Måned skrives ikke med stort bogstav, med mindre det er det første ord, efter et punktum. I hovedreglen gælder det, at alle ord skrives med lille bogstav, med mindre det f. eks. er et egennavn.
Er søndag med stort?
I. Som hovedregel gælder, at alle ord - også navneord (substantiver) - skrives med lille begyndelsesbogstav, således også månedernes, ugedagenes og de kirkelige højtiders navne. II. Med stort begyndelsesbogstav skrives det ord, hvormed en tekst eller et nyt tekstafsnit begynder.
Hvornår skal man skrive stort?
(1) Hovedregel
Proprier skrives med stort begyndelsesbogstav. Denne regel gælder uanset om de pågældende proprier mere eller mindre tydeligt består af ord der også kan bruges som appellativer. I nogle tilfælde er det særlig vanskeligt at afgøre om et ord er brugt som proprium eller ej.
Er påske med stort?
Skrives med lille, fx jul, påske, pinse, advent, mortensdag, ramadanen.
Er helligdage med stort?
Helligdage. Helligdagene skrives med småt: pinsedag, nytårsmorgen, store bededag. En undtagelse er Kristi himmelfartsdag (da Kristi er et egennavn). Også trinitatis er med småt.
Mcdonalds Idioten
Er Friday med stort?
I dansk skriver vi – i modsætning til i engelsk – navnene på ugens dage med lille begyndelsesbogstav, og vi skriver derfor black friday med små bogstaver. Den danske betegnelse sort fredag eller sorte fredag findes også, men er ikke nær så udbredt.
Er grundlovsdag med stort G?
Betegnelser på religiøse og nationale højtider og festdage skrives med lille begyndelsesbogstav, f. eks. yom kippur.
Er Kristi himmelfartsdag med stort?
Mange tror, at alle helligdage skal skrives med store begyndelsesbogstaver, men det er stort set altid forkert. K'et i Kristi himmelfartsdag er den ene af kun to undtagelser i retskrivningsreglerne. - udgivet den 6. maj 2020 af Jacqueline Levin, specialkonsulent.
Er Skærtorsdag med stort?
Højtidsdage som skærtorsdag, langfredag og palmesøndag staves alle med småt.
Er Europa med stort?
Som hovedregel skrives betegnelser vedrørende EU, som har karakter af egennavne, med stort begyndelsesbogstav, også korte kaldenavne. Bemærk, at dette i visse tilfælde medfører, at de normale regler om små og store bogstaver fraviges. Betegnelser, som har karakter af fællesnavne, skrives med lille begyndelsesbogstav.
Er doktor med stort?
Akademiske titler
Skrives med lille, fx cand. mag, dr. phil, professor.
Er overlæge med stort?
Vi skriver almindelige titler, grader og stillingsbetegnelser med lille begyndelsesbogstav, f.
Er advokat med stort?
Er advokat med stort? Skrives med lille, fx cand. mag, dr. phil, professor.
Er Dansk med stort D?
Ikke med stort
Husk: Afledninger af egennavne skal ikke være med stort: Det skrives ikke: En Dansker, En Amerikaner, en Dansk film, En Tyrkisk ret eller Amerikanisering osv.
Er Danmark med stort?
Navne på geografiske områder skrives med stort begyndelsesbogstav, f. eks. men: I bermudatrekanten mellem staten, kommunerne og regionerne kan visse opgaver godt forsvinde.
Er måneder med stort eller småt?
Stavning af måned og forkortelse af måned på dansk
Måned skrives ikke med stort bogstav, med mindre det er det første ord, efter et punktum. I hovedreglen gælder det, at alle ord skrives med lille bogstav, med mindre det f. eks. er et egennavn.
Er jordkloden med stort?
Navne på planeter, stjerner, stjernebilleder og andre himmellegemer skrives med stort begyndelsesbogstav, f. eks. Vandmanden.
Er Dronningen med stort?
Svar fra sprognævnet
på kongehusets hjemmeside, at alle stillinger: dronningen, kronprinsen, prinsen osv. bliver skrevet med stort.
Er marts med stort?
Som udgangspunkt staves egennavne (proprier) med stort. Det gælder fx navne, efternavne, gadenavne, bynavne, navner på floder og søer m.m.
Er konge med stort?
Officielle kongelige, fyrstelige og gejstlige titler skrives med stort begyndelsesbogstav både i omtale og i tiltale, men med lille begyndelsesbogstav, når de blot er en slags stillingsbetegnelse, f. eks.
Er middelalderen med stort?
Geologiske perioder: Vi skriver perioderne med stort bogstav og uden bindestreg, fx Kridttid. Se også Bilag 5. Historiske perioder skriver vi med småt, fx stenalder, middelalder, unionstiden, renæssancen, oplysningstiden, den kolde krig.
Er Grundloven med stort?
Mange ville skrive alle tre ord med stort, men som antydet i overskriften skal "grundloven" og "dronningen" faktisk skrives med lille begyndelsesbogstav* - kun "Folketinget" skal skrives med stort.
Er nytårsaften med stort?
Månederne og ugedagene og betegnelser på religiøse og nationale højtider og festdage mv. skrives med lille: januar, mandag, påske, pinse, jul, nytår, juleaften, nytårsaften, store bededag, grundlovsdag, mortensaften, sankthansaften, valborg(s)aften, ramadan, yom kippur, mors dag.
Er miljøminister med stort?
Navnet på institutionen eller embedet skrives med stort begyndelsesbogstav, men når der er tale om personen, skrives det med lille begyndelsesbogstav, f. eks. Statsrevisorerne/statsrevisorerne.
Er Jomfru Maria med stort?
Gud, Vorherre (el. Vor Herre), Herren, Faderen, Frelseren, Skaberen,Sønnen, Menneskesønnen, Helligånden, Jomfru Maria, Den Hellige Jomfru, Madonna, Moder Jord, Sankt Peter, Allah, Buddha, Djævelen,Satan, Fanden, Apollon, Venus, Freja, Odin, Fenrisulven, Midgårdsormen.