Flensborg er en større by i den tyske delstat Slesvig-Holsten i det nordlige Tyskland. Der bor cirka 90.000 mennesker i byen. Byen er dermed større end Esbjerg, men mindre end Aalborg.
Er Flensborg en del af Danmark?
Flensborg, Flensburg, by i bunden af Flensborg Fjord i den tyske delstat Slesvig-Holsten; 88.759 indb. (2011). Byen er et handelsmæssigt center med en del grænsehandel samt turisme og søfart. Den har et rigt tysk-dansk kulturliv med både tysk og dansk teater, biblioteker, kirker og skoler.
Hvor lang tid var Flensborg dansk?
Da afstemningen om, hvorvidt Flensborg skulle være dansk eller tysk, blev gennemført i 1920 havde Flensborg altså været på tyske hænder siden 1864 – i 56 år. Sammenlignet med Flensborgs mere end 800 år under danske konger kan det virke som relativt kort tid.
Hvilken del af Tyskland var dansk?
Kongeåen var fastslået som en vigtig statsretslig grænse. Kulturelt lå grænsen mellem dansk og tysk dog sydligere end Kongeåen. Dansk kultur og sprog dominerede således den nordlige del af delstaten Slesvig-Holsten, fra Kongeåen til Dannevirke, mens tysk dominerede den sydlige del.
Hvilket sprog taler man i Flensborg?
I Flensborg tales både tysk (højtysk og plattysk) og dansk (rigsdansk og sønderjysk), dog er førstnævnte det dominerende. Ved siden af tysk og dansk findes blandingssproget petuh (petuhtanternes sprog), som stadig præger sproget i byen.
Hvor ens er tysk og dansk? | Super let tysk (119)
Hvor mange taler dansk i Flensborg?
89.000 indbyggere og taler dansk. Og mange flere forstår sproget - akkurat som det er tilfældet med tysk på den danske side af grænsen, hvor det for rigtigt mange er ganske naturligt at være tosproget. Adskillige tyske flensborgere vælger danske børnehaver og danske skoler til deres børn.
Hvor mange steder taler man tysk?
Tysk er modersmål for omkring 95 millioner mennesker og er dermed et af verdens største sprog. Det er ligeledes det mest udbredte modersmål i EU.
Er Sydslesvig dansk?
'Sydslesvig' er den danske betegnelse for området mellem den dansk-tyske landegrænse og den tyske flod Ejderen, dvs. den sydlige del af det gamle hertugdømme Slesvig. Betegnelsen bruges især, når talen er om områdets danske mindretal.
Hvornår var Lübeck dansk?
Lübeck blev grundlagt af grev Adolf 2. af Holsten i første halvdel af 1100-tallet. Den kom senere i århundredet under Henrik Løve, men blev i 1180'erne overtaget af de hohenstaufiske kejsere. Efter i 1203-1225 at have været under dansk herredømme blev byen af den tysk-romerske kejser Frederik 2.
Hvor gik den gamle dansk tyske grænse?
Grænsen 1864-1920 gik 5 km syd for Ribe og derefter i en kurve mod nord 5 km fra Ribe, hvor den ramte Kongeåen, som den fulgte indtil syd om Vamdrup. Her fortsatte den mod øst til Lillebælt, lige nord for Christiansfeld. Vamdrup station blev den vigtigste grænseovergang på jernbanen mellem Danmark og Tyskland.
Hvornår blev Flensborg tysk?
I kølvandet på 1. verdenskrig skulle Flensborgs borgere – sammen med resten af Mellemslesvig - beslutte, om de ville høre til Danmark eller Tyskland. Folkeafstemningen blev afholdt den 14. marts 1920 og blev en klar tysk sejr.
Hvornår blev Sønderjylland tysk?
Fra 1326 til 1867 var Sønderjylland (eller Slesvig, som det ligeledes blev kaldt) et selvstændigt hertugdømme, der dog fra midten af 1400-tallet hovedsageligt var under den danske konges myndighed. Efter 2. Slesvigske Krig i 1864 blev landsdelen indlemmet i først Preussen og fra 1871 i Det Tyske Kejserrige.
Hvad er der at se i Flensborg?
- Glucksburg. Slotte. Af 528piag. ...
- PHÄNOMENTA. Specialmuseer. Af Martinhasfeldt. ...
- Historischer Hafen. 213. Historiske steder. ...
- Citti-Park. 124. ...
- Rote Strasse. 252. ...
- Kirche St.Nikolai. Kirker og katedraler. ...
- Murwiker Wasserturm. Observationsdæk og -tårne.
- Flensburger Schifffahrtsmuseum. Specialmuseer.
Er Berlin en del af Tyskland?
Berlin er Tysklands hovedstad og største by med 3.850.000 indbyggere (2022). Fra 1949 til 1990 var Østberlin hovedstad i DDR. Berlin er samtidig en af Forbundsrepublikken Tysklands 16 delstater.
Hvor skal man shoppe i Flensborg?
- Citti-Park.
- Foerde Park.
- Galerie Der Miezen - Streetart -katzen In Flensburg.
- Gandalph.
- Susswaren Werkstatt.
Hvor gik grænsen før genforeningen mellem Tyskland og Danmark?
Fra krigen i 1864 til Genforeningen i 1920 lå Danmarks grænse ved Kongeåen. Her følger en version af grænselandets historie af forskningsleder, dr. phil. Hans Schultz Hansen.
Er Slesvig-Holsten dansk?
Slesvig-Holsten var indtil krigen i 1864 en del af det danske kongerige, men efter krigen blev området indlemmet i Preussen og senere i Det tyske kejserrige. I 1920 blev den nordligste del, Nordslesvig svarende til det område vi indtil 2007 kaldte Sønderjylland, efter en folkeafstemning genforenet med Danmark.
Hvad betyder Lübeck?
Navnet Lübeck kommer af vendisk Liubice (= elskelig). Altstadt er navnet på den gamle bydel og har siden 1987 været en del af UNESCO's Verdensarvsliste. I 1226 blev Lübeck erklæret for at være en fri rigsstad i Det tysk-romerske Rige og som en bystat i Det Tyske Forbund.
Hvorfor hedder det Hansestadt?
Hanseforbundet var en sammenslutning af nordeuropæiske byer, hovedsagelig tyske, i et handelsforbund. Det har fået navn efter det gamle tyske ord hanse, der betyder 'gruppe', 'følge' eller '(handels)selskab'.
Er Sydslesvig dansk eller tysk?
Sydslesvig (tysk Südschleswig eller Landesteil Schleswig) er et område i det nordlige Tyskland mellem den dansk-tyske grænse, Ejderen og Levenså, med de nordfrisiske øer. Sydslesvig har en befolkning på omkring 500.000 og udgør ca. en femtedel af indbyggerne i delstaten Slesvig-Holsten.
Er man dansk når man bor nord for grænsen?
Det danske mindretal
Tæller cirka 50.000 dansksindede sydslesvigere, som bor i den nordlige del af delstaten Slesvig-Holsten i Tyskland. De er normalt tyske statsborgere, selvom de har et dansk sindelag.
Hvor starter Sønderjylland?
Sønderjylland starter syd for Kongeåen og strækker sig mod syd til grænsen mod Tyskland.
Hvad er det længste ord i Tyskland?
Det længste ord på tysk
Et kendt eksempel er Rindfleischetikettierungsüberwachungsaufgabenübertragungsgesetz, der med 63 bogstaver beskriver en lov om tilsynet med og overvågningen af mærkning af oksekød. Loven blev vedtaget i 1999 og sendt på pension i 2013, hvorfor ordet ikke længere bruges.
Hvad er det sværeste sprog at lære?
De sværeste sprog på listen er arabisk, kinesisk, koreansk og japansk som tager ca. 88 uger. Kort over sproglig sværhedsgrad, lavet af redditor Fummy Hvad kan man bruge de data til? Hvor svært det er at lære et fremmedsprog, afhænger naturligvis af ens sproglige udgangspunkt.