Mortensgås på mortensaften i dag Ved siden af juleaften (hvor omkring 50% af alle ænder sælges) er mortensaften altså en af de mest velfunderede traditioner inden for det danske køkken. Ud fra disse tal holder altså omtrent en fjerdedel af de danske husstande traditionen i hævd.
Hvor stammer mortensaften fra?
Morten Helgensdag den 11. november er Martin af Tours' dødsdag, og i Danmark fejrer vi mortensaften dagen før, nemlig den 10. november. I Danmark blev historien om biskoppen i gåsestien første gang trykt i 1616, og Martin af Tours fik navnet Morten Bisp.
Hvilke lande fejre man Mortens aften?
Mortensaften er ikke kun en dansk tradition, men bliver også fejret i flere andre lande i det nordlige Europa. I Danmark, Skåne og dele af Tyskland er traditionen at spise gåsesteg eller andesteg den 10. november på mortensaften.
Hvorfor fejrer vi Mortens aften?
Hvert år, den 10. november, er det Mortens Aften – en aften til minde om biskoppen Martin af Tours, som ikke ville være biskop. Mange danskere fejrer Mortens Aften ved at spise and eller gås i selskab med venner og/eller familie, aftenen før Mortens Dag den 11. november.
Hvorfor hedder det Mortens aften og ikke Martins aften?
Mortens helgendag er den 11. november, hvorfor aftenen inden kaldes "Mortens aften". Morten er en fordanskning af navnet Martin. Den hellige Martin var angiveligt født omkring 316, og var søn af en romersk tribun.
Two Interesting Danish Traditions you need to know about!
Hvad skete der mortensaften?
11. november døde Morten (dagen, vi kalder ”mortensdag” eller ”Morten Helgensdag”),og traditionen tro hylder vi Mortens minde ved at spise and aftenen før. Selvom historien handler om gæs, spiser vi i Danmark and mortensaften, fordi en gås er et stort og dyrt måltid, som passer til de færreste danske familier.
Hvad betyder mortensdag?
Mortensdag er den 11. november og en katolsk festdag for Martin af Tours eller Morten Bisp (300-tallet), hvorom det bl. a. fortælles, at han beskedent, men forgæves gemte sig blandt skræppende gæs for dem, der ville vælge ham til biskop.
Hvad betyder mortensaften?
Mortensaften er aftenen den 10. november, dagen før mortensdag, der er mindedagen for Martin af Tours, også kaldet Den Hellige Martin, Sankt Morten eller Morten Bisp. Mange spiser and eller gås denne aften.
Hvornår kom mortensaften?
Festaften i Danmark. I Danmark kom historien om Martin og gæssene første gang på tryk i 1616, altså længe efter Reformationen i 1536. Helgenfesten overlevede denne med det nye danske navn Morten Bisp.
Er Mortens aften en helligdag?
Mortens Dag er den reelle helligdag, der fejrer Sankt Morten eller Morten Bisp. Dette er dagen for Mortens bisættelse i året 397 i den franske by Tours.
Hvad hedder Mortens aften på tysk?
I Tyskland er “Skt. Martin” den 11. november også børnenes dag, og legenden om Morten Bisp bliver taget op som emne i børnehaver, skoler og til lanterneoptog. Lanterneoptogene finder ofte sted i direkte tilknytning til Mortensaften.
Hvad er Morten Bisp?
Morten Bisp (år 316-397) er det fordanskede navn på den hellige Sankt Martin af Tours Morten, søn af romersk tribun. Som 15-årig gik Martin ind i den romerske hær, og som 18-årig blev han døbt og begyndte at missionere. I 361 grundlagde Martin sit første kloster i Gallien.
Hvorfor spiser vi and?
Danskerne spiser and på mortensaften, fordi ænder er billigere end gæs. For hvis den årlige højtid skulle være historisk korrekt, burde vi faktisk spise gås i stedet for and. Baggrunden for ande-spisningen går tilbage til 300-tallet, hvor indbyggerne af den franske by Tours skulle vælge en ny biskop.
Hvem er Morten fra Mortens aften?
Morten hedder faktisk Martin
Nok kalder vi det for mortensaften, men det er faktisk Martin, vi fejrer. Martin var biskop af Tours – men i løbet af tiden blev Martin til Morten, da Morten er den danske version af Martin.
Hvor kan man spise Mortens and?
Mortensaften mad ud af huset
For mange er Mortensaften lig med sprødstegt and, brunede kartofler og brun sovs. Nogle traditioner er nemlig bare så gode, at de aldrig skal ændres. Men god Mortensaften mad kræver tid. Bestil din Mortens aften 2023 menu hos Bilka Mad ud af Huset – så har du mere tid til dine nærmeste.
Hvad kalder man 11. november?
Remembrance Day er en mindedag, som afholdes i Storbritannien og de øvrige medlemslande i Commonwealth hvert år den 11. november; dvs. den dato i 1918, hvor der blev indgået våbenhvile efter 1. Verdenskrig.
Hvem har fødselsdag den 10. november?
- 1483 - Martin Luther, tysk protestantisk reformator (død 1546).
- 1668 - François Couperin, fransk komponist (død 1733).
- 1683 - Georg 2., britisk konge (død 1760).
- 1697 - William Hogarth, engelsk kunstner (død 1764).
- 1710 - Adam Moltke, dansk politiker og diplomat (død 1792).
Hvad sker der den 10. november?
november - Om dagen i dag - Dags dato på DagsDato.dk. Luthers dag - efter reformatoren Martin Luther, som blev født på denne dag i 1483. Vejrvarsel: En mild Mortensaften giver ofte en hvid jul. Mortensaften - hvor traditionen byder, at man spiser gåsesteg.
Hvad spiste man i gamle dage til jul?
Går vi tilpas langt tilbage i tiden, til før reformationen i 1500-tallet, spiste man slet ikke kød juleaften, men fisk. For december var nemlig fastetid, og kød var bandlyst, indtil fastens afslutning 25. december. Man spiste derfor klipfisk, saltede sild eller friske ferskvandsfisk som karper og aborre juleaften.
Hvorfor spiser vi flæskesteg til jul?
Flæskestegen som julemåltid kan spores flere hundrede år tilbage – helt tilbage til middelalderen. Dengang lod man grisene spise sig fede og mætte hele efteråret. I november blev de slagtet, og i december passede det med at spise grisene til jul, inden de havde ligget for længe i saltlagen.
Hvad er bedst gås eller and?
Gåsedun er generelt større og stærkere end andedun, og derfor har dyner med 100% gåsedun en bedre bæreevne. Årsagen er, at gæs er større end ænder og generelt har en længere levetid.
Hvad er nationalretten i Berlin?
Eisbein mit sauerkraut er intet mindre end tysklands nationalret, og lad os bare sige det som det her – det er en voldsomt ret, som kræver sin mand!
Hvad er Tyskland kendt for af mad?
Med tysk mad associeres tit begreber som Schnitzel og Sauerkraut eller Currywurst og pølser. Overordnet set findes der ikke en traditionel tysk madkultur, da dette varierer i de forskellige regioner. Generelt består tysk mad dog af meget fed mad med mange kulhydrater, og der serveres store portioner.
Hvorfor hedder det tysk?
For eksempel betyder både Tyskland og Deutschland folkeland. “Tysk” er den danske udgave af et gammelt fællesgermansk ord, der betyder folk, men “deutsch” er den tyske. De enkelte landes status har også stor betydning for det navn, de får forskellige steder i verden.
Er 1 maj en fridag i Danmark?
maj er en ½ eller hel betalt fridag og tror derfor, at 1. maj er en helligdag, men det er ikke tilfældet. 1. maj er en helt almindelig arbejdsdag, og derfor har du kun ret til at holde fri, hvis det er aftalt.