Navneordene ender på –re i ubestemt ental, og der skal derfor blot et –r på i flertal. Du skal altså sætte en eller et foran ordet, du er i tvivl om, og hvis det ender på –re, skal der –r på i flertal. Huskeregel 2: Hvis ordet i ubestemt ental ender på tryksvagt -er, skal det ende på -e i flertal.
Hvornår skal der r på?
Hvis udsagnsordet er i nutid (også kaldet præsens), skal der r bag på. Det hedder derfor nutids-r. Hvis udsagnsordet i stedet står i navneform (også kaldet infinitiv), skal der ikke r bag på.
Hvad er reglen for flertals r?
Hvis ordet ender på -er uden tryk, fx borger, bager, rapper, politiker, så ender det kun på -e i pluralis (flertal), dvs. borgere, bagere, rappere, politikere. Hvis ordet ender på -er eller en anden stavelse med tryk, fx karakter, passager, frisør, papir, så får det -er i pluralis, dvs.
Hvornår er det ene og ende?
Ordklassen bestemmer
Verber (udsagnsord) får endelsen -ende, og substantiver (navneord) får endelsen -ene: En stor hund kom løbende gennem parken (at løbe = verbum = løbende) Racerkøreren har vundet alle løbene (et løb = substantiv = løbene).
Hvad er et nutids-r?
Det hedder nutids-r, fordi man sætter et ”r” til sidst, når nogen gør noget lige nu. Altså at noget sker i nutid (præsens). Det hedder altså ”Mogens kører bil”, fordi det er noget, Mogens gør lige nu. Men hvis man i stedet beskriver Mogens' forhold til det at køre bil, f.
Forvirrende engelsk grammatik: "ER" eller "ER"?
Er eller re?
Du skal altså sætte en eller et foran ordet, du er i tvivl om, og hvis det ender på –re, skal der –r på i flertal. Huskeregel 2: Hvis ordet i ubestemt ental ender på tryksvagt -er, skal det ende på -e i flertal. At det er tryksvagt -er betyder simpelthen, at der ikke er ekstra tryk på det sidste –er.
Hvordan ved man om det er ene eller ende?
Den grundlæggende regel er, at navneord (substantiver) får endelsen ene, og udsagnsord (verber) får endelsen ende. Det er ordklassen, der afgør, om det hedder ene eller ende, og det er ordklasserne udsagnsord og navneord, der skelnes imellem.
Er der en regel for en og et?
Når der er mere tryk på det første led end på det andet led, skal det skrives i ét ord. Nogle gange giver det ganske enkelt en betydningsforskel om man skriver i ét eller flere ord, fx: en tysklærer en stormagt en rødspætte en tysk lærer en stor magt en rød spætte.
Hvad er et udsagnsord dansk?
Verber (udsagnsord) fortæller at nogen gør noget (løber, leger), at noget sker (synker, eksploderer), og at nogen eller noget er i en bestemt tilstand (bor, frygter).
Er det køre eller kører?
eks. høre eller hører, køre eller kører, vurdere eller vurderer – vi skal simpelthen vide det. Hvis verbets stamme derimod ender på andet end -r, så opstår fejlen ikke, da vi her slet ikke er i tvivl. Hovedreglen er, at verber med -r- i stammen altid ender på -e i navneform og -r i nutid.
Hvornår bruger man ikke nutids-r?
6. Hvornår bruger man IKKE nutids-r? Du skal ikke bruge nutids-r, når udsagnsordet står i navnemåde.
Hvordan sætter man nutids-r?
Hvis man sætter CYKLER / CYKLE eller SPISER / SPISE ind i stedet for ordet, så ved man om der skal nutids-r på. Det er tydeligt at høre forskellen med de 2 ord, også selvom det lyder fjollet. Jeg kører (cykler) en tur med bussen. Jeg elsker at køre (cykle) i bus.
Hvad er forskellen på idag og i dag?
En typisk udfordring for mange (danskere) er, at de skriver 'i dag' i ét ord, da det i udtale godt kan lyde, som om de to ord hænger sammen: 'idag'. Men i'et udgør en præpositionsforbindelse og skal derfor stå for sig selv. Så: 'i dag' skrives altid i to ord.
Hvad er spise reglen?
hvis man kan indsætte spiser, skal ordet ende på -rer. hvis man kan indsætte spise, skal ordet ende på -re.
Hvornår skal man bruge nogen og nogle?
Den korrekte skrivemåde er nogle gange. Hvis det ord, du skal skrive, betyder et par stykker eller flere end en, skal du skrive nogle." Hvis det ord, du skal skrive, betyder nogen som helst overhovedet, skal du skrive nogen. Denne huskeregel kan hjælpe lidt på vej.
Er indenfor 1 eller 2 ord?
En række forbindelser af typen inden for/indenfor kan skrives i ét ord når de har en styrelse. Retskrivningsordbogen 2012 tillader at man skriver en række forbindelser der er dannet af adverbium + præposition, i ét ord i sammenhænge som den står indenfor døren (indenfor i ét ord).
Er i alt i et eller to ord?
I alt skal ALTID skrives i to ord.
Er overfor i et eller to ord?
Vi bor lige overfor (eller over for) tankstationen. Nedenunder (eller neden under) os bor der en familie. Styrelsen kan også stå tidligere i sætningen – og så kan man stadig valgfrit skrive i ét eller to ord, fx: Mælk er hun ikke allergisk overfor (eller over for).
Hvordan ved man at det er et adjektiv?
Adjektiver (tillægsord) - Lær ordklassen at kende!
Adjektiver er de ord, som lægger sig op ad substantiver (navneord) og pronominer (stedord) og beskriver ting: Et grønt hus. En stor hund. En god morgen.
Hvornår hedder det i eller på?
Grundreglen er at man bruger "på" når det drejer sig om en overflade, og "i" når det drejer sig om at noget befinder sig inde i et rum, omsluttet af vægge til alle sider. Ofte kan man vælge at lægge vægten på det ene eller det andet aspekt.
Hvordan ved man om et ord er sammensat?
Et sammensat ord er ét ord, der er sat sammen af to eller flere ord. F. eks. er 'kattevideo' sat sammen af ordene 'katte' og 'video'.
Er kondolere med eller uden r?
Med samme betydning som "jeg kondolerer" eller den korte form "kondolerer" kan man også bruge "jeg føler med dig" eller "det gør mig ondt". Alle udtrykkene er nutid, og derfor ender udsagnsordene på -r. Korrekte former: Jeg kondolerer.
Hvornår bruger man køre og kører?
Udsagnsord (verber) slutter på –r i nutid (præsens), fx “han kører bil”. Udsagnsord slutter på –e i navnemåde (infinitiv), fx “han kan lide at køre bil”. Følgende tommelfingerregler kan være gode at følge, hvis du har svært ved at kende forskel: Skift nutidsformen ud med datid (præteritum).
Hvad er navnene form?
Navneform er en af udsagnsordenes bøjningsformer, nemlig at fiske, at lytte, at balancere. Navneformen kender du straks på, at du kan sætte at foran. Andre betegnelser er navnemåde, 'at form' samt den latinske betegnelse infinitiv. Navneformen er udsagnsordets grundform.