Med stort skrives f. eks. Københavns Universitet, men bedst med småt: universitetet. Nogle står midt i mellem: Politiet/politiet, Hjemmeværnet/hjemmeværnet.
Hvilke ord skal skrives med stort?
I. Som hovedregel gælder, at alle ord - også navneord (substantiver) - skrives med lille begyndelsesbogstav, således også månedernes, ugedagenes og de kirkelige højtiders navne. II. Med stort begyndelsesbogstav skrives det ord, hvormed en tekst eller et nyt tekstafsnit begynder.
Er forsvaret med stort?
Også betegnelser som forsvaret, flyvevåb(e)net, søværnet og hjemmeværnet skrives med lille når de fungerer som almene overbegreber. Når der er tale om navne på selve organisationerne, skrives de dog med stort: Forsvaret, Flyvevåbnet, Søværnet og Hjemmeværnet.
Hvornår skal man skrive i med stort?
I skrives altid med stort når det bruges som tiltaleord. Og det gør De, Deres og Dem i høflig tiltale også: Så må I godt finde jeres madpakker frem (men jeres skal med lille j).
Er minister med stort?
Vi skriver almindelige titler, grader og stillingsbetegnelser med lille begyndelsesbogstav, f. eks. statsminister Thorvald Stauning.
Hvad gør du, hvis politiet vil visitere dig?
Er regeringen med stort R?
Med lille skrives betegnelser som staten, regeringen, kirken, folkekirken, folkeskolen, skattevæs(e)net og sygehusvæs(e)net. Også betegnelser som forsvaret, flyvevåb(e)net, søværnet og hjemmeværnet skrives med lille når de fungerer som almene overbegreber.
Er Folketinget med stort?
Folketingets skrives med stort begyndelsesbogstav (da der er tale om navnet på det danske parlament), formand skrives med lille begyndelsesbogstav (da der er tale om en titel).
Er lærer med stort?
Typiske ”farlige” ord: en lærer, en (racer-)kører, et øre, en (sag-)fører, en (bagage-)bærer, en bestyrer, en bortfører, en billedskærer, en erobrer, en eventyrer, en flykaprer, en murer, en føntørrer, en klatrer, en korsfarer, en vare, en lurer, en målscorer, en møbelpolstrer, en velgører etc.
Er Kommune med stort K?
Navne på geografiske områder skrives med stort begyndelsesbogstav, f. eks. men: I bermudatrekanten mellem staten, kommunerne og regionerne kan visse opgaver godt forsvinde.
Er far med stort eller lille?
Mor og far: Med lille er altid rigtigt, men brugt som proprium kan man vælge at skrive med stort. Punktopstilling: valgfrit, men det giver mest mening med stort – se under kolon.
Er borgmester med stort?
Personrelaterede institutionsnavne skrives med stort.
Er fru med stort?
Navne på personer: fornavne, mellemnavne, efternavne, øgenavne, kælenavne, tilnavne skal skrives med stort: Else, Fru Hansen, Kirsten Giftekniv, Valdemar Atterdag, Tykke Berta.
Er fastelavn med stort?
Betegnelser på religiøse og nationale højtider og festdage skrives med lille begyndelsesbogstav, f. eks. yom kippur.
Er overlæge med stort?
Er overlæge med stort? Skrives med lille, fx cand.
Er Gymnasium med stort?
Institutioner og organisationer skrives med stort.
Er Jylland med stort?
Regel 2: Geografiske steder og bygninger skal have stort begyndelsesbogstav: Nørrebro. Danmark. Jylland.
Er Østen med stort Ø?
Brug stort begyndelsesbogstav i egennavne (proprier). · Det Fjerne Østen. · Valdemar Sejr.
Er sygdomme med stort?
Betegnelser for sygdomme skrives med lille begyndelsesbogstav, f. eks. tyfus.
Er pinse med stort?
Helligdage. Helligdagene skrives med småt: pinsedag, nytårsmorgen, store bededag. En undtagelse er Kristi himmelfartsdag (da Kristi er et egennavn). Også trinitatis er med småt.
Er direktør med stort?
En titel eller titulatur er 'den eller de titler en person har eller tiltales med' (Den Danske Ordbog). Som hovedregel skriver man med lille begyndelsesbogstav, fx direktør Petersen.
Er Danish med stort D?
Man skal altid skrive det med stort bogstav, fordi på engelsk skriver man adjektiver der har noget med et land/nationalitet at gøre med stort. Fx the British, the Danish osv.. Ja, uanset om hvilke nationalitet vi snakker om, så skal det altid være med stort begyndelses bogstav.
Er franske med stort?
Substantiver (navneord), der betegner personer tilhørende en bestemt nationalitet skrives altid med stort begyndelsesbogstav på fransk. For eks.: un Danois - en dansker, le Français - franskmanden, les Suédois - svenskerne.
Er Grundloven med stort?
Mange ville skrive alle tre ord med stort, men som antydet i overskriften skal "grundloven" og "dronningen" faktisk skrives med lille begyndelsesbogstav* - kun "Folketinget" skal skrives med stort.
Er nytårsaften med stort?
Skal ”nytår” for resten skrives med stort? Nej, i Retskrivningsordbogen står det med småt, lige som ”I ønskes en glædelig jul.” Kun når det står som det første i en sætning, skal udtrykket indledes med et stort bogstav. Ellers hedder reglen, at ”betegnelser på kirkelige og nationale højtider og festdage mv.
Er jorden med stort?
Navne på planeter, stjerner, stjernebilleder og andre himmellegemer skrives med stort begyndelsesbogstav, f. eks. Vandmanden.