”Platon kritiserer demokratiet, men han kritiserer også alle andre styreformer.
Hvad er Platons syn på demokrati?
Platons syn på staten
udtrykker hans holdning til idealstaten - altså ideen om den ideele indrettning af staten sammen med den ideelle lovgivning og styreform. Her nævner Platon ikke demokratiet som forudsætning for en god stat, men derimod et vidensaristokrati hvor oplyste og lærde skulle styre staten.
Hvilken styreform ønskede Platon?
Grækenland. Både Platon og Aristoteles var fortalere for meritokrati. Platon argumenterede i Staten for, at de vise skulle regere, og dermed skulle regenterne være filosoffer. Sokrates mente, at folk kun vil modstride ideen om denne styreform fordi de har en forkert ide om hvad en ægte filosof er.
Hvad mener Platon?
Platon mener så lidt overraskende, at ideernes verden er mere virkelig end den synlige verden omkring os. Så dine mange t-shirts, og alt andet i vores synlige verden, er faktisk bare et slags sansebedrag. Vi oplever verden omkring os som virkelig, fordi vi ikke har erkendt sandheden.
Hvad handler Platons Staten om?
Staten (græsk: πολιτεία, politeia; latin: res publica) er Platons længste og mest indflydelsesrige dialog og har form af en sokratisk dialog. I værket diskuterer Sokrates og hans samtalepartnere om en række filosofiske områder, bl. a. etik, metafysik (ontologi), epistemologi og politisk filosofi.
Hvorfor Sokrates hadede demokrati
Hvad går Platons hulelignelse ud på?
Den handler om en flok fanger, der har været lænket fast dybt inde i en hule siden deres barndom. De sidder således, at deres øjne er rettet fast mod bagvæggen, og det eneste de kan se, er de skygger på bagvæggen af hulen, som opstår, når man bag om ryggen på dem bærer figurer forbi et stort bål.
Hvad gik Sokrates filosofi ud på?
Sokrates var overbevist om, at der findes generelle sandheder. Man kan finde dem ved at gå i dialog med sine medmennesker. Når man sammen finder ud af, hvad virkeligheden er, vil man samtidig handle moralsk. Sokrates var nemlig overbevist om, at visdom medfører godhed.
Hvad er Platons Idélære?
En række centrale dialoger, Menon, Faidon og Staten, fremstiller dette ontologiske og erkendelsesteoretiske kompleks, der betegnes som Platons klassiske idélære (se også idé). Idéerne er de intelligible og evige enheder, der som et idealt mønster ligger til grund for den synlige, fysiske verden.
Hvad er Platons dualisme?
Dualisme hos Platon
Platon løste problemet med sin lære om de evige idéer, som de foranderlige fænomener er en afbildning af; også menneskesjælen er af evighed og kan efter flere reinkarnationer vende tilbage til sit oprindelige hjem. Den højeste idé er det godes idé, det onde er ikke en selvstændig magt.
Hvornår skrev Platon staten?
STATEN eller πολιτεία af Platon fra omkring 380 f.v.t. har form som en genfortalt dialog af Sokrates, der var Platons læremester. Dialogen foregår i Athens havneby Piræus hos Kefalos, der er far til taleren Lysias.
Hvad bygger demokrati på?
I et demokrati vælger folket nogle personer til parlamentet – i Danmark til Folketinget – som vedtager landets love. Ethvert demokrati har regler for, hvordan parlamentet bliver valgt, hvordan regeringen dannes, og hvad staten kan bestemme på vegne af den enkelte borger. De regler kaldes en forfatning.
Hvornår startede demokratiet?
Hvornår opstod demokratiet? Man mener, at det første demokrati opstod omkring år 507 f.v.t. i Athen. I politikeren Perikles berømte mindetale over de faldne fra Den Peloponnesiske Krig, finder man en demokratisk idealisme, der kan minde om nutidens.
Hvad er et platonisk forhold?
Platonisk, platonisk bruges om ting, forhold og begreber, som har at gøre med Platons filosofi om åndelighed og usanselighed. Det bruges især om nære forhold, som ikke omfatter sex.
Hvad kendetegner et demokrati?
Demokrati (oldgræsk: δημοκρατία, romaniseret dēmokratía, dēmos 'folk' og kratos 'vælde') eller folkestyre er et politisk system, hvor magten ligger hos folket. I en moderne forståelse af begrebet skelnes mellem styreform og holdning (livssyn). Demokrati betyder folkestyre.
Hvor stammer ordet demokrati fra?
Ordet demokrati kommer af græsk demos 'folk' eller 'pøbel' og kratos 'magt, herredømme, vælde'.
Hvad er et eksempel på direkte demokrati?
Direkte demokrati er, hvor hele befolkningen kommer til orde, således at alle har indflydelse på den endelige afgørelse. Et landsgemeinde eller folkemøde den 7. maj 2006 i Glarus-kantonen,Schweiz.
Hvem opfandt dualisme?
Descartes står som den ubestridte grundlægger af den moderne filosofi. Han var den første til at formulere omverdensproblemet og den moderne dualisme.
Hvad betyder ordet dualisme?
Dualisme er den opfattelse, at der findes to grundlæggende, klart adskilte modsætninger. Det kan være modsætningerne godt-ondt, Gud-Djævel, evigt-timeligt, ånd-materie, sjæl-legeme, fornuft-følelse, o.a. Udtrykket dualisme bruges inden for filosofi og religion.
Hvad er det modsatte af dualisme?
Dualisme (af dualis = todelt) er betegnelsen for en måde at tænke på, hvor man forestiller sig, at verden og livet er præget af to principper eller magter, der står i modsætning til hinanden. Dualisme er det modsatte af monisme.
Hvem var elev af Platon?
Platon (græsk: Πλάτων) (født ca. 428/427, død 348/347 f.Kr.) var en græsk filosof født i Athen. Han var elev af Sokrates og grundlægger af akademiet.
Hvad betyder sofisteri?
Sofisteri, (se sofist), spidsfindig, hårtrukken måde at argumentere på; jf. sofisme. Artiklen indeholder tekst fra: Karl Hårbøl, Jørgen Schack og Henning Spang-Hanssen (red), Dansk Fremmedordbog, 2.
Hvem har sagt Kend dig selv?
Kend dig selv, (gr. gnothi seauton), aforisme, der i oldtiden var indhugget på væggen i Apollontemplet i Delfi. Aforismen tillægges Thales eller en anden af de syv vise. Ifølge Aristoteles var udtrykket inspirationskilde for Sokrates' filosofiske virke.
Hvad var Sokrates motto?
Det forbløffende er, at filosofien i så fald er grundlagt på en selvmodsigelse, Sokrates' motto: »Jeg ved kun, at jeg ingenting ved. « Eller at Platons dialoger består af argumenter, der ikke holder. Heraklit var heller ikke ude i et faktatjek, da han sagde: »Hunde gør af det, de ikke kender.
Hvad var Sokrates sidste ord?
Den opfattelse ser vi i hans - tidligere citerede - sidste ord under rettergangen: "Men nu er det på tide at gå herfra; jeg til døden, I til livet. Hvem af os, der går til det bedste, det ved ingen uden guden." Det er denne guddommelige visdom, som Sokrates taler om, når han siger, at han ikke er vis.
Er Sokrates sofist?
Sokrates er filosof og derfor imod sofisterne, da de har helt forskellige opfattelser. Platon VAR Sokrates' elev inden denne blev henrettet, og Platon gengiver således i sine værker Sokrates' bedrifter og samtaler.