Ikke med stort Ugedagene, månederne og helligdagene skal heller ikke være med stort: Det skrives ikke: Onsdag, Torsdag, Februar, December, Påskedag, eller Langfredag.
Er fredag med stort?
I. Som hovedregel gælder, at alle ord - også navneord (substantiver) - skrives med lille begyndelsesbogstav, således også månedernes, ugedagenes og de kirkelige højtiders navne. II. Med stort begyndelsesbogstav skrives det ord, hvormed en tekst eller et nyt tekstafsnit begynder.
Er ugedage med stort bogstav?
Månederne og ugedagene og betegnelser på religiøse og nationale højtider og festdage mv. skrives med lille: januar, mandag, påske, pinse, jul, nytår, juleaften, nytårsaften, store bededag, grundlovsdag, mortensaften, sankthansaften, valborg(s)aften, ramadan, yom kippur, mors dag.
Hvornår skal de stå med stort?
(1) Tiltalepronomener
Tiltalepronomenerne I og De skrives med stort begyndelsesbogstav. Det samme gælder bøjningsformerne af De: Dem og Deres. De øvrige tiltalepronomener og bøjningsformer af tiltalepronomener skrives med lille: du, dig, din, dit, dine, jer, jeres, eder, eders.
Hvad skal skrives med stort?
Brug stort begyndelsesbogstav i proprier (egennavne). Hvis et navn består af flere ord, skal der bruges stort bogstav i alle de betydningsfulde ord i navnet. ”Betydningsfulde ord” er adjektiver og substantiver. Stort bogstav i navne: Butikken hedder Brugsen.
Sange i Virkeligheden #3
Er søndag med stort?
Jeg har i mellemtiden ringet til sprogtelefonen og fået svar på at det er valgfrit i oplistning om man bruger stort eller lille men ved sidestilling "Lørdag-søndag" bør "søndag" her stå med lille.
Er helligdage med stort?
Helligdage. Helligdagene skrives med småt: pinsedag, nytårsmorgen, store bededag. En undtagelse er Kristi himmelfartsdag (da Kristi er et egennavn). Også trinitatis er med småt.
Er Kristi himmelfartsdag med stort?
Skrives som hovedregel med lille begyndelsesbogstav. Kristi himmelfartsdag og Mariæ bebudelsesdag skal dog skrives med stort begyndelsesbogstav i første ord.
Er Midtjylland med stort?
Kommuner og regioner skrives med stort.
Er december med stort?
En tredje årsag kan være, at man skrev det med stort før Retskrivningsreformen af 1948, også omtalt som Bekendtgørelse om ændringer i retskrivningen. Ændringen kom først med i Retskrivningsordbogen flere år senere. Men måneder skal altså staves med lille begyndelsesbogstav. Ugedage skal også staves med småt.
Er konge med stort?
Officielle kongelige, fyrstelige og gejstlige titler skrives med stort begyndelsesbogstav både i omtale og i tiltale, men med lille begyndelsesbogstav, når de blot er en slags stillingsbetegnelse, f. eks.
Er måned med stort efter dato?
Måned skrives ikke med stort bogstav, med mindre det er det første ord, efter et punktum. I hovedreglen gælder det, at alle ord skrives med lille bogstav, med mindre det f. eks. er et egennavn.
Er ækvator med stort?
Med lille skrives: ækvator, den sydlige polarkreds, den nordlige polarkreds. Navne på religiøse og mytologiske steder skrives ligeledes med stort: Paradis, Paradisets Have, Himmerig(e), Helvede, Valhal, Bifrost.
Er Skærtorsdag med stort?
Højtidsdage som skærtorsdag, langfredag og palmesøndag staves alle med småt.
Er love med stort?
Lovforslag, beslutningsforslag, redegørelser til Folketinget fra ministre, love, bekendtgørelser, direktiver, traktater, konventioner m.m. skrives med lille begyndelsesbogstav, f. eks. redegørelse om indsatsen mod terrorisme.
Er Gud med stort?
Navne på religiøse og mytologiske skikkelser skrives ligeledes med stort: Gud, Vorherre (el.
Er ugedage navneord?
Med lille skrives: nationaliteter, ugedagene, månedernes navne, højtiderne undtagen Kristi himmelfartsdag.
Er Danish med stort?
Navne og stednavne skrives med stort begyndelsesbogstav som på dansk. Derudover skrives nationaliteter og sprog også med stort: Mary was Australian but spoke Danish.
Er Sjælland med stort?
Navne på geografiske områder skrives med stort begyndelsesbogstav, f. eks. men: I bermudatrekanten mellem staten, kommunerne og regionerne kan visse opgaver godt forsvinde.
Er Vestjylland med stort?
Regel 2: Geografiske steder og bygninger skal have stort begyndelsesbogstav: Nørrebro. Danmark. Jylland.
Er politi med stort?
Med stort skrives f. eks. Københavns Universitet, men bedst med småt: universitetet. Nogle står midt i mellem: Politiet/politiet, Hjemmeværnet/hjemmeværnet.
Er Dronningen med stort?
Svar fra sprognævnet
på kongehusets hjemmeside, at alle stillinger: dronningen, kronprinsen, prinsen osv. bliver skrevet med stort.
Er grundlovsdag med stort G?
Betegnelser på religiøse og nationale højtider og festdage skrives med lille begyndelsesbogstav, f. eks. yom kippur.
Er påske med stort?
Stort set alle mærkedage, såsom påskedag, pinsedag og juledag, skrives med lille begyndelsesbogstav, medmindre de er første ord i fx en sætning.
Er Friday med stort?
I dansk skriver vi – i modsætning til i engelsk – navnene på ugens dage med lille begyndelsesbogstav, og vi skriver derfor black friday med små bogstaver. Den danske betegnelse sort fredag eller sorte fredag findes også, men er ikke nær så udbredt.