Månederne og ugedagene og betegnelser på religiøse og nationale højtider og festdage mv. skrives med lille: januar, mandag, påske, pinse, jul, nytår, juleaften, nytårsaften, store bededag, grundlovsdag, mortensaften, sankthansaften, valborg(s)aften, ramadan, yom kippur, mors dag.
Hvornår skal man skrive med stort?
Brug stort begyndelsesbogstav i proprier (egennavne). Hvis et navn består af flere ord, skal der bruges stort bogstav i alle de betydningsfulde ord i navnet. ”Betydningsfulde ord” er adjektiver og substantiver. Stort bogstav i navne: Butikken hedder Brugsen.
Hvornår skal der være stort efter kolon?
Når der kommer en helsætning efter kolon, skrives med stort begyndelsesbogstav, fx Han spurgte om vej til rådhuset: Han er vist ikke her fra byen.
Er øst med stort?
Øst, vest – hjemme bedst
Nord, syd, øst og vest skrives alle med lille begyndelsesbogstav, medmindre de indgår som led i et egennavn (proprium), fx Syddanmark, Vestfyn, Sydøstasien, Østberlin, Nordsjælland Den slags sammensætninger skal altid skrives i ét ord og altså med stort...
Hvilke ord skal skrives med stort på engelsk?
Proprier (egennavne) hedder proper nouns på engelsk. Det er en underkategori til substantiver (navneord), som bruges om navne på helt specifikke ting. Proprier skrives normalt med stort begyndelsesbogstav. Engelsk har dog også en helt særlig type adjektiver (tillægsord), som kaldes proper adjectives.
Tobias Rahim & Andreas Odbjerg - STOR MAND
Hvilke ord skal skrives med stort?
Sammensætninger med egennavne som i sig selv er et egennavn, skriver man med stort begyndelsesbogstav. · Forbudssverige. Sammensætninger med egennavne som ikke i sig selv er et navn, kan man valgfrit skrive med lille eller stort begyndelsesbogstav.
Er Danish med stort?
Navne og stednavne skrives med stort begyndelsesbogstav som på dansk. Derudover skrives nationaliteter og sprog også med stort: Mary was Australian but spoke Danish.
Er Københavnske med stort?
Geografiske navne i pluralis skrives også med stort begyndelsesbogstav i det første ord og i alle mere betydningsfulde ord (dvs. andre ord end konjunktioner, præpositioner, artikler og enkelte andre småord), fx Københavns og Frederiksberg Kommune(r), de to Tysklande.
Er love med stort?
Lovforslag, beslutningsforslag, redegørelser til Folketinget fra ministre, love, bekendtgørelser, direktiver, traktater, konventioner m.m. skrives med lille begyndelsesbogstav, f. eks. redegørelse om indsatsen mod terrorisme.
Er Østjylland med stort?
Regel 2: Geografiske steder og bygninger skal have stort begyndelsesbogstav: Nørrebro. Danmark. Jylland.
Er Vesterhavet med stort?
Vesterhavet, eller Nordsøen, er et stort havområde med et areal på ca. 575.000 km2. Området strækker sig fra den sydlige grænse langs Den Engelske Kanal til et område mellem Norge og England, hvor den nordlige afgrænsning befinder sig. Mod øst grænser havet op til det europæiske fastland, og mod vest, Storbritannien.
Er april med stort?
Stavning af måned og forkortelse af måned på dansk
Måned skrives ikke med stort bogstav, med mindre det er det første ord, efter et punktum. I hovedreglen gælder det, at alle ord skrives med lille bogstav, med mindre det f. eks. er et egennavn.
Hvornår stoppede vi med at skrive navneord med stort?
Det skete med retskrivningsreformen i 1948. I dag er det 70 år siden de store begyndelsesbogstaver i navneordene blev afskaffet. Det skete med retskrivningsreformen i 1948. I foråret 1948 udsendte daværende undervisningsminister Hartvig Frisch sin "Bekendtgørelse om ændringer i retskrivningen" (Bek.
Er Jylland med stort?
Navne i pluralis: skal skrives med stort: Valdemarerne, de tre Lener, Kennedyerne. Geografiske områder: København, Jylland, England, Skagerrak, Sahara, Furesøen.
Er Nordjylland med stort?
Kommuner og regioner skrives med stort.
Er Dronningen med stort?
Officielle kongelige, fyrstelige og gejstlige titler skrives med stort begyndelsesbogstav både i omtale og i tiltale, men med lille begyndelsesbogstav, når de blot er en slags stillingsbetegnelse, f. eks. Hans Hellighed/Deres Hellighed.
Er ækvator med stort?
Med lille skrives: ækvator, den sydlige polarkreds, den nordlige polarkreds. Navne på religiøse og mytologiske steder skrives ligeledes med stort: Paradis, Paradisets Have, Himmerig(e), Helvede, Valhal, Bifrost.
Er søndag med stort?
I. Som hovedregel gælder, at alle ord - også navneord (substantiver) - skrives med lille begyndelsesbogstav, således også månedernes, ugedagenes og de kirkelige højtiders navne. II. Med stort begyndelsesbogstav skrives det ord, hvormed en tekst eller et nyt tekstafsnit begynder.
Er pinse med stort?
Helligdage. Helligdagene skrives med småt: pinsedag, nytårsmorgen, store bededag. En undtagelse er Kristi himmelfartsdag (da Kristi er et egennavn). Også trinitatis er med småt.
Er fredag med stort?
Der er forskel på, hvordan de store og små bogstaver bruges på dansk og engelsk. På engelsk skriver man flere egennavne (proper name/ proper noun) med stort end på dansk. På engelsk skrives ugedage, måneder og højtider med stort begyndelsesbogstav.
Er Vej navne med stort?
Store og små begyndelsesbogstaver
Vejnavne skrives med stort begyndelsesbogstav: Grønningen, Jernbanegade, Mølleengen, Rugmarken, Skovvej, Vestergade.
Er jul med stort?
Nej, i Retskrivningsordbogen står det med småt, lige som ”I ønskes en glædelig jul.” Kun når det står som det første i en sætning, skal udtrykket indledes med et stort bogstav. Ellers hedder reglen, at ”betegnelser på kirkelige og nationale højtider og festdage mv. skrives med lille”.
Er påske med stort P?
Stort set alle mærkedage, såsom påskedag, pinsedag og juledag, skrives med lille begyndelsesbogstav, medmindre de er første ord i fx en sætning.
Er marts med stort?
En tredje årsag kan være, at man skrev det med stort før Retskrivningsreformen af 1948, også omtalt som Bekendtgørelse om ændringer i retskrivningen. Ændringen kom først med i Retskrivningsordbogen flere år senere. Men måneder skal altså staves med lille begyndelsesbogstav. Ugedage skal også staves med småt.
Er dage med stort på engelsk?
Skal ugedage på engelsk skrives med stort? På engelsk skrives også ugedagene med stort begyndelsesbogstav, præcis som månederne på engelsk.