Geologiske perioder: Vi skriver perioderne med stort bogstav og uden bindestreg, fx Kridttid. Se også Bilag 5. Historiske perioder skriver vi med småt, fx stenalder, middelalder, unionstiden, renæssancen, oplysningstiden, den kolde krig.
Hvilke ord skal skrives med stort?
I. Som hovedregel gælder, at alle ord - også navneord (substantiver) - skrives med lille begyndelsesbogstav, således også månedernes, ugedagenes og de kirkelige højtiders navne. II. Med stort begyndelsesbogstav skrives det ord, hvormed en tekst eller et nyt tekstafsnit begynder.
Hvornår skal der være stort i?
Husk at I skal med stort når man henvender sig til flere personer (jer og jeres skal ikke med stort). Læs mere under typiske problemer med store eller små bogstaver.
Er Anden Verdenskrig med stort?
Kan altid skrives med lille begyndelsesbogstav, fx besættelsen, inkvisitionen, anden verdenskrig, den kolde krig.
Er Grundlovsdag med stort?
Månederne og ugedagene og betegnelser på religiøse og nationale højtider og festdage mv. skrives med lille: januar, mandag, påske, pinse, jul, nytår, juleaften, nytårsaften, store bededag, grundlovsdag, mortensaften, sankthansaften, valborg(s)aften, ramadan, yom kippur, mors dag.
Middelalderen forklaret på 10 minutter
Er Skærtorsdag med stort?
Højtidsdage som skærtorsdag, langfredag og palmesøndag staves alle med småt.
Er nytårsaften med stort?
Skal ”nytår” for resten skrives med stort? Nej, i Retskrivningsordbogen står det med småt, lige som ”I ønskes en glædelig jul.” Kun når det står som det første i en sætning, skal udtrykket indledes med et stort bogstav. Ellers hedder reglen, at ”betegnelser på kirkelige og nationale højtider og festdage mv.
Er konge med stort?
Officielle kongelige, fyrstelige og gejstlige titler skrives med stort begyndelsesbogstav både i omtale og i tiltale, men med lille begyndelsesbogstav, når de blot er en slags stillingsbetegnelse, f. eks.
Er danmarksmester med stort?
I Retskrivningsordbogen angives kun muligheden med lille begyndelsesbogstav, se fx artiklen Danmark, hvor der bagefter står "i sms. danmarks-, fx danmarkshistorie, danmarkskort, danmarksmester".
Er ækvator med stort?
Med lille skrives: ækvator, den sydlige polarkreds, den nordlige polarkreds. Navne på religiøse og mytologiske steder skrives ligeledes med stort: Paradis, Paradisets Have, Himmerig(e), Helvede, Valhal, Bifrost.
Er politi med stort?
Med stort skrives f. eks. Københavns Universitet, men bedst med småt: universitetet. Nogle står midt i mellem: Politiet/politiet, Hjemmeværnet/hjemmeværnet.
Er Kristi himmelfartsdag med stort?
Helligdage. Helligdagene skrives med småt: pinsedag, nytårsmorgen, store bededag. En undtagelse er Kristi himmelfartsdag (da Kristi er et egennavn).
Er sygdomme med stort?
Betegnelser for sygdomme skrives med lille begyndelsesbogstav, f. eks. tyfus.
Er Midtjylland med stort?
Regel 2: Geografiske steder og bygninger skal have stort begyndelsesbogstav: Nørrebro. Danmark. Jylland.
Er Jomfru Maria med stort?
Gud, Vorherre (el. Vor Herre), Herren, Faderen, Frelseren, Skaberen,Sønnen, Menneskesønnen, Helligånden, Jomfru Maria, Den Hellige Jomfru, Madonna, Moder Jord, Sankt Peter, Allah, Buddha, Djævelen,Satan, Fanden, Apollon, Venus, Freja, Odin, Fenrisulven, Midgårdsormen.
Er Jylland med stort?
Navne på geografiske områder skrives med stort begyndelsesbogstav, f. eks. men: I bermudatrekanten mellem staten, kommunerne og regionerne kan visse opgaver godt forsvinde.
Er København et egennavn?
En københavner er et fællesnavn med lille begyndelsesbogstav. Det er afledt af egennavnet København med stort begyndelsesbogstav. Et sammensat navneord af egennavn og fællesnavn er selv et fællesnavn med lille begyndelsesbogstav.
Er Vesterhavet med stort?
Vesterhavet, eller Nordsøen, er et stort havområde med et areal på ca. 575.000 km2. Området strækker sig fra den sydlige grænse langs Den Engelske Kanal til et område mellem Norge og England, hvor den nordlige afgrænsning befinder sig. Mod øst grænser havet op til det europæiske fastland, og mod vest, Storbritannien.
Er Sjælland med stort?
Navne på fx have, stater, landskaber, skove, vandløb, bjerge, bestemte træer og sten, byer, kvarterer, gader pladser mv. skrives med stort begyndelsesbogstav i det første ord og i alle mere betydningsfulde ord (dvs. andre ord end konjunktioner, præpositioner, artikler og enkelte andre småord).
Hvem er den ældste konge?
Det ældste eksisterende kongedømme er Kongeriget Cambodia, der dateres helt tilbage til år 68 e.Kr., mens Kejserriget Japan ifølge lokale legender er endnu ældre - og dermed ofte anses som verdens ældste monarki. Potentielt kan der dog være monarkier, der er ældre endnu.
Hvem var konge i 1300?
(1326-1329) Valdemar 3. (ca. 1315-1364), konge af Danmark 1326-1329.
Er der stort bogstav efter kolon?
Når der kommer en helsætning efter kolon, skrives med stort begyndelsesbogstav, fx Han spurgte om vej til rådhuset: Han er vist ikke her fra byen.
Er Grundloven med stort?
Mange ville skrive alle tre ord med stort, men som antydet i overskriften skal "grundloven" og "dronningen" faktisk skrives med lille begyndelsesbogstav* - kun "Folketinget" skal skrives med stort.
Er folkeskolen med stort?
Er folkeskolen med stort F? Om brugen af stort eller lille begyndelsesbogstav i betegnelser som ministeriet, kommunen, firmaet, nævnet, se punkt 13. b. Med lille skrives betegnelser som staten, regeringen, kirken, folkekirken, folkeskolen, skattevæs(e)net og sygehusvæs(e)net.
Er jorden med stort?
Navne på planeter, stjerner, stjernebilleder og andre himmellegemer skrives med stort begyndelsesbogstav, f. eks. Vandmanden.