Mælk indeholder protein, vitaminer og mineraler Hvis man kun kigger på den klimamæssige påvirkning, så udleder mælk mere CO2e per liter end nogle plantebaserede drikkevarer, som for eksempel mandeldrik og juice, mens mælk udleder mindre CO2e end for eksempel sodavand, øl og vin.
Er mælk klimabelastende?
Torben Chrintz, videnskabelig rådgiver med fokus på fødevarer og klima i den grønne tænketank Concito, vurderer, at komælk har et klimaaftryk i Danmark, der er dobbelt så stort som plantebaserede drikke. Plantedrik i kaffen i stedet for mælk, har dog minimal betydning i forhold til klimaændringer.
Hvor meget CO2 udleder en liter mælk?
Et metastudie i Science sidste år viste således, at en liter mælk i gennemsnit stod for en udledning på 1,5 kg CO2-ækvivalenter sammenholdt med kødkvæg, hvor det hedder ca. 40 kg CO2 pr. kg kød.
Hvilke fødevarer belaster miljøet mest?
Oksekød og lammekød belaster klimaet mest
Det, som batter mest i forhold til klimaet, er at skrue ned for indtaget af okse- og lammekød. Lammekød belaster nemlig klimaet med 21,4 kg CO2-ækv.
Hvad er det værste for klimaet?
Afbrænding af de fossile brændstoffer olie og naturgas står for den største udledning af CO2. Og især afbrænding til el-produktionen udleder meget CO2. Men transport, industri, rydning af regnskove og andre menneskeskabte aktiviteter spiller også en stor rolle udledningen af CO2.
What's the most climate-friendly milk?
Er ost klimavenligt?
Ost er en klimasynder. Når man producerer et kilo klassisk gul ost, udleder man lige knap ti kilo CO2, og dermed har osten et højere CO2-aftryk end både svinekød og fjerkræ.
Er det klimavenligt at spise fisk?
Fisk og skaldyr har generelt et lavere klimaaftryk end kød, så derfor er det en god ide at vælge fisk frem for kød. Forskellige typer af fisk og skaldyr har dog forskellig klimapåvirkning. Muslinger og marineret sild har for eksempel et lavt klimaaftryk, mens klimaaftrykket er højere for rejer og fladfisk.
Hvad forurener mest i Danmark?
Udover transport og energiforsyning er de fem brancher i den danske økonomi, som udleder mest CO2: glas- og betonindustri, råstofindvinding, renovation, affaldsbehandling mv., landbrug og gartneri samt bygge og anlæg. Disse fem brancher står tilsammen for 59 pct.
Hvad skal man spise for at være klimavenlig?
- Spis med Madpyramiden. ...
- Spis mindre kød. ...
- Vælg lyst kød frem for mørkt kød. ...
- Spis bønner, linser og kikærter. ...
- Spis flere grøntsager. ...
- Spis frilandsgrøntsager i sæson. ...
- Spis kartofler i stedet for ris. ...
- Undgå madspild.
Er Bananer godt for klimaet?
Ifølge den grønne tænketank CONCITOs rapport 'Klimavenlige madvarer' fra 2019 er bananers klimabelastning relativ lav med en CO2e-udledning på 0,5 pr. kilo. Det skyldes blandt andet, at bananer vokser på friland, at de har ikke brug for emballage, og så bliver de transporteret med skibe.
Hvad udleder mest CO2 i procent?
I 2019 udgjorde fossile brændstoffer – som naturgas, olie og kul – mere end 80 % af den globale energiforsyning. 25 % af de CO2-udledninger, der blev produceret ved forbrænding af disse fossile brændstoffer, kommer fra opvarmning og el i bygninger.
Er havremælk bedre end komælk?
Det vinder du ved at vælge havremælk
Havredrik er naturligt fri for mælkesukker og bidrager i modsætning til komælk med lidt fibre. Havredrik indeholder desuden en større mængde B6-vitamin end komælk. B6-vitamin er især vigtigt for immun- og nervesystemet.
Hvilke fødevarer udleder mindst CO2?
Spis grøntsager og stop dit madspild, hvis du vil være klimavenlig. En stor del af danskernes klimabelastning fra maden kommer fra kødet og produkter, der stammer fra husdyr, for eksempel æg, mælk og ost. »Vil man mindske sin klimabelastning, skal man spise mere frugt og grønt.
Hvor meget forurener mælk?
Produktion af mælk udleder co2e
I Arla har vi reduceret drivhusgasudledningen pr. kg. mælk med 23% siden 1990, så Arlas gennemsnitlige udledning i dag er nede på 1.15 kg CO2e pr. kilo mælk på gård*.
Er havremælk mere klimavenligt?
Havredrik har den klare fordel i forhold til klimaet, at havre kan dyrkes på vores breddegrader, hvilket i princippet giver en begrænset transportafstand. Vandforbruget er også betydeligt mindre sammenlignet med mandeldrik og risdrik.
Hvilket alternativ til mælk er bedst?
- Mandeldrik. Den er let sød og nøddeagtig i smagen og er ofte populær, da den har et lavt kalorie- og fedtindhold. ...
- Kokosnøddedrik. ...
- Hasselnøddedrik. ...
- Hampmælk. ...
- Macadamia drik. ...
- Havredrik. ...
- Risdrik. ...
- Sojadrik.
Er pasta klimavenligt?
Spis kartofler og pasta frem for ris
Pr. kg har kartofler et klimaaftryk på 0,2 kg CO2, pasta udleder 1,2 kg CO2 og ris hele 3,3 kg CO2. Kornprodukter som spelt og quinoa har generelt et klimaaftryk, der er lavere end for pasta.
Hvilke grøntsager er mest klimavenlige?
Hvis man vil spise mere klimavenlige grøntsager, er det en god ide at vælge efter sæson ifølge flere forskere. Du står med to tomater. Den ene er dyrket i et stort drivhus, mens den anden er dyrket på en solbeskinnet mark i Sydeuropa.
Er rejer klimavenlige?
Vælg ferske rejer
Det er også godt for miljøet - særligt hvis rejerne er ferske. Ferske rejer udleder nemlig kun 3.0 kg CO2-ækv. Til sammenligning udleder oksekød 13,9 CO2-ækv, ifølge Nationalt Center for Fødevarer og Jordbrug. Generelt har flere typer af fisk og skaldyr et lavt klimaaftryk.
Hvad er Danmarks største CO2 udleder?
Aalborg Portland er Danmarks største CO2-udleder.
Hvad forurener mest bil eller fly?
Hvis man kører i bil til lufthavnen og tager flyet til Bornholm, udleder man 24-39 kg CO2 - alt efter bil og flytype. Samme tur i bil og færge udleder 47-58 kg CO2 alt efter, om du kører med el- eller benzinbil. Med kombinationen af eltog og færge udleder man 46 kg CO2 pr. passager.
Er ris klimavenligt?
Eksperter anslår, at risdyrkning står for op mod to procent af verdens drivhusgasudledning – næsten lige så meget som global flytrafik. Ris har et stort vandbehov og bliver oftest dyrket i oversvømmede marker. Men uden ilt i jorden danner mikrober i jorden metan, der bliver udledt gennem risplanterne.
Hvor meget belaster kød klimaet?
Oksekød står alene for 55 procent af de drivhusgasudledninger, der kommer fra vores fødevarer. Det viser en rapport fra den grønne tænketank Concito, som kortlægger klimaaftrykket fra danskernes forbrug, skriver DR. Sammenlagt sender danskernes forbrug af oksekød otte millioner ton CO2 ud i atmosfæren om året.
Hvilke fisk må man ikke spise?
Visse fisk kan indeholde miljømæssige giftstoffer og tungmetallet kviksølv. Det gælder typisk større rovfisk såsom rokke, helleflynder, oliefisk (escolar), sværdfisk, sildehaj, gedde, aborre, sandart og store tunfisk, som ophober giftstofferne i fedt.