Strålebehandling ødelægger nogle af de raske celler. Det kan give skader på længere sigt og eventuelt varige mén. Det kan især være skader på nerver, led og bindevæv. Typen af bivirkninger afhænger af, hvilken del af kroppen der er blevet behandlet og af den dosis strålebehandling, som er givet.
Er der bivirkninger ved stråler?
Den bivirkning, som du ofte vil opleve i forbindelse med din strålebehandling af brystet, er rødme, irritation og kløe af huden i mere eller mindre grad. Nogle vil opleve, at der går hul på huden ligesom ved en hudafskrabning. Bivirkningen viser sig som regel 1-2 uger efter opstart af behandling.
Hvad er værst kemo eller stråler?
Ved kombineret strålebehandling og kemoterapi er der større risiko for bivirkninger. Bivirkningerne er de samme som ved strålebehandling og kemoterapi enkeltvis, men kemoterapien vil forstærke bivirkningerne ved strålebehandlingen. Kemoterapiens bivirkninger afhænger af, hvilke stoffer man bliver behandlet med.
Kan strålebehandling helbrede?
Strålebehandling bruges til at fjerne nogle kræftsygdomme, men også til at forebygge tilbagefald eller til at lindre symptomer. Når man får strålebehandling som helbredende behandling, får man det ofte sammen med kemoterapi. Nogle gange får man behandling med stråler som den eneste behandling.
Hvor lang tid tager en strålebehandling?
Strålebehandling varer 3 til 6 uger
Tidligere fik man 25 behandlinger, men med den nuværende behandling af 15 behandlinger får man samme effektive stråledosis (dvs. med samme effekt), og der er ikke flere bivirkninger.
Hvad er bivirkningerne ved strålebehandling?
Hvor syg bliver man af strålebehandling?
Strålebehandling ødelægger nogle af de raske celler. Det kan give skader på længere sigt og eventuelt varige mén. Det kan især være skader på nerver, led og bindevæv. Typen af bivirkninger afhænger af, hvilken del af kroppen der er blevet behandlet og af den dosis strålebehandling, som er givet.
Hvad sker der efter strålebehandling?
Akutte bivirkninger efter strålebehandling omfatter blandt andet rødme, tørhed og afskalning i det hudområde, der bestråles. Indimellem ses der også væskende sår. Bivirkningerne vil som regel være værst i slutningen af strålebehandlingsforløbet og op til 1-2 uger efter afsluttet behandling.
Kan man køre bil efter strålebehandling?
Du må ikke køre bil
Sygdommen og strålebehandlingen påvirker din koncentration og reaktionsevne, og du genvinder ikke disse funktioner fuldt ud efter behandlingen. Som udgangspunkt er kørselsforbuddet permanent, men kan dog revurderes af en læge 3 måneder efter endt behandling.
Hvad er fordelene ved strålebehandling?
Ved bestråling bliver både kræftceller og normale celler påvirket, men de normale celler er bedre til at reparere skaderne end kræftcellerne. Ved at fordele strålebehandlingen på flere behandlinger med mindre doser opnår man mindst mulig påvirkning af de normale celler. Strålerne virker kun der, hvor de rammer.
Hvad gør stråling ved kroppen?
Når cellerne i kroppen rammes af stråling, afsættes der energi i cellerne, og det fører til skader. Skader i cellerne opstår konstant, men kroppen er meget effektiv til at reparere dem. Der er dog skader, der ikke bliver repareret. Det kan føre til permanente forandringer i cellerne eller til celledød.
Kan man miste håret ved strålebehandling?
Hårtab ved strålebehandling
får strålebehandling i armhulen, kan man tabe håret der. Eller man kan tabe håret på et mindre område på hovedet, hvis man får strålebehandling der. Håret vokser normalt ikke ud på det bestrålede område, når behandlingen er afsluttet.
Hvilken kræftbehandling er bedst?
Mange af afdelingerne på Aarhus Universitetshospital er involveret i kræftbehandling. Her bliver de fejret af hospitalsledelsen i.f.m., at hospitalet i 2022 blev kåret til Danmarks bedste til behandling af kræft (foto: Tonny Foghmar).
Hvordan ser huden ud efter strålebehandling?
Den strålebehandlede hud kan blive mindre elastisk og blive enten mørkere eller lysere, da pigmentet i huden forandres. Solpåvirkning kan forværre dette. Pigmentforandringen i det bestrålede område forsvinder ikke igen.
Hvordan føles strålebehandling?
Strålebehandling er helt smertefri og foregår principielt på samme måde, som hvis du fik taget et almindeligt røntgenbillede. Strålerne kan ikke mærkes og ikke ses, men du kan høre en svag summen, når maskinen giver strålerne. Under selve strålebehandlingen, som kun varer få minutter, er du alene i rummet.
Hvilke skader kan man få af stråling?
Udsættes man for høje mængder stråling, kan det føre til celledød og efterfølgende vævs- eller organsvigt. Et svækket immunsystem, som ofte er et tegn på stråleskade, fører til øget forekomst af infektioner. Tidlige symptomer er kvalme, diaré og svaghed, nogle gange efterfulgt af hårtab.
Kan strålebehandling skade tænderne?
Skader efter strålebehandling vil for det meste vise sig ved, at du får flere huller i tænderne på grund af mundtørhed, tænderne bliver skøre og emaljen knækker af.
Hvilke ulemper er der ved stråling?
De biologiske skadevirkninger af stråling fra radioaktive isotoper beror på strålingens evne til at ionisere og excitere atomer og molekyler i levende organismer. Ved høje doser kan strålingen ødelægge vitale væv og livsprocesser, så organismerne får strålesyge eller dør.
Hvor hurtigt virker stråler?
Der går som regel 1 uge fra den første strålebehandling, til man kan mærke den smertestillende effekt, og der kan gå flere uger, før den fulde effekt er opnået. Nogle oplever, at smerterne kan forværres i en kort periode, inden den smertestillende virkning indtræder.
Hvilke sygdomme bruger man strålebehandling?
Strålebehandling, behandling med ioniserende stråling, som næsten udelukkende anvendes til patienter med kræftsygdomme, idet målet med behandlingen her er at udrydde kræftceller.
Er strålebehandling og kemoterapi det samme?
Strålebehandlingen består af behandling med stråler. Når din behandling er afsluttet, tilbyder vi dig et opfølgningsforløb på 5 år i Afdeling for kræftbehandling. Kemoterapi er behandling, som skal ramme kræftcellerne.
Kan man få kvalme af strålebehandling?
Stråleterapiinduceret kvalme og opkastning (RINV) forekommer hos ca. halvdelen af de patienter, der får strålebehandling [1]. Kvalme og opkastning er blandt de mest frygtede bivirkninger af kræftbehandling, og kvalme er mere dominerende end opkastning under såvel medicinsk kræftbehandling som strålebehandling [2, 3].
Hvor meget stråling kan et menneske holde til?
Ved små stråledoser, typisk under 3-400 millisievert, er der ingen synlig skade, men derimod en forhøjet risiko for, at man vil blive syg senere – typisk af kræft . Ved doser over 500 millisievert, vil der med stor sandsynlighed være en reel skade, og ved doser over 1.000 millisievert vil der næsten altid være skade.
Hvor længe får man stråler?
De fleste møder til daglige behandlinger fra mandag til fredag. Nogle gange bliver man dog kun behandlet én gang, eller kun en eller to gange om ugen. Det sker også, at en behandling gives flere gange om dagen. Et forløb med strålebehandling kan vare op til otte uger, men dette er individuelt.
Hvad koster en strålebehandling?
Når Herlev Hospital giver en kræftsyg patient strålebehandling, koster det sygehuset 1.350 kr. Hvis den samme patient i stedet var indlagt på Rigshospitalet, ville strålebehandlingen koste godt 900 kr.
Hvornår starter strålebehandling efter operation?
Hvornår starter man med strålebehandlingen
Strålebehandlingen starter, når sårene efter operationen er helet helt op. Det er normalt 3-4 uger efter operationen, hvis der ikke skal gives kemoterapi. Kvinder, der skal have kemoterapi, begynder strålebehandlingen ca. 2-3 uger efter sidste behandling med kemoterapi.