Forvaltningens stilling i det samlede statsstyre Forvaltningens forhold til Folketinget, der er det altdominerende element i lovgivningsmagten, er klart: Ifølge Grundloven § 3 er forvaltningen "den udøvende magt".
Hvad består forvaltningen af?
Kernen i den offentlige forvaltning er statsforvaltningen og kommunalforvaltningen. Statsforvaltningen består af centraladministrationen — ministerierne med departementer, direktorater og centrale nævn og råd — og af den lokale statsforvaltning, statsamtmanden, politiet, den regionale told- og skatteforvaltning mv.
Hvem er forvaltningen i en kommune?
Hvem træffer beslutninger i kommunen? Kommunalbestyrelsen er den øverste kommunale myndighed. Det betyder, at kommunalbestyrelsen som udgangspunkt kan tage stilling til enhver sag, der vedrører kommunen, og har ansvar for de beslutninger, kommunen træffer.
Hvad betyder en forvaltning?
Forvaltning er en offentlig myndigheds måde at administrere lovgivning på. Forvaltningen er en del af den udøvende magt.
Hvad dækker den offentlige forvaltning over?
Offentlig forvaltning og service omfatter de myndigheder og institutioner, hvis hovedfunktion det er, at producere ikke-markedsmæssige offentlige tjenester og/eller at foretage omfordelinger af samfundets indkomster.
Vores hav - Kort spørgerunde, tema 6, del 2: Forvaltning
Hvad betyder offentlige forvaltning?
Offentlig forvaltning eller offentlig administration er en fællesbetegnelse for det organisationsapparat som forbereder, udreder og iværksætter beslutninger, som er taget af politiske myndigheder. I moderne samfund har den offentlige forvaltning endvidere fået en stadig stigende selvstændig beslutningsmyndighed.
Hvem gælder forvaltningsloven for?
Loven gælder for alle dele af den offentlige forvaltning. Denne afgrænsning svarer til, hvad der er fastsat i offentlighedsloven, og hvad der som udgangspunkt er fastsat om anvendelsesområdet for loven om offentlige myndigheders registre.
Hvad er saglig forvaltning?
Saglig forvaltning (magtfordrejningslæren) Det følger af retsgrundsætningen om saglig forvaltning, at en myndighed ved skønsmæssige afgørelser ikke må inddrage usaglige hensyn, og at myndigheden ved sådanne afgørelser omvendt har pligt til at inddrage alle relevante saglige hensyn ved udøvelsen af skønnet.
Er kommunerne en del af den offentlige forvaltning?
Fordelingen af udgifterne i det offentlige forbrug har ligget ret stabilt siden strukturreformen i 2007. Sektoren for offentlig forvaltning og service består af staten, kommunerne, regionerne samt sociale kasser og fonde.
Hvad er en forvaltningsakt?
En afgørelse i forvaltningslovens forstand er en retsakt (forvaltningsakt), dvs. en udtalelse, der går ud på at fastsætte, hvad der er eller skal være ret i et foreliggende tilfælde.
Hvor mange forvaltninger er der i kommunen?
Forvaltninger. Københavns Kommune har syv forvaltninger. Hver forvaltning løser opgaver for et af de syv udvalg.
Hvad forstås ved god forvaltningsskik?
God forvaltningsskik er normer og principper for, hvordan myndigheder bør opføre sig i forhold til borgerne. Det betyder generelt, at myndighederne bl. a. skal optræde venligt og hensynsfuldt og på en måde, der styrker tilliden til den offentlige forvaltning.
Er kommunen en forvaltningsmyndighed?
Offentlige forvaltningsmyndigheder er: statslige, kommunale og regionale myndigheder, råd og nævn samt såkaldte særlige forvaltningsenheder, fx Danmarks Nationalbank.
Hvad er et forvaltningsorgan?
Som eksempel på typiske forvaltningsorganer kan nævnes ministerier, styrelser, lokale statsmyndigheder, nævn og kommunalbestyrelser. Når man fjerner sig fra det typiske, kan der imidlertid opstå afgrænsningsproblemer, både i for- hold til folketingsorganer, domstolene og den private sektor.
Hvem er forvaltningsmyndighed?
Grundlovens § 3 foreskriver, at »[d]en lovgivende magt er hos kongen og folketinget i forening. Den udøvende magt er hos kongen. Den dømmende magt er hos domstolene«.
Hvad betyder forbud mod skøn under regel?
“Skøn under regel”
Når der skal træffes skønsmæssige afgørelser må der som hovedregel ikke opstilles regler, som enten begrænser eller udelukker dette skøn. For eksempel må der som hovedregel ikke uden særlig hjemmel alene lægges vægt på ét kriterium hvis det betyder, at andre saglige kriterier udelukkes.
Hvad står staten for?
Statens opgaver
Staten skal typisk tage sig af opgaver, hvor der skal være en sammenhæng i hele landet og på tværs af kommuner og regioner. Det er for eksempel politi, forsvar og retsvæsen. Derudover er det staten, der tager sig af for eksempel skatteopkrævning, ungdomsuddannelser og nationale miljøopgaver.
Hvem kontrollerer kommunerne?
Det kommunale og regionale tilsyn varetages af Ankestyrelsen med Indenrigs- og Boligministeriet som overordnet tilsynsmyndighed. Tilsynet kan se på, om en kommune eller region har overholdt lovgivning, der særligt gælder for offentlige myndigheder.
Hvad er forskellen på kommuner og regioner?
Kommunerne varetager de fleste af de direkte borgerrettede opgaver. Regionerne varetager opgaver, som bedst løses decentralt, men som samtidig kræver et større befolkningsgrundlag end kommunerne udgør.
Hvad er forvaltningens opgave?
Forvaltningsretten administrerer den måde hvorpå staten, regioner og kommuner samt underliggende forvaltninger, skal udøve deres virke, altså måden hvorpå de dagligt arbejde med gældende love over for fx. borgere, som har brug for en eller anden service fra det offentlige.
Er Folketinget underlagt offentlighedsloven?
Retten til aktindsigt omfatter ikke sager om lovgivning, herunder bevillingslove, før lovforslag er fremsat for Folketinget.
Hvad det indebærer for en forvaltningsmyndighed at have ansvaret for at oplyse sagen?
Det påhviler den enkelte myndighed selv at oplyse en sag tilstrækkeligt, inden den træffer afgørelse. Det betyder, at myndigheden har ansvaret for, at de nødvendige oplysninger foreligger, og at de nødvendige undersøgelser er foretaget.
Hvad er forskellen på forvaltningsloven og offentlighedsloven?
Forvaltningsloven indeholder dog videregående regler om aktindsigt end offentlighedsloven. Forvaltningsloven regulerer spørgsmålet om parters adgang til aktindsigt i afgørelsessager, mens offentlighedsloven regulerer spørgsmålet om enhvers adgang til aktindsigt i alle sagstyper.
Hvad hedder forvaltningsloven?
Forvaltningsloven (forkortet FVL) indeholder (nogle, men ikke alle) regler om borgernes rettigheder og den offentlige forvaltningsmyndigheds pligter. Forvaltningsloven er en minimumslov. Så forvaltningsloven giver borgeren et minimum af rettigheder.
Er universiteter omfattet af forvaltningsloven?
Definition: Da universitetet er en del af den offentlige forvaltning, er universitetet underlagt lov om offentlighed i forvaltningen (offentlighedsloven). Det betyder, at enhver som udgangspunkt kan forlange at få indsigt i alle dokumenter, som universitet er i besiddelse af.