Klejnen stammer ikke fra Danmark. Den har haft udbredelse i det meste af Europa og især i Norden, fordi man havde de grundlæggende ingredienser og kogeteknikken til rådighed. »Meget få ting i den kulinariske verden følger nationale grænser. At koge småkager i fedt var noget, man gjorde mange steder i verden.
Hvilket land stammer klejner fra?
Klejner hører til de ældste danske julesmåkager og er kendt siden middelalderen.
Er norske klejner fra Norge?
Norske klejner er, på trods af navnet, ikke fra Norge. Klejnen burde faktisk hedde ”danske klejner”, da den faktisk ikke kan findes længere nord på. Nogle steder kaldes norske klejner for ”bondeklejner”.
Er klejner tysk?
Navnet klejne stammer fra Tyskland (”klein” betyder lille), og man kender klejnen både fra det tyske område og fra alle de skandinaviske lande samt Island og Færøerne.
Hvad er forskellen på danske og norske klejner?
Forskellen på almindelige og norske klejner er, at den traditionelle klejne laves på en typisk småkagedej. Den norske klejne består af en gærdej, hvilket gør den sprød udenpå og blød indeni.
Gammeldags klejner - Sådan laver du perfekte, klassiske klejner til jul - Opskrift # 217
Hvornår er klejnen fra?
Klejnen er ældst. Den har været kendt siden middelalderen, og dens navn kommer af det tyske 'kleinet', der betyder lille. Pebernødderne kan spores tilbage til 1500-1600-årene og er dermed næstældst. Brunkager og jødekager i den form, vi kender dem i dag, hører sammen med komfurets indtog i køkkenerne i 1800-tallet.
Er klejner en småkage?
Klejner er en klassisk nordisk julesmåkage. Den er formet som en sløjfe, og den skiller sig ud fra andre småkager, fordi de skal koges og ikke bages.
Hvornår kom klejnen til Danmark?
»Vi siger populært, at klejnen tilhører middelalderens køkken. Det tidligste belæg for klejnens eksistens i en dansk sammenhæng er fortegnelsen over biskop Hans Brasks madordning fra begyndelsen af 1500-tallet.
Hvad er en af de ældste danske julesmåkager?
Pebernødden kom formentlig først til Danmark i 1700-tallet, og er en af de ældste julekager her i landet. Almindelige peberkager blev spist hele året rundt i gamle dage, mens pebernødden kun blev spist til jul.
Hvornår kom jødekager til Danmark?
Kagen som den er i dag stammer dog tilbage fra 1856 og er af dansk oprindelse og må have fået navnet, fordi dens udseende mindede om mere eksotiske kager fra fortidens jødiske bagerier.
Hvad er den ældste småkage?
I dag bager vi mange forskellige slags kager til jul. -. Den mest oprindelige julesmåkage er pebernødder. Før det moderne komfurs indtog i danske hjem var pebernødderne den eneste småkage, man selv kunne lave til jul.
Hvorfor er mine klejner bløde?
Hvis der er fyld i eller glasur på småkagerne, bør du lægge et stykke bage- eller pergamentpapir mellem lagene. Du kan også lægge en sukkerknald eller en skive brød ned i kagendåsen – begge dele vil suge væske til sig, så hvis småkagerne afgiver lidt væske, er det ikke dem, der bliver fugtige og bløde.
Er hindbærsnitter dansk?
Hindbærsnitten er en traditionel dansk kage, som menes at være opfundet i 1750´erne. I begyndelsen var der flere lag dej. Hindbærsnitten er i dag en tørkage lavet af to plader mørdej med hindbærmarmelade imellem. Ovenpå er der glasur og krymmel.
Hvilke kager stammer fra Danmark?
- Brunkage. Type: Småkage. ...
- Jødekage. Type: Småkage. ...
- Napoleonshat. Type: Tørkage. ...
- Fragilite. Type: Tørkage. ...
- Hindbærsnitte. Type: Fedtebrød. ...
- Ægte christiansfelder honningkage. Type: Kage af hvedemel, honning og krydderier. ...
- Cremebolle. Type: Flødekage. ...
- Vaniljekrans. Type: Småkage.
Hvor er lagkage fra?
Man kan faktisk finde en “Lag-kage” i Frøken Jensens Kogebog fra 1901, og selvom kager i lag reelt set går meget længere tilbage, blev ordet “lagkage” først brugt i det danske sprog fra omkring år 1900. At putte lys i lagkagen, som fødselaren skal puste ud, er en tradition, der stammer fra USA.
Hvilket land stammer Pebernøden fra?
På den tid var den danske kultur under stærk indflydelse af tysk, og pebernøddernes navn stammer da også fra det nedertyske Pfeffernüssen.
Hvad er den mest spiste julekage i Danmark?
De mest populære julekager
Havregrynskugler er den mest populære julekonfekt blandt danskerne. Hele 180.000 danskere har nemlig besøgt opskrifter på havregrynskugler.
Er småkager dansk?
Småkager. Småkager er indbegrebet af dansk madkultur, men mange opskrifter er gået i glemmebogen – nu kan du få dem genopfrisket i det helt nye småkage-leksion, som madhistorikeren Bettina Buhl står bag.
Hvem har opfundet kransekage?
Kransekagen er en ren dansk specialitet. Hvem, der har opfundet marcipanen, strides de lærde imidlertid om, idet både Tyskland og Italien slås om æren. Marcipanen er omtalt i skrifter allerede fra middelalderen, og det menes, at den første marcipan blev ført fra Italien til Danmark for cirka 500 år siden.
Hvem har opfundet pebernødder?
Pebernødder hører til blandt de ældste småkager, og rummer masser far de krydderier, vi i dag forbinder med jul. Præstefruen ved Skibet kirke udenfor Vejle fik i 1930-erne denne opskrift af sin nabokone, og den skulle angiveligt stamme fra den forrige præstekone ved Skibet kirke.
Hvorfor hedder det en jødekage?
Jødekager er en af de klassiske julesmåkager, som bages hvert år i mange hjem. Kagerne og navnet har oprindelse i de jødiske bagerier i 1700-tallet. De jødiske bagere bagte kager med eksotiske krydderier, som gav danskerne nye smagsoplevelser.
Hvem opfandt småkager?
Småkagen stammer måske fra oldtidens Persien. Småkagerne kan enten bages til de er sprøde eller så de forbliver bløde. Det afhænger af typen. Der er mange variationer i ingredienserne som sukker, krydderier, chokolade, smør, nødder eller tørrede frugter.
Hvor kommer gode råd fra?
Smør, æg og sukker, der skal i dejen til Gode Råd, var i Middelalderen ganske bekostelige råvarer, særligt hvis man ikke boede på en gård med høns og køer. Derfor var Gode Råd noget, man serverede, når der kom gæster på besøg og til højtider.
Hvor er jødekager fra?
Kagerne og navnet har oprindelse i de jødiske bagerier i 1700-tallet. De jødiske bagere bagte kager med eksotiske krydderier, som gav danskerne nye smagsoplevelser.