Det er en ledsætning, der er skudt ind i en hovedsætning eller en anden bisætning. Den indskudte sætning adskiller grundled og udsagnsled i en anden sætning. Samtidig kan den fjernes, uden at sætningen er ødelagt.
Hvordan ved man om det er en ledsætning?
Hvis man kan placere ordet ikke mellem subjekt (grundled) og verballed (udsagnsled) (mellem kryds og bolle), så er sætningen en ledsætning. Sammenlign: Han skulle ikke ud at rejse (helsætning). – med: (Han fortalte) at han ikke skulle ud at rejse (ledsætning).
Hvilke ord udgør en ledsætning?
I en hovedsætning er ordstillingen grundled (”jeg”) + udsagnsled (”sov”) + adverbium (”ikke”), mens i en ledsætning er ordstillingen konjunktion (”da”) + grundled (”det”) + adverbium (”ikke”) + udsagnsled (”var”).
Hvordan finder man en indskudt sætning?
Indskudte sætninger
En indskudt sætning er kendetegnet ved, at hovedsætningen stadig er sammenhængende og giver mening, hvis den indskudte sætning bliver fjernet. Hvis du gør brug af en indskudt sætning, skal du sætte komma omkring den. Eksempel: Min veninde, som læser økonomi, hjælper mig med at sætte komma.
Hvad er forskellen på en helsætning hovedsætning og ledsætning?
Hovedsætninger kan stå for sig selv og er ikke et led. Hovedsætningen indeholder altså en masse led, og til hovedsætningen kan der være tilknyttet ledsætninger. Ledsætninger kan, i modsætning til hovedsætninger, ikke stå alene. De er, som ordet indikerer, nemlig et led i helsætningen eller en del af et andet led.
Startkomma - indskudte sætninger
Hvilke typer ledsætninger er der?
- Nominale (substantiviske) ledsætninger. ledsætning som objekt (genstandsled) ledsætning som subjekt (grundled)
- Adverbielle ledsætninger. ledsætning som adverbial (biled)
- Adjektiviske eller attributive ledsætninger. ledsætning som del af et subjekt (grundled)
Hvilke ord indleder en ledsætning?
Hvis man kan sætte et ikke mellem subjektet og verbet (mellem kryds og bolle), så er sætningen en ledsætning. En ledsætning kan kendes på det ord, der indleder den. Det kan være: bindeord, for eksempel at, fordi, når, og.
Er kommaet sat rigtigt?
Nyt komma blev afskaffet i 2004. Siden da har vi kun brugt grammatisk komma, dog er det nu valgfrit, om man vil sætte komma foran ledsætninger, dvs. startkomma. Helsætning, ledsætning, opremsning, komma før men, startkomma ...
Hvornår skal man sætte komma i en tekst?
Sæt komma omkring selvstændige sætningsdele, forklarende og præciserende tilføjelser, appositioner (dvs. en bestemt type forklarende tilføjelser) og parentetiske ledsætninger (bisætninger). Forklarende og præciserende tilføjelser: Jeg elsker at være på ferie, især skiferie.
Hvilke ord skal man altid sætte komma foran?
- Sæt altid komma foran "at", medmindre der følger et udsagnsord efter. ...
- Sæt altid komma foran "men". ...
- Sæt komma foran "som" og "der", når de kan erstatte hinanden, medmindre "som" eller "der" står efter et hv-ord. ...
- Sæt komma i en opremsning.
Er men en Ledsætningsindleder?
Bindeord. Bindeord (konjunktioner), som for eksempel: men, eller, fordi, og, selv om, at, da og når, er typiske hoved- eller ledsætningsindledere. Det betyder, at hvis en af disse ord står mellem to neksus, så skal der sættes komma foran ordet.
Hvad er komma foran ledsætninger?
Hvad er startkomma? Startkomma er det komma, man sætter foran ledsætninger. Når startkommaet har fået sit eget navn, skyldes det, at det blev valgfrit at sætte i 2004. Dansk Sprognævn, der står fadder til den nye regel om valgfrit startkomma, anbefaler, at man ikke sætter startkomma.
Hvorfor hedder det en ledsætning?
Ledsætninger hedder sådan, fordi de er led i en sætning. Ledsætningen kan være subjekt (grundled) i helsætningen: At jeg er universets midte, er ingen hasarderet dom.
Hvad gør ledsætninger for en tekst?
Sproget er bygget op af hovedsætninger og ledsætninger. Hovedsætninger er karakteriseret ved at have en selvstændig betydning. Ledsætninger giver ikke mening, hvis de ikke står sammen med en hovedsætning.
Kan en ledsætning stå først?
Hvis en ledsætning står forrest i en sætning, vil et evt. ekko-ord typisk placere sig lige efter ledsætningen. Kan man derfor indsætte et ekko-ord, eller står der et i forvejen, så ved man nøjagtigt hvor ledsætningen stopper − og dermed hvor slutkommaet skal sættes.
Kan en ledsætning være genstandsled?
Et genstandsled kan også sagtens være en ledsætning.
Er der altid komma før HV-ord?
Der sættes altid komma foran hv-ord, f. eks. Ingen ved, hvad udfaldet af afstemningen bliver.
Hvornår må man ikke sætte komma?
Sprognævnet anbefaler at man undlader at sætte komma foran ledsætninger, dvs. at man som hovedregel undlader at sætte komma foran at, der, som og hv-ord (hvem, hvad, hvilken, hvornår, hvorfor osv.) samt underordningskonjunktioner som når, da og hvis.
Kan man godt starte en sætning med og?
Ja, det kan man sagtens. Hvis det giver mening at starte en sætning med ”og”, skal du bare gøre det.
Er der komma før samt?
Der skal være komma foran samt, når det indleder en ledsætning. De talte om det gode vejr, samt at de gerne ville på ferie. Det vil sige, at der et sæt grundled+udsagnsled på hver side af kommaet: De talte om det gode vejr(hovedsætning), samt at de gerne ville på ferie(ledsætning).
Kan man sætte komma før og?
BEMÆRK: Hvis to helsætninger bindes sammen af en sideordningskonjunktion, fx og eller men, sættes kommaet altid foran og aldrig efter denne: Tordenen buldrede og, regnen styrtede ned. (Korrekt: Tordenen buldrede, og regnen styrtede ned).
Er der komma efter tak?
Der skal være to kommaer i sætningen. Et efter Tak og et foran mens. Mange glemmer at sætte kommaet efter Tak, som er en bydemåde. Sætninger med bydemåde betragtes som helsætninger med “indbygget” grundled – underfor- stået Jeg takker, og derfor skal der altså være et komma, for bagefter kommer der en ledsætning.
Er helsætning og hovedsætning det samme?
En helsætning
– (også kaldet hovedsætning) er den sætning der kan stå mellem to punktummer. En helsætning kan stå alene.
Hvad gør ledsætninger?
Ledsætninger kaldes også bisætninger. Ledsætningen indeholder ligesom en hovedsætning både et grundled og et udsagnsled. Men til forskel fra hovedsætningen er ledsætningen ikke en selvstændig ytring. Det er nødvendigt at kunne skelne mellem ledsætninger og hovedsætninger for at kunne sætte komma.
Er der komma foran fordi?
Foran som om, fordi, som og end
Sæt komma foran ledsætninger med som om og fordi og foran som og end når der er tale om sammenligninger: Han gik bare sin vej, som om der ikke var sket noget. Han købte den, fordi prisen var rigtig.