Månederne og ugedagene og betegnelser på religiøse og nationale højtider og festdage mv. skrives med lille: januar, mandag, påske, pinse, jul, nytår, juleaften, nytårsaften, store bededag, grundlovsdag, mortensaften, sankthansaften, valborg(s)aften, ramadan, yom kippur, mors dag.
Er Grundlovsdag med stort G?
Betegnelser på religiøse og nationale højtider og festdage skrives med lille begyndelsesbogstav, f. eks. yom kippur.
Er Grundloven med stort?
Som hovedregel skrives love, bekendtgørelser, cirkulærer, direktiver mv. med lille, fx finansloven, bekendtgørelse af 22.3.1948 om retskrivningen, Justitsministeriets vejledning om sproget i love og andre retsforskrifter, grundloven.
Hvornår skal man skrive med stort?
I. Som hovedregel gælder, at alle ord - også navneord (substantiver) - skrives med lille begyndelsesbogstav, således også månedernes, ugedagenes og de kirkelige højtiders navne. II. Med stort begyndelsesbogstav skrives det ord, hvormed en tekst eller et nyt tekstafsnit begynder.
Hvornår skal man skrive i med stort?
I skrives altid med stort når det bruges som tiltaleord. Og det gør De, Deres og Dem i høflig tiltale også: Så må I godt finde jeres madpakker frem (men jeres skal med lille j).
Hvorfor fejre grundlovsdag? | Julie Silverbrook | BRIs Grundlovssamtaler
Er Kristi himmelfartsdag med stort?
Helligdage. Helligdagene skrives med småt: pinsedag, nytårsmorgen, store bededag. En undtagelse er Kristi himmelfartsdag (da Kristi er et egennavn).
Er påske med stort P?
Månederne og ugedagene og betegnelser på religiøse og nationale højtider og festdage mv. skrives med lille: januar, mandag, påske, pinse, jul, nytår, juleaften, nytårsaften, store bededag, grundlovsdag, mortensaften, sankthansaften, valborg(s)aften, ramadan, yom kippur, mors dag.
Er dage med stort?
Månederne og ugedagene og betegnelser på religiøse og nationale højtider og festdage mv. skrives med lille: januar, mandag, påske, pinse, jul, nytår, juleaften, nytårsaften, store bededag, grundlovsdag, mortensaften, sankthansaften, valborg(s)aften, ramadan, yom kippur, mors dag.
Er helligdage med stort?
Mange tror, at alle helligdage skal skrives med store begyndelsesbogstaver, men det er stort set altid forkert. K'et i Kristi himmelfartsdag er den ene af kun to undtagelser i retskrivningsreglerne. - udgivet den 6. maj 2020 af Jacqueline Levin, specialkonsulent.
Er juni med stort?
Er juni med stort? I. Som hovedregel gælder, at alle ord - også navneord (substantiver) - skrives med lille begyndelsesbogstav, således også månedernes, ugedagenes og de kirkelige højtiders navne.
Hvad er de vigtigste love i Danmark?
Grundloven er Danmarks forfatning. Det er den vigtigste lov i Danmark, og ingen lov må være i strid med den.
Hvorfor har vi en grundlov?
Kongen afgav magt
Inden han døde i 1848, fik han sin søn, Frederik den 7., til at love at give befolkningen en ny forfatning. Målet var en grundlov, der gav frihed og lighed til alle, og som i al fremtid forhindrede, at én mand kunne tage magten alene.
Er love med stort?
Lovforslag, beslutningsforslag, redegørelser til Folketinget fra ministre, love, bekendtgørelser, direktiver, traktater, konventioner m.m. skrives med lille begyndelsesbogstav, f. eks. redegørelse om indsatsen mod terrorisme.
Er det grundlovsdag i dag?
Grundlovsdag den 5. juni er ikke en helligdag, men en helt almindelig arbejdsdag. Du skal derfor møde på arbejde som normalt denne dag, medmindre du har en aftale med din arbejdsgiver om at holde fri, med eller uden løn.
Er grundlovsdag en lukkedag?
Sådan overholder du reglerne
Generelt må butikker med detailsalg holde åbent alle ugens dage, dog ikke på helligdage, grundlovsdag, juleaftensdag og efter kl. 15.00 på nytårsaftensdag. Visse butikker er undtaget fra reglerne i lukkeloven og kan derfor også holde åbent på helligdage mv.
Hvorfor er det grundlovsdag?
Grundlovsdag den 5. juni er årsdagen for ikrafttrædelsen af den første danske grundlov, Junigrundloven af 1849, og for de senere grundlove fra 1915 og 1953.
Er grundlovsdag en helligdag funktionærloven?
Grundlovsdag er som udgangspunkt en almindelig arbejdsdag, men mange virksomheder har kutymer for en hel eller halv fridag. For funktionærer omfattet af Industriens Funktionæroverenskomst er grundlovsdag en hel fridag.
Er skærtorsdag med stort?
Højtidsdage som skærtorsdag, langfredag og palmesøndag staves alle med småt.
Hvad skal skrives med stort?
- Regel 1: navne på personer skal have stort begyndelsesbogstav:
- Regel 2: Geografiske steder og bygninger skal have stort begyndelsesbogstav:
- Regel 3: Når egennavne består af flere led, gælder forskellige regler.
- Regel 4: Firmaer og institutioner skal have et stort begyndelsesbogstav:
Er februar med stort?
Ugedagene, månederne og helligdagene skal heller ikke være med stort: Det skrives ikke: Onsdag, Torsdag, Februar, December, Påskedag, eller Langfredag.
Er måned med stort efter dato?
Måned skrives ikke med stort bogstav, med mindre det er det første ord, efter et punktum. I hovedreglen gælder det, at alle ord skrives med lille bogstav, med mindre det f. eks. er et egennavn.
Er konge med stort?
Officielle kongelige, fyrstelige og gejstlige titler skrives med stort begyndelsesbogstav både i omtale og i tiltale, men med lille begyndelsesbogstav, når de blot er en slags stillingsbetegnelse, f. eks. Hans Hellighed/Deres Hellighed.
Er Dronningen med stort?
Ritzaus Bureaus sprogmanual, som de danske aviser i princippet efterlever, fastslår, at ordene konge, dronning og prins skrives med små begyndelsesbogstaver, også når et personnavn følger efter, altså dronning Margrethe, dronning Mary, kong Frederik og kronprins Christian.
Er hr og fru med stort?
Navne på personer: fornavne, mellemnavne, efternavne, øgenavne, kælenavne, tilnavne skal skrives med stort: Else, Fru Hansen, Kirsten Giftekniv, Valdemar Atterdag, Tykke Berta.
Er Jylland med stort?
Kommuner og regioner skrives med stort.