Et bihav kan være et randhav eller et
Er Nordsøen et randhav?
Vesterhavet, og dermed Nordsøen, er egentlig et såkaldt ”randhav” – dvs. et delvist lukket hav, som kun på havoverfladen grænser op til et større ocean. I dette tilfælde er Nordsøen et randhav til Atlanterhavet mod nordvest, hvor den mod syd mødes med Den Engelske Kanal.
Er Nordsøen dansk farvand?
Danmark ligger mellem to store havområder: Nordsøen og Østersøen. Derfor ligger de danske kyster udsat for stormflod fra stort set alle de vindretninger, da der næsten altid er en kyst, der har pålandsvind. De fleste storme (mere end 90 %) er vestenstorme, men nordenstorme og østenstorme forekommer også.
Hvad kendetegner Nordsøen?
Nordsøens form
Nordsøen er et hyldehav med en gennemsnitlig dybde på kun 94 meter. Havbunden ligger overvejende på en hylde i den sydlige del ligger dybden kun på 25 til 35 meter mens den i den nordlige del mellem Norge og Shetlandsøerne har en dybde på omkring 100 til 200 meter.
Hvem ejer Nordsøen?
Nordsøfonden ejes af den danske stat, og erhvervsministeren er eneejer af virksomheden. Nordsøfonden administreres af Nordsøenheden. Det er vedtaget ved lov, at Nordsøfonden skal varetage den statslige deltagelse i licenser til efterforskning og indvinding af olie og gas i den danske del af Nordsøen.
Nordsøen forklaret
Hvornår solgte Danmark Nordsøen?
Det er indvielsen af Tyra-feltet, der i mange år var en guldgrube for Mærsk, indtil selskabet i 2017 solgte sin Nordsø-forretning til franske Total for 47 milliarder kroner. Smilet kan skyldes, at Nordsøen ikke kun var lukrativ for olieindustrien.
Er Nordsøen det samme som Vesterhavet?
Vesterhavet, dansk betegnelse for Nordsøen, især den del, der ligger langs den jyske vestkyst. Vesterhavet er det nærmeste, man i Danmark kommer på egentligt oceaniske forhold, og store dele af baglandet er yndede turistområder. Se også Nordsøen.
Hvad Henter Danmark fra bunden af Nordsøen?
Danmark har indvundet olie og naturgas i Nordsøen siden 1972, hvilket har haft stor betydning for Danmarks BNP og statslige indtægter. Fluktuerende oliepriser og aftagende ind-vinding bidrager dog til usikkerhed omkring oliens og naturgassens fremtid som indtægtskilde og energiressource for landet.
Hvad Henter Danmark op fra Nordsøen?
Danmark har indvundet olie og gas fra den danske del af Nordsøen siden 1972. Produktionen af olie og gas bidrager fortsat væsentligt til statskassen og har været vigtig for udviklingen af den danske økonomi og opbygningen af velfærdssamfundet via skatteindtægter, eksport og overskuddet fra olie- og gassektoren.
Hvorfor hedder det Nordsøen?
Navnet Nordsøen er af frisisk oprindelse og Nordsøen danner sprogligt par med Zuidersøen, som i dag er stærkt reduceret og kaldes IJsselmeer. I forbindelse med kort fra Hansaen blev navnet udbredt over hele Europa. Andre betegnelser, som tidligere var i brug, er Mare Frisicum, Oceanum Frisicum eller Mare Germanicum.
Hvad er det dybeste punkt i Nordsøen?
575.000 kvadratkilometer og volumen er omkring 54.000 km3. Den største dybde har det i en rende på op mod 725 m, der løber langs Norges sydkyst. Ved Doggerbanke er dybden kun 13 til 37 meter. Sådanne forskelle i havbunden findes flere steder og kaldes af engelske fiskere banks og pils.
Hvad hedder de 5 farvande i Danmark?
Det største farvand omkring Danmark er Nordsøen, som i Danmark også kaldes for Vesterhavet. Nord for Danmark ligger Skagerrak. Sydøst for Skagerrak og nord for Sjælland og Fyn ligger Kattegat. Farvandet mellem Jylland og Fyn hedder Lillebælt, mens farvandet mellem Fyn og Sjælland hedder Storebælt.
Hvor er Middelhavet?
Middelhavet er et hav, der er forbundet med Atlanterhavet. Det er stort set helt omsluttet af Middelhavslandene; mod nord Sydeuropa og Anatolien, mod syd Nordafrika og mod øst Levanten. I nogle sammenhænge betragtes Middelhavet som en del af Atlanterhavet. Som regel ses det dog som et selvstændigt hav.
Er Nordsøen i Danmark?
Danmark ligger mellem to store havområder: Nordsøen og Østersøen. Derfor ligger de danske kyster udsat for stormflod fra stort set alle de vindretninger, da der næsten altid er en kyst, der har pålandsvind.
Er Nordsøen saltvand?
I Nordsøen er saliniteten høj, mens den er la- vest i Østersøen. Overgangen mellem saltvand og ferskvand kaldes brakvand. Saltholdigheden har stor betydning for, hvilke planter og dyr, der kan leve i vandet.
Hvornår solgte Danmark olie til Norge?
1962 A.P. Møller køber koncessionen til at udvinde olie i Danmarks undergrund i spidsen for DUC, Dansk Undergrunds Consortium. 1965 Danmark og Norge dele oliefelter efter midterlinjeprincippet. 1972 Produktionen af dansk nordsøolie begynder.
Er Danmark selvforsynende med olie?
Olie og naturgasudvinding fra Nordsøen
Den danske produktion af olie og gas begyndte i 1972 fra Danfeltet. Siden er produktionen af olie og gas steget markant. Indvindingen af kulbrinter har bidraget til, at Danmark har været selvforsynende med energi siden 1997.
Hvornår åbner Tyra-feltet igen?
Tyra-feltet gøres klar til genstart
marts 2024 stadig holder, men - afhængigt af projektets fremskridt – kan dette muligvis nåes tidligere i marts. Testresultater tyder nu på, at ramp-up til fuld teknisk kapacitet kan forventes at tage fire måneder fra genstart.
Hvad hedder havet ved Nordkap?
I det allernordligste Norge ved Nordkapp ligger den lille ø Magerøya i det ekstreme Barentshavet.
Hvor dybt er der i Nordsøen?
Dybden varierer mellem 50 m og 100 m med undtagelse af Norske Rende, der er ca. 700 m dyb. Bunden i Nordsøen udgøres hovedsagelig af en vidtstrakt sandflade, der skråner svagt mod nord. Op igennem fladen hæver sig brede, flade banker, der overvejende består af moræneler, ofte dækket af et tyndt lag sand.
Hvorfor er Vesterhavet farligt?
Ved fralandsvind driver badedyr, gummibåde og luftmadrasser hurtigt til havs. Der er også øget risiko for brandmænd. Ved pålandsvind er der øget risiko for revlehuller med kraftig udstrømning.
Hvem ejer den danske olie?
Dansk Undergrunds Consortium (DUC) er et joint venture mellem TotalEnergies (43,2 %), BlueNord (36,8 %) og Nordsøfonden (20 %). Selskaberne samarbejder om at producere olie og gas fra Eneretsbevillingens område i Nordsøen.
Hvor gammel er olien i Nordsøen?
Selvom kildebjergarten Kimmeridge Clay er omkring 140 mio år gammel, er det meste af nordsøolien herfra dannet inden for de seneste 10 mio år, og olie- og gasdannelsen foregår stadig i dag.
Hvem fandt olie i Norge?
Den irakiske oliegeolog, Farouk Al-Kasim, kom til Norge i 1968. I dag bliver han beskrevet som den måske største værdiskaber i Norge nogensinde.