En lovs forarbejder (også kaldet lovens motiver) udgør en væsentlig retskilde ved fortolkning af loven.
Er forarbejder bindende?
Når man beskæftiger sig med forarbejder som retskilde, er det vigtigt at være opmærksom på, at forarbejderne ikke er bindende i sig selv. Det er op til domstolene og andre myndigheder at fortolke loven og anvende den i praksis, og forarbejderne kan kun bruges som et supplement til selve loven og dens formuleringer.
Hvilke typer retskilder findes der?
- National lovgivningen og EU-lovgivningen.
- National retspraksis og EU-praksis.
- Øvrige retskilder:
Hvad er forarbejder til loven?
Lovforarbejder (også kaldet lovmotiver) omfatter udtalelser, betænkninger og almindelige bemærkninger eller specielle bemærkninger samt spørgsmål til ministeren og ministerens svar. Forarbejder blev til i forbindelse med lovforslagets behandling i Folketinget og i udvalg.
Hvad er en forarbejde?
Forarbejder er de bemærkninger, der hører til et lovforslag. Forarbejderne er vigtige i forhold til fortolkningen af en lov. Forarbejder betyder som regel de bemærkninger, der er til et lovforslag, og som står umiddelbart efter selve forslagsteksten med lovens paragraffer.
Den civile retssag - En regning kommer på tværs
Hvad betyder forargeligt?
d. s.) til forarge 3: som vækker ubehag, ærgrelse, vrede olgn. ell. (nu især) moralsk ell. religiøs krænkelse, anstød.
Hvad er det foren?
Forum er den latinske betegnelse for et torv, en plads. Det mest kendte er Forum Romanum. Forum var den romerske bys centrum, hvor man mødtes i politiske sager, for at handle, for at afgøre retssager, eller bare for at høre sladder. Ordet Forum bruges ofte i overført betydning om et mødested for et eller andet.
Hvordan henviser man til forarbejder?
Henvisninger til forarbejder skal som andre henvisninger være præcise og entydige. At noget angives at »følge af forarbejderne« e.l. er ikke et argument, med- mindre det dokumenteres med præcise henvisninger (og eventuelt med yderligere dokumentation i form af et retvisende citat).
Hvad er forskellen på en bekendtgørelse og en lov?
En bekendtgørelse gennemfører eller udfylder en lovs regler. En bekendtgørelse har hjemmel i en lov og henviser til denne lov. En bekendtgørelse er bindende for borgere, virksomheder og myndigheder. En bekendtgørelse udstedes typisk af ministeren og offentliggøres i Lovtidende.
Hvad er forskellen på en lov en bekendtgørelse og en vejledning?
Bekendtgørelser er placeret over standarder i hierakiet. Det betyder, at hvis standarder og bekendtgørelser er modstridende, vil det altid være kravene i bekendtgørelsen, som vinder. Nederst i hierarkiet er vejledninger. Vejledningerne bruges til at uddybe og forklare reglerne inden for forskellige områder.
Hvilke retskilder har vi i Danmark?
- Grundloven. Grundloven er den højeste rangeret lov på rent nationalt plan. ...
- Traktaten om Den Europæiske Unions Funktionsmåde (TEUF) og EU-traktaten. ...
- EU-forordninger. ...
- EU-direktiver. ...
- Lov. ...
- Bekendtgørelse. ...
- Dommenes retskildværdi (præjudikat) ...
- Retssædvaner.
Er en højesteretsdom en retskilde?
Ingen forvaltningsafgørelser eller domme afsagt af by- og landsretterne er en retskilde for Højesteret. Derimod er højesteretsdomme en retskilde for alle, herunder Højesteret selv.
Er grundloven en retskilde?
Grundloven er øverst blandt de formelle retsforskrifter. Centrale elementer i Grundloven er reglerne om de øverste statsorganer, dvs. kongehus, regering, folketing og domstole. Forholdet mellem disse organer er fastlagt ved §3 i Grundloven, der fastslår magtens tredeling.
Hvad er en bindende retskilde?
Ved retskilde forstås i dag både bindende (retligt) materiale, fx lovteksten, og vejledende (retligt) materiale, fx lovens forar- bejder. At retskilden er bindende, vil sige, at den skal lægges til grund for retsafgørelsen.
Er Retslitteratur en retskilde?
Der er (nogenlunde) enighed om, at retslitteratur som sådan ikke er en retskilde. Rent logisk er dette klart: Fordi en forfatter skriver noget i en bog, bliver det ikke til retsregler, i hvert fald ikke i den forstand, at domstole eller andre skal lægge teksten til grund for en afgørelse.
Er en aftale en retskilde?
Andre faktorer, der kan anvendes som retskilder, er fx retssædvaner, aftaler, lovforarbejder, administrativ praksis, administrative retsforskrifter, udtalelser fra Folketingets Ombudsmand samt retsvidenskabens analyser. Herudover anvendes traditionelt også forholdets natur som retskilde.
Er en bekendtgørelse bindende?
En bekendtgørelse gennemfører eller udfylder en lovs regler. En bekendtgørelse har hjemmel i en lov og henviser til denne lov. En bekendtgørelse er bindende for borgere, virksomheder og myndigheder.
Hvilken lov er den vigtigste?
Grundloven er Danmarks vigtigste lov. Den er kun ændret få gange siden 1849.
Hvad er forskellen på LBK og bek?
Love, lovbekendtgørelser, bekendtgørelser og vejledninger
På retsinformation.dk bruges forkortelserne: LOV: Lov. LBK: Lovbekendtgørelse. BEK: Bekendtgørelse.
Hvad betyder SD i kilde?
Kan du ikke finde en dato, så skriv s.d., der betyder uden dato.
Hvem har lavet Retsinformation?
Hvem er ansvarlig for indholdet af dokumentet? Det er de enkelte ministerier og myndigheder, som udformer og er ansvarlige for opdatering af deres egne dokumenter på Retsinformation.
Hvornår skal man lave en reference?
Du skal henvise, når du bruger andres viden
Men hovedreglen er, at du skal henvise, hver gang du bruger andres viden. I akademiske opgaver, som de store opgaver i gymnasiet eller HF, skal du altid bygge din egen viden oven på viden, som allerede findes. Så lav hellere for mange end for få henvisninger.
Hvad vil det sige at være forarget?
Ordet forargelse kommer fra middelnedertysk ”vorargen”, der betyder fordærve eller forringe. Forargelse sidestilles med noget, der vækker afsky, harme, vrede eller modvilje ved at krænke moralske normer.
Hvad kaldes en begivenhed der vækker forargelse?
'Skandale' betyder ifølge Den Danske Ordbog ”begivenhed, forhold eller andet der vækker forargelse el. strider mod den almindelige moral”.
Er en vejledning en retskilde?
En vejledning er en ikke juridisk bindende regulering og kan således ikke i sig selv være regulerende. Den kan udstedes uden hjemmel, fordi den ikke i sig selv er retligt bindende. Dens indhold skal ligge inden for lovens grænser.