'Medmindre' i ét ord er en konjunktion med betydningen 'undtagen hvis' eller 'hvis ikke': Jeg tager i skoven, medmindre det regner.
Er det et eller to ord?
Der findes en simpel huskeregel, som kan gøre det lettere at afgøre, hvornår et ord skal være i et eller to ord. Huskereglen går i al sin enkelthed ud på at sige ordet højt. Ved at udtale ordet kan du nemlig høre, hvordan det skal staves. Når du udtaler ordet, skal du lægge mærke til tryk.
Hvordan ved man om det er 1 eller 2 ord?
Som regel kan man høre om et ord skal skrives i ét eller flere ord. Når der er mere tryk på det første led end på det andet led, skal det skrives i ét ord. en rød spætte. Ordene til venstre har stærkest tryk på det første ord, mens ordene til højre har lige stærkt tryk på første og andet ord.
Er i alt i et eller to ord?
I alt skal ALTID skrives i to ord.
Er god morgen i et eller to ord?
Det afhænger af situationen, om du skal bruge den ene eller den anden variant. God morgen beskriver en morgen, der er god. Denne form er derfor den rigtige, hvis du fx skriver "Jeg kan fornemme, at det bliver en god morgen" eller "Kan I nu have en rigtig god morgen, alle sammen". Godmorgen er derimod en hilsen.
Sammensatte ord
Er for evigt i et eller to ord?
for evig(t) — Den Danske Ordbog.
Er regeringen med stort?
Med lille skrives betegnelser som staten, regeringen, kirken, folkekirken, folkeskolen, skattevæs(e)net og sygehusvæs(e)net. Også betegnelser som forsvaret, flyvevåb(e)net, søværnet og hjemmeværnet skrives med lille når de fungerer som almene overbegreber.
Er pinse med stort?
Helligdage. Helligdagene skrives med småt: pinsedag, nytårsmorgen, store bededag. En undtagelse er Kristi himmelfartsdag (da Kristi er et egennavn). Også trinitatis er med småt.
Er Sjælland med stort?
Navne på geografiske områder skrives med stort begyndelsesbogstav, f. eks. men: I bermudatrekanten mellem staten, kommunerne og regionerne kan visse opgaver godt forsvinde.
Er konge med stort?
Officielle kongelige, fyrstelige og gejstlige titler skrives med stort begyndelsesbogstav både i omtale og i tiltale, men med lille begyndelsesbogstav, når de blot er en slags stillingsbetegnelse, f. eks. Hans Hellighed/Deres Hellighed.
Er pariserne med stort?
geografiske områder
Navne på fx have, stater, landskaber, skove, vandløb, bjerge, bestemte træer og sten, byer, kvarterer, gader pladser mv. skrives med stort begyndelsesbogstav i det første ord og i alle mere betydningsfulde ord (dvs. andre ord end konjunktioner, præpositioner, artikler og enkelte andre småord).
Er farmor med stort?
Helt overordnet set skal alle egennavne - det vil sige navne på personer, steder, bygninger, bøger m.v., normalt skrives med stort begyndelsesbogstav.
Er Dronningen med stort?
Ritzaus Bureaus sprogmanual, som de danske aviser i princippet efterlever, fastslår, at ordene konge, dronning og prins skrives med små begyndelsesbogstaver, også når et personnavn følger efter, altså dronning Margrethe, dronning Mary, kong Frederik og kronprins Christian.
Er dage med stort?
Månederne og ugedagene og betegnelser på religiøse og nationale højtider og festdage mv. skrives med lille: januar, mandag, påske, pinse, jul, nytår, juleaften, nytårsaften, store bededag, grundlovsdag, mortensaften, sankthansaften, valborg(s)aften, ramadan, yom kippur, mors dag.
Er fru med stort?
Navne på personer: fornavne, mellemnavne, efternavne, øgenavne, kælenavne, tilnavne skal skrives med stort: Else, Fru Hansen, Kirsten Giftekniv, Valdemar Atterdag, Tykke Berta.
Kan man sige mega lille?
Sådan kan man i vore dage sige, at noget er 'mega lille' (mega betyder stor), at noget er 'sygt overskudsagtigt', eller det er 'pænt grimt'.
Kan man sige et skriv?
"En skrivelse" er gammeldags og meget formelt. "Et skriv" er et nyt udtryk, og meget uformelt. Det er noget man bruger når man ikke gider tænke over om man skal sige note, memo eller noget helt tredje. "Et skrift" er sådan midt imellem.
Er det idag eller i dag?
En typisk udfordring for mange (danskere) er, at de skriver 'i dag' i ét ord, da det i udtale godt kan lyde, som om de to ord hænger sammen: 'idag'. Men i'et udgør en præpositionsforbindelse og skal derfor stå for sig selv. Så: 'i dag' skrives altid i to ord.
Er far med stort eller lille?
Mor og far: Med lille er altid rigtigt, men brugt som proprium kan man vælge at skrive med stort. Punktopstilling: valgfrit, men det giver mest mening med stort – se under kolon.
Er en bedstemor?
Oldefar og oldemor betegner i dag bedsteforældres far og mor, men blev i middelalderen anvendt som fællesbetegnelse for hhv. farfar og morfar (svarende til bedstefar på nudansk) og farmor/mormor (svarende til bedstemor på nudansk).
Er Jomfru Maria med stort?
Gud, Vorherre (el. Vor Herre), Herren, Faderen, Frelseren, Skaberen,Sønnen, Menneskesønnen, Helligånden, Jomfru Maria, Den Hellige Jomfru, Madonna, Moder Jord, Sankt Peter, Allah, Buddha, Djævelen,Satan, Fanden, Apollon, Venus, Freja, Odin, Fenrisulven, Midgårdsormen.
Er forsvaret med stort?
Forsvaret med lille f
Det vil sige fx Forsvarsministeriets Personalestyrelse, Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse, Hjemmeværnet, Beredskabsstyrelsen og ikke mindst Forsvaret med stort F (se nedenfor). Du kan læse nærmere om forsvarets organisation på ministeriets hjemmeside her (link).
Er Biblen med stort?
Bibelen og dele af Bibelen
Egennavne er med stort, så Bibelen, Det Nye Testamente og Det Gamle Testamente er med stort (de to sidste kan også skrives: Det nye testamente og Det gamle testamente).
Er april med stort?
I. Som hovedregel gælder, at alle ord - også navneord (substantiver) - skrives med lille begyndelsesbogstav, således også månedernes, ugedagenes og de kirkelige højtiders navne.