Calcium: Byggesten for stærke tænder Mælk, mejeriprodukter, spinat, broccoli og mandler er fremragende kilder til calcium. Sørg for at få tilstrækkeligt calcium gennem din kost for at opretholde stærke tænder og forebygge karies.
Hvad styrker tænderne?
Mælkeprodukter indeholder calcium og fosfor, som er vigtige for at opretholde sunde tænder. Grøntsager indeholder vitamin A, C og K, som styrker tænder og tandkød. Og frugt indeholder C-vitamin og antioxidanter, der bekæmper betændelsestilstande i munden.
Hvad er godt for tandkød?
Hvad kan du gøre for at undgå betændelse i tandkødet? En god mundhygiejne er første skridt på vejen mod udvikling af gingivitis. Vær derfor grundig med tandbørstningen – både morgen og aften – og anvend tandtråd, tandstikkere eller små flaskerensere efter alle hovedmåltider.
Hvad er ikke godt for tænderne?
Sukker fra for eksempel læskedrikke, juice, slik og kage omdanner bakterierne på dine tænder til syre og giver syreskader på dine tænder. Hvis sukkeret samtidig sætter sig mellem tænderne, hvor der er svært at komme til med tandbørsten, er der større risiko for, at der kommer huller i tænderne.
Er banan godt for tænderne?
Skal du til at spise et mellemmåltid så vælg en gulerod eller en banan. Grøntsager og frugter er nemlig gode for dine tænder og har ikke den samme skadelige virkning som det søde mellemmåltid. Blandt andet indeholder frugt og grønt C-vitamin, vedligeholder en normal bakterieflora munden.
De 2 BEDSTE fødevarer til dine tænder og tandkød
Hvad er mest skadeligt for tænderne?
Sukkerholdigt, klistret mad og drikke kan skade dine tænder. Sukkerholdige føde- og drikkevarer er medvirkende til syredannelse og nedbrydning af tænderne.
Hvad skal man spise for at få sunde tænder?
Citrusfrugter som appelsiner og grapefrugt er gode kilder til vitamin C, men det findes også i grøntsager som broccoli og grøn peber. At inkludere tilstrækkelige mængder af disse fødevarer i din kost kan hjælpe med at beskytte dine tænder og dit tandkød.
Er æbler gode for tænder?
At spise fødevarer med højt fiberindhold holder spyttet i gang, hvilket hjælper med at skabe mineralforsvar mod nedbrydning af tænderne. Gode fiberkilder er tørrede frugter som dadler, rosiner og figner, og friske frugter som bananer, æbler og appelsiner.
Er gulerødder godt for tænderne?
Gulerødder får os til at tygge godt, og er derved en slags naturlig sliber, som sørger for at få vores spytproduktion i gang. Spyt hjælper med at neutralisere syrer i vores mund, og er derfor effektiv efter indtag af sukker og fødevarer med meget stivelse.
Er æble godt for tænderne?
Almindelig sund mad og drikke kan være hårdt ved dine tænder. Allerværst er favoritter som jordbær, æbler, grønne vindruer og grapefrugt. »Syren i vores fødevarer løsner emaljen,« fortæller tandlægen Marie Lindgren.
Kan man genopbygge tandkød?
Når først tandhalsen er blottet, kan tandkødet ikke vokse op igen. Derfor gælder derfor om at undgå yderligere skade. Dette sker først og fremmest ved korrektion af tandbørsteteknikken og måske udskiftning af tandbørste.
Kan tandkød forsvinde?
Tandkødet kan trække sig tilbage langs roden, så tandbenet blottes. Dette sker ofte, når du bliver ældre og er helt naturligt. Blottede tandhalse opstår også i forbindelse med parodontitis/paradentose, hvor tandkødet trækker sig tilbage i forbindelse med behandling af sygdommen.
Er kaffe godt for tænderne?
Kaffe og sort te er en af de helt store syndere, når det kommer til misfarvninger og gule tænder. Sort te og kaffe indeholder garvesyre, hvilket gør det nemmere for kromogener, at sætte sig fast på emaljen. Dermed opstår den gule farve på tænderne.
Er citron godt for tænderne?
Citroner indeholder en masse syre, der skader tændernes emalje, som syren ætser. Og hvis du oplever, at dine tænder ser hvidere ud efter, at du har børstet dem i citronsaft, så er det fordi, at citronsyren har ætset noget af emaljen af, så tænderne fremstår mere ru og hvide, men det er bestemt ikke godt for tænderne.
Er det godt for tænderne at tygge tyggegummi?
Det er godt at tygge tyggegummi efter et måltid
Ja, et stykke sukkerfri tyggegummi kan være en god ekstra hjælp til at rense tænderne efter et måltid. Når du tygger tyggegummi vil du producere mere spyt, og det vil rense og beskytte dine tænder og din mund mod det, som har sat sig i tænderne efter maden.
Hvilket tyggegummi er bedst for tænderne?
Tyggegummi sætter gang i spyttet
Spyt indeholder blandt andet enzymerne ptyalin og lysozym, som henholdsvis nedbryder stivelse i mad og dræber bakterier. Men det er bedst at tygge sukkerfrit tyggegummi, da almindeligt tyggegummi sætter munden på overarbejde, og sukkeret angriber tænderne og øger risikoen for huller.
Er sukker dårligt for tænderne?
Sukker skader tænderne
Bakterierne på dine tænder lever nemlig af sukker, som de omdanner til syre, der kan lave hul i tænderne. Naturligt sukker, som findes i fx mælk og frugt, kan også omdannes til syre, der kan give huller i tænderne. Jo længere tid sukkeret er i munden, jo større er risikoen for huller i tænderne.
Er frugt skadeligt for tænderne?
Søde drikke, slik og syrlige frugter indeholder syre, der angriber tandemaljen. Det kan give syreskader. Sukker lyder måske ikke surt, men faktisk er pH-værdien i noget slik og søde drikke så lav, at det ætser tænderne. Syren opløser kalken i tandemaljen og ødelægger derved tændernes beskyttelse.
Kan man få hvide tænder igen?
Kan misfarvede tænder blive hvide igen? Svaret er ganske enkelt ja. Uanset om du har interne eller eksterne misfarvninger, kan du få lavet en tandblegning. På den måde kan du få det hvide tandpasta smil, som du går og drømmer om.
Hvad ødelægger emaljen?
Syre fra drikkevarer, mad og fra maven kan ætse dine tænder. Når tænderne udsættes for syre, opløses den yderste del af tændernes emaljeoverflade. Jo stærkere syren er, og jo flere gange tænderne kommer i kontakt med syre, jo større emalje opløsning sker der. Og det hjælper ikke at børste tænder.
Kan man reparere emalje på tænder?
Da emaljen på dine tænder ikke indeholder levende celler, kan den ikke reparere sig selv, hvis den slides ned. Så når emaljen først er beskadiget, er det permanent.
Kan man genopbygge emalje?
Når der først er opstået syreskader på tænderne, er det desværre ikke muligt at genopbygge emaljen på tænderne. Derfor er det vigtigt at undgå ting som; syreholdige læskedrikke, som sodavand, juice og energidrikke, syrligt slik og syrlige frugter.
Hvorfor skal man børste tænder før morgenmad?
Børst tænder mindst 2 gange dagligt.
Spyttet kan derfor ikke være med til at neutralisere den syre, som bakterierne danner og syren angriber tænderne. Det er også en god ide at børste tænderne til morgen, efter morgenmad er bedst. Herved får du fjernet madrester, så der ikke tilføres sukker til bakterier i munden.
Kan man børste tænder før morgenmad?
Tandbørstning FØR morgenmaden
Så er det en rigtig god idé at børste tænder FØR morgenmaden. Syreholdige føde- og drikkevarer blødgør nemlig emaljen lidt, så for at undgå slid, er det bedst at vente 30 minutter, før du børster tænder.
Kan man spise et æble i stedet for at børste tænder?
Og helt generelt skal vi ikke børste tænder, efter vi har spist - især ikke hvis måltidet har bestået af syrlige fødevarer som f. eks. æble, banan og juice. Syrlige fødevarer blødgør nemlig tænderne, og så fjerner tandbørstningen tandens beskyttende spythinde.