Læge- og krydderurten Salvia officinalis, hører til de nøjsomme og tørketålende steppeurter ligesom timian, rosmarin og lavendel.
Er salvie Vinterhårdfør?
De trives på et solrigt sted og mange af dem er desuden vinterhårdføre.
Hvordan holder man salvie?
Salvie er meget nøjsom plante og stiller ikke store krav til placeringen, blot der er lys. I skyggen bliver planterne for lange og der kommer for lidt blomst - så ud i solen med den! Skal det være rigtig godt, bør jordenogså være veldrænet, så der ikke er risiko for "våde fødder" eller alt for skiftende vandstand.
Kan salvie tåle frost?
Hvis du gerne vil have salvie hjemme i din have, så er det faktisk muligt, netop fordi salvien tåler frost. For at få mest muligt ud af din salvie plante, skal den klippes helt ned i foråret. Herefter vil den stå flot i maj/juni og blomstre i august. Salvien visner langsomt når den første frost kommer.
Kan man spise salvie blomster?
Der findes mange forskellige sorter af salvie. For blot at nævne nogle få, så er der staudesalvie – Salvia nemorosa – som er en smuk staude med flotte og velduftende blomster. Så er der blå salvie – Salvia patens – som også er en prydplante, men hvor blomsterne kan bruges som drys i madlavningen.
Russisk salvie (Perovskia): Tørketolerant, varmeelskende og langblomstrende
Hvad kan man lave med salvie?
I supper og saucer. Traditionelt har salvie hørt sammen med fed mad som pølser, flæskesteg , fyld i fjerkræ, til sylte, blodpølse og ål, fordi salvien modvirker den fede fornemmelse. Salvie bruges meget i det franske og det italienske køkken.
Kan man spise salvie rå?
Salvie har en gennemtrængende smag og vælger man at bruge den rå, skal man gøre det med måde. Når salvie varmes op ændrer smagen karakter og bliver mere krydret. Lad dig derfor ikke skræmme af smagen, når du nipper et blad af den friske salvie. Den er velegnet til grisekød eksempelvis koteletter og flæskesteg.
Hvornår skal salvie klippes ned?
Det tidlige forår er et godt tidspunkt at beskære salvie. Hvis bladene beskæres inden vinteren, kan planten have svært ved at komme igennem vinteren.
Hvor meget salvie må man spise?
Du skal dog være opmærksom på, at salvie indeholder giftstoffet thujon, som kan beskadige centralnervesystemet, hvis det indtages i alt for store doser eller gennem for lang tid. Derfor anbefales det, at du ikke drikke salvie te dagligt, men nøjes med det enkelte dage om ugen eller i perioder.
Kan salvie overvintre i krukke?
Planten er den mest robuste af frugtsalvierne og kan i bedste fald overleve ude, hvis den dækkes til, og vinteren er næsten uden frost. Ellers kan det være en fordel at plante solbærsalvie i krukker, så den kan flyttes ind og overvintres.
Hvordan tørrer man salvie?
- Start med at rense krydderurterne i vand og tørre dem grundigt.
- Klip stilke af krydderurterne, og bred dem ud på ovnriste, en bageplade eller i ovnfaste fade (uden bagepapir).
- Tør dem ved 35-40 grader i mindst 8 timer.
- Når urterne er tørre, kan du let nulre bladende af stilkene.
- Smid stilkene ud.
Hvordan brænder man salvie af?
Tænd den Hvide Salvie, lad den blusse op og pust forsigtigt ilden ud, så den bare gløder. Hold eventuelt en skal eller tallerken under, så du ikke taber gløder eller asker på gulvet. Når du er færdig, kan du slukke Salvien ved at presse let mod skallen/tallerkenen, til gløderne er slukkede.
Hvorfor dør min salvie?
Svar. Hvis jorden ikke direkte er tørret ud, vil en salvie ikke hænge med bladene. Dette er som regel tegn på, at det er rodsystemet, der er noget i vejen med. Jeg tror at rodsystemet er dårligt, måske inficeret af svampe – og det kan være blevet værre med din ekstra vanding.
Kan man fryse frisk salvie?
Salvie er god til at fjerne fedtsmagen i fede retter, og er derfor velegnet til kraftig mad som flæskesteg, lam, vildt og fede fisk. Men den er også god til bla. salater, supper, oste og the. Ja, hakkes før frysning eller fryses hel (uden stilke).
Hvilke krydderurter kan stå ude hele året?
Nogle af de mest populære flerårige krydderurter er rosmarin, timian, purløg, oregano, salvie og estragon. Disse krydderurter er kendt for at være hårdføre og kan vokse år efter år. De er ofte nemme at dyrke og er ideelle til at have i en køkkenhave eller i potter på terrassen.
Hvorfor brænder man salvie?
Smudging er en gammel ceremoni, hvor du brænder hellige planter, såsom salvie, hvor du lader røgen rydde op og velsigne et rum, dig selv mm. Formålet med rensning er at gøre et sted fri af dvælende energier, hvilket kan være forskellig fra, hvad du har af hensigt for at rummet/huset mm.
Er salvie sundt?
Der er nemlig mange antibakterielle og antiinflammatoriske stoffer i salvie. Men salvie er også kendt for at hjælpe på alt fra uren hud og bylder til betændelse og skærpet hukommelse. Der er derfor mange sundhedsmæssige fordele ved at indføre salvie i din kost.
Hvordan plukker man salvie?
Høst af salvie
Du kan høste hele stængler eller plukke enkelte blade. Hvis du ønsker at opbevare din salvie i længere tid, kan du tørre den. Skær stilkene af salvien og bind dem sammen i små bundter. Hæng dem på et tørt, mørkt sted i 1-2 uger, eller indtil bladene er helt tørre.
Kan alle salvie spises?
Salvie, Salvia patens
De fine blå salvier kan sagtens spises. Brug dem som pynt eller i salaten.
Kan salvie blomstre igen?
Nedklipning i foråret vil som regel udsætte blomstringen til slutningen af juli/august eller året efter. Hvis man har flere salvieplanter, kan man hvert forår klippe en eller flere helt i bund – det giver nye friske skud, mens de andre blomstrer. Efter blomstring klippes de afbårne skud af, og salvien sætter nye skud.
Er salvie flerårig?
Salvie. Salvie, Salvia officinalis, kaldes også lægesalvie og er en flerårig halvbusk, der kan blive over en halv meter høj.
Hvilken krydderurt er sundest?
Det bedste, du kan sætte tænderne i, når du skal fylde din krop med vitaminer, fibre og stort set ingen kalorier: Brøndkarse! Videnskaben har for længst kåret den grønne krydderurt som verdens mest næringsrige mad, men det er, som om vi danskere ikke rigtig er med på ”brøndkarsebeatet”.
Hvad smager salvie af?
Den har en dyb og nærmest kødfuld smag med bitre noter af kamfer, eukalyptus og citron. Det er svært at lave en florlet og elegant krydring, når man arbejder med salvie, for her er tale om en krydderurt, der vil frem i verden. Der er fuldt smæk på smagen, som er meget værdsat i det sydeuropæiske køkken.
Er salvie stedsegrøn?
Den er ikke stedsegrøn, men dens løv er alligevel dekorativt med grønne, grå og sølvfarvede nuancer, der giver interesse gennem foråret, sommeren og efteråret. Foruden sin skønhed er russisk salvie også duftende, hvilket tilfører en ekstra dimension til haven.
Er salvie vanddrivende?
De vanddrivende og krampeløsende sider af indholdsstofferne forklarer, hvordan den er et godt og pålideligt middel ved så generende og alvorlige lidelser som urinretension (besvær med at komme af med vandet), svagt fungerende nyrer, ødemer, urinsyregigt, reumatisme og migræne.