En stadig større andel af infektionerne ses i forbindelse med udlandsrejse; særligt efter at salmonella er blevet udryddet i danske kommercielle kyllingeflokke og derfor ikke længere findes i dansk æg og kyllingekød (man kan dog stadig få campylobacterinfektion fra kyllingekød, men danske æg er sikre også i rå form).
Er der stadig salmonella i Danmark?
Normalt bliver der registreret ca. 1.000 syge af salmonella om året i Danmark. Tallet var dog lavere i 2020 sandsynligvis på grund af den lavere rejseaktivitet.
Er salmonella udryddet?
I dag er salmonella dog blevet udryddet i de såkaldte kommercielle kyllingeflokke – det vil sige de kyllingeflokke, hvorfra der produceres kød til salg i butikkerne. I dag er danske æg også sikre i rå form, og det anbefales ikke længere at anvende pasteuriserede æg.
Hvornår blev danske æg salmonellafri?
Siden 2012 har danske æg haft salmonella særstatus i EU. Produktionen er underlagt et af verdens strammeste kontrolprogrammer, hvor hønerne testes for alle typer salmonella hver 14. dag. Med danske æg er du også sikker på, at kyllingerne er opdrættet i Danmark.
Hvor stor er chancen for salmonella?
Campylobacter var årsag til 5.142 registrerede sygdomstilfælde i Danmark i 2022, og salmonella var årsag til 899 tilfælde. Dette er en stigning for andet år i træk og dermed på samme niveau som før covid-19 pandemien. Det fremgår af årsrapporten over forekomsten af zoonoser i Danmark for 2022.
FSA forklarer: Salmonella
Er danske æg fri for salmonella?
Du kan godt bruge friske rå æg til den hjemmelavede is, den røgede sild og til for eksempel desserter og kager, som ikke bliver opvarmet. Risikoen for at blive syg af salmonella fra danske æg er meget lille.
Hvornår var der sidst salmonella i Danmark?
Seneste sygdomsudbrud, hvor danske æg var smittekilden, var i 2014, med 18 registrerede sygdomstilfælde. Også dér blev udbruddet stoppet, før det blev et større udbrud. Der er ikke garanti for, at æg er fri for salmonella, men risikoen er generelt lille, særligt i danske æg.
Er der salmonella i kogte æg?
I retter, hvor ægget opvarmes til over 75 grader, er eventuelle salmonella-bakterier dræbt. Det gælder for eksempel et hårdkogt æg, men ikke et blødkogt.
Er der stadig salmonella i æg?
I dag er danske æg derfor stort set fri for salmonella - forekomsten af salmonella er nede på 0,05 procent på æggeskallen og helt nede på 0,02 procent i selve ægget. Den 1. juli 2012 fik Danmark særstatus for salmonella i æg til konsum (konsumæg er de æg der kan købes i detailhandel).
Er danske æg vasket?
Producenten efterser og sorterer de nylagte æg. Snavsede og knækkede æg sorteres fra. Æggene må ikke vaskes. Æggene køres i termobiler til ægpakkerierne, hvor de gennemlyses.
Kan man spise rå æg i Danmark?
Ifølge Fødevarestyrelsen kan du godt bruge friske rå æg til den hjemmelavede is, den røgede sild og til for eksempel desserter og kager, som ikke bliver opvarmet. Grunden hertil er, at risikoen for at blive syg af salmonella fra danske æg, man køber i butikkerne, er i dag meget lille.
Er der salmonella i danske kyllinger?
Dansk kylling er fri for salmonella.
Siden 2008 har Danmark haft nultolerance overfor salmonella i kyllingekød. Det betyder, at når forbrugerne køber dansk kylling, kan de være sikre på, at kødet er testet fri for salmonella.
Hvor mange får salmonella i Danmark?
september 2022 blev der på Statens Serum Institut registreret 15 personer, som var blevet smittet med den samme type Salmonella Typhimurium (figur 1). Blandt de syge var 8 mænd og 7 kvinder. Patienterne var mellem 4-84 år (medianalder var 61 år).
Hvordan tester man æg for salmonella?
En sokkeprøve laves ved, at ægproducenten går en tur i hønsestalden med en gaze uden på skoene. Sokken samler dermed gødning op fra gulvet i stalden. Prøven indsendes herefter til bakteriologisk undersøgelse for alle typer salmonella.
Kan man få salmonella af spejlæg?
Pariserbøf og spejlæg menes at være årsagen til, at 40 danskere siden begyndelsen af maj er smittet med salmonella. Typen hedder Salmonella Enteritidis, og Fødevarestyrelsen mener, at smittevejen i flere tilfælde er æg, der kun var delvist opvarmede enten som spejlæg eller som rå æggeblomme på pariserbøf.
Kan man bruge rå æg til mayonnaise?
Du må gerne bruge upasteuriserede æg til koldskål, råcreme, mayonnaise og kiksekage. Fødevarestyrelsen fraråder ikke længere brug af rå æg.
Hvornår dør salmonella i æg?
Hvornår dør salmonella i æg? Den generelle regel er, at æg og retter med æg skal opvarmes til mindst 75 grader, for at man kan være sikker på, at eventuelle salmonellabakterier er dræbt.
Hvorfor må man ikke vaske æg?
Skallen er lavet af kalk og har yderst et tyndt vokslag, der er stærkt basisk og som forhindrer bakterier i at trænge ind i skallen. Det er derfor en dårlig ide at vaske æg før opbevaring, da den bakteriehæmmende vokshinde så vaskes af og der er fri passage ind i ægget for bakterier.
Kan man koge salmonella væk?
For at være sikker på at salmonellabakterierne dræbes ved tilberedningen af maden, skal de opvarmes. Det sikreste er derfor at gennemstege og koge maden helt. Fjerkræ skal altid gennemsteges eller koges. Hakket kød skal altid gennemsteges eller koges.
Hvad dræber salmonella?
For som nævnt i forrige afsnit, så kan salmonellaen dræbes allerede ved 57 °C – det tager bare lidt længere tid. Årsagen til at vi lærer, at kernetemperaturen i kylling skal være så høj, er at salmonella ved denne temperatur dør allerede efter 1 sekund.
Kan salmonella smitte fra person til person?
Omkring ti procent af de smittede personer med salmonella vil være smitsomme bærere efter to måneder. Det vil sige, at de kan smitte andre personer længe efter, at de selv er blevet raske.
Kan man lugte salmonella i fødevarer?
Man kan hverken lugte eller smage, hvis der er sygdomsfremkaldende bakterier i maden. Det kan man ofte, når de nyttige eller fordærvende bakterier vokser i maden.
Hvor på ægget sidder salmonella?
Salmonella sidder normalt på ydersiden af æggene, altså på skallen. Selvom der faktisk også kan være salmonella på den indvendige side. Derfor er et trick at skolde æggene i op mod ti sekunder, hvorefter det kan anvendes uden risiko for en salmonellaforgiftning.
Hvornår må man ikke spise æg?
Ægs holdbarhed ser man forskelligt på i forskellige lande. I den Europæiske Union (EU) har man vedtaget, at æg er "bedst før" 28 dage efter den dag, de bliver lagt i stalden. I mange lande udenfor EU opererer man med op til fire måneders holdbarhed på æg.
Er det ok at spise rå æg?
Ja, du må gerne spise rå æg, der er købt i butikkerne. Der er kun en meget lille risiko for at blive smittet med salmonella fra danske æg. Dog bør børn, syge og ældre holde sig fra rå æg.