Navne på personer, herunder fornavne, mellemnavne, efternavne, øgenavne, kælenavne og tilnavne, skrives med stort: Else, Else Hansen, Anne Friis Jensen, Peter Overgård, Hansen, Fyrtårnet, Fy, Bivognen, Bi, Putte, Børge Braktud, Kirsten Giftekniv, Thorkil Livrem, PH, Storm P., Håndværkerjohn el.
Hvornår skrives titler med stort?
Officielle kongelige, fyrstelige og gejstlige titler skrives med stort begyndelsesbogstav både i omtale og i tiltale, men med lille begyndelsesbogstav, når de blot er en slags stillingsbetegnelse, f.
Hvornår skal navneord med stort?
Som hovedregel gælder, at alle ord - også navneord (substantiver) - skrives med lille begyndelsesbogstav, således også månedernes, ugedagenes og de kirkelige højtiders navne. II. Med stort begyndelsesbogstav skrives det ord, hvormed en tekst eller et nyt tekstafsnit begynder.
Hvordan skriver man titler?
- Stillingsbetegnelser. Skrives med lille, fx korrespondent, regnskabschef, marketingassistent.
- Akademiske titler. Skrives med lille, fx cand. mag, dr. ...
- Titler på bøger, film, musikalbum, malerier og lignende. Stort begyndelsesbogstav i første ord.
Hvornår skal man skrive i med stort?
I skrives altid med stort når det bruges som tiltaleord. Og det gør De, Deres og Dem i høflig tiltale også: Så må I godt finde jeres madpakker frem (men jeres skal med lille j).
Mærkelige øgenavne
Er titler med stort eller småt?
En titel eller titulatur er 'den eller de titler en person har eller tiltales med' (Den Danske Ordbog). Som hovedregel skriver man med lille begyndelsesbogstav, fx direktør Petersen.
Hvad skal skrives med stort på dansk?
Helt overordnet set skal alle egennavne - det vil sige navne på personer, steder, bygninger, bøger m.v., normalt skrives med stort begyndelsesbogstav. Eksempler på egennavne: Helle, Alf, Darth Vader, Christiansborg, Titanic, Atlanterhavet.
Hvordan skriver man en titel i en tekst?
Det vigtigste er, at alle relevante oplysninger er med i bibliografien, og at der er konsekvens i markeringen af en bogtitel, artikel osv. Dog er grundreglen, at titler på bøger skrives i kursiv, mens titler på artikler, enkeltdigte, noveller, essays m.m. skrives i dobbelte anførselstegn.
Er borgmester med stort?
Personrelaterede institutionsnavne skrives med stort.
Er DR med stort?
Forkortelser for stillingsbetegnelser skrives med lille begyndelsesbogstav: dr., cand. comm., dir.
Er love med stort?
Lovforslag, beslutningsforslag, redegørelser til Folketinget fra ministre, love, bekendtgørelser, direktiver, traktater, konventioner m.m. skrives med lille begyndelsesbogstav, f. eks. redegørelse om indsatsen mod terrorisme.
Hvad er reglerne for navneord?
Navneord bøjes i bestemt og ubestemt form samt i ental og flertal. Vis ved at tegne streger, hvilken bøjning ordene har. Når navneord bøjes i bestemt ental, får de endelsen -en/-n eller -et/-t. N-ord ender på -en/-n, og t-ord ender på -et/-t.
Er hr og fru med stort?
Navne på personer: fornavne, mellemnavne, efternavne, øgenavne, kælenavne, tilnavne skal skrives med stort: Else, Fru Hansen, Kirsten Giftekniv, Valdemar Atterdag, Tykke Berta.
Er Dronningen med stort?
Ritzaus Bureaus sprogmanual, som de danske aviser i princippet efterlever, fastslår, at ordene konge, dronning og prins skrives med små begyndelsesbogstaver, også når et personnavn følger efter, altså dronning Margrethe, dronning Mary, kong Frederik og kronprins Christian.
Er frøken med stort?
Et proprium (egennavn) er det individuelle navn, der betegner noget, oftest et sted- eller personnavn. Navne på personer: fornavne, mellemnavne, efternavne, øgenavne, kælenavne, tilnavne skal skrives med stort: Else, Fru Hansen, Kirsten Giftekniv, Valdemar Atterdag, Tykke Berta.
Kan man skrive i med lille i?
Er der nogen, der kan forklare mig, hvornår burger man stort I og hvornår lille i? Er der en simpel huskeregel? Det er ganske nemt. Du skal bare huske, at den eneste gang, hvor I altid skal skrives med stort I, er når “I” skrives i stedet for nogle personer.
Er Folketinget med stort?
Mange ville skrive alle tre ord med stort, men som antydet i overskriften skal "grundloven" og "dronningen" faktisk skrives med lille begyndelsesbogstav* - kun "Folketinget" skal skrives med stort.
Er pinse med stort?
Helligdage. Helligdagene skrives med småt: pinsedag, nytårsmorgen, store bededag. En undtagelse er Kristi himmelfartsdag (da Kristi er et egennavn). Også trinitatis er med småt.
Er franske med stort?
Substantiver (navneord), der betegner personer tilhørende en bestemt nationalitet skrives altid med stort begyndelsesbogstav på fransk. For eks.: un Danois - en dansker, le Français - franskmanden, les Suédois - svenskerne.
Hvordan skriver man tanker i en tekst?
Anførselstegn kaldes også anførelsestegn, citationstegn og gåseøjne. Hvis du citerer noget som en anden har sagt, skal du bruge anførselstegn. Hvis du skal skrive replikker, kan du også bruge anførselstegn, men det er valgfrit. Anførselstegn kan også vise at vi bruger et ord i en uegentlig eller ualmindelig betydning.
Hvordan referere man til en tekst?
Første gang du angiver en reference i teksten, skal du selvfølgelig medtage forfatter, årstal og evt. sidetal. I de efterfølgende referencer af samme kilde kan du nøjes med at angive årstal + evt. sidetal i parentes, hvis du har anført forfatteren narrativt tidligere i samme afsnit.
Hvordan skriver man en fodnote korrekt?
- Vælg Fanen Reference.
- Klik på Indsæt Fodnote. Nummeret indsættes, og skrivemarkøren flyttes automatisk ned i sidefoden, så er du klar til at skrive videre.
- Skriv indholdet af fodnoten.
- Når du er færdig, kan du klikke i teksten og skrive videre.
Er far med stort eller lille?
Mor og far: Med lille er altid rigtigt, men brugt som proprium kan man vælge at skrive med stort. Punktopstilling: valgfrit, men det giver mest mening med stort – se under kolon.
Er British med stort?
Man skal altid skrive det med stort bogstav, fordi på engelsk skriver man adjektiver der har noget med et land/nationalitet at gøre med stort. Fx the British, the Danish osv.. Ja, uanset om hvilke nationalitet vi snakker om, så skal det altid være med stort begyndelses bogstav.
Er jorden med stort J?
Der skrives valgfrit Jorden eller jorden, Solen eller solen, Månen eller månen, Mælkevejen eller mælkevejen. Med lille skrives: ekliptika, vendekreds (i Krebsens vendekreds og Stenbukkens vendekreds), atmosfæren, stratosfæren.