarkivet.dk

Kan man sagsøge det offentlige?

Man kan sagsøge både enkeltpersoner og virksomheder – og endda også offentlige myndigheder.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på advokatdickmeiss.dk

Hvad er forskellen på en dom og en afgørelse?

Selvom både kendelser og domme er afgørelser truffet af en domstol, er der væsentlige forskelle mellem de to. En dom er rettens endelige afgørelse i en sag, der afgør sagens kerneforhold. En kendelse derimod, afgør ikke sagens kerneforhold, men snarere specifikke spørgsmål, der opstår i løbet af sagen.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på lexly.dk

Hvad er forskellen på at være sigtet og tiltalt?

Anklagemyndigheden rejser tiltale, hvis det vurderes, at der er beviser nok til at få en sigtet person dømt. At rejse tiltale betyder, at sagen bliver sendt til retten med et anklageskrift, der beskriver den strafbare handling. Personen, som tidligere var sigtet, er nu tiltalt.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på anklagemyndigheden.dk

Hvor kan man se om en person er straffet?

Den private straffeattest er den eneste attest med straffeoplysninger, du kan få som privatperson. Du kan fx få brug for den, hvis du søger nyt job.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på borger.dk

Hvornår offentliggøres en dom?

I nogle tilfælde bliver dommen først afsagt nogle dage efter retsmødet. Dommeren giver besked om, hvornår dommen bliver afsagt. Din forsvarer vil kontakte retten for at få besked om dommens resultat. Normalt har du krav på at få din sag behandlet i både byret og landsret.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på anklagemyndigheden.dk

Kan man søge på domme?

Ved hjælp af det store søgefelt på forsiden af Domsdatabasen kan du både søge bredt og specifikt ned i databasen. En søgning i det store søgefelt scanner efter mulige søgeresultater på tværs af sagens oplysninger (metadata) og i selve teksten i sagens dokumenter.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på domsdatabasen.dk

Kan man se sin sag hos politiet?

Hvis du ikke har en forsvarer, kan du få lov til at gennemse sagen hos politiet. Du vil i nogle tilfælde kunne få udleveret en kopi af materialet. Politiet kan i visse særlige tilfælde helt eller delvis nægte dig adgang til at se sagen, før sagen er endeligt afsluttet.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på anklagemyndigheden.dk

Kan man søge aktindsigt i andres sager?

Søg aktindsigt

Alle har ret til at søge om aktindsigt uanset statsborgerskab, bopæl og som udgangspunkt også alder og mental tilstand. Der er heller ingen krav om, at du skal begrunde din anmodning om aktindsigt, og du behøver ikke selv at være involveret i sagen.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på borger.dk

Hvad får man for at lyve i retten?

Den, som afgiver falsk forklaring for retten, herunder ved anvendelse af telekommunikation, straffes med fængsel indtil 4 år. Bestemmelsen finder tillige anvendelse på falsk forklaring for en udenlandsk ret.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på danskelove.dk

Er det ulovligt at lyve i retten?

Dommeren fortæller dig, hvem der er anklager, og hvem der er forsvarer. Derefter får du at vide, at du har pligt til at afgive forklaring, og at du skal tale sandt og kun fortælle, hvad du selv kan huske. Dommeren fortæller dig også, at det er strafbart at afgive falsk forklaring (at lyve) i retten.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på anklagemyndigheden.dk

Hvornår er dommen afsagt?

En dom i en straffesag er rettens afgørelse af, om den tiltalte er skyldig, og hvilken straf han eller hun skal have. Dommen bliver afsagt, når alle afhøringer i sagen er færdige, og forsvareren og anklageren er kommet med deres afsluttende bemærkninger.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på anklagemyndigheden.dk

Kan man anke alle domme?

Landsrettens domme kan som udgangspunkt kun ankes til Højesteret med Procesbevillingsnævnets tilladelse. Sager, der indbringes for Højesteret, kræver i alle tilfælde, at en advokat fører sagen.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på domstol.dk

Hvor længe gælder en dom?

10 års forældelse gælder for:

For eksempel forlig, domme, betalingspåkrav fra fogedretten, gældsbreve eller pantebreve, som du har anerkendt med din underskrift. Lån eller et ikke bevilget overtræk forældes også først efter 10 år.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på gaeld.taenk.dk

Hvad koster det at få aktindsigt?

Hvis elektronisk aktindsigt omfatter mere end 100 sider, kan myndigheden kræve 100 kr. men ikke mere uanset hvor mange sider, der er tale om. Det bemærkes, at de samme betalingsregler gælder for anmodninger om dataudtræk.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på journalistforbundet.dk

Hvornår udløber en dom?

Straffen for mord forældes aldrig, idet forbrydelser hvor der kan idømmes fængsel på livstid aldrig forældes. Hvis den maksimale straf derimod er 1 år er forældelsesfristen 2 år, og hvis strafferammen eksempelvis er 10 år, bliver sagen forældet efter 10 år. Der er flere undtagelser til reglerne om forældelse.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på askt.dk