Timian er en populær krydderurt, der bruges til at give smag og aroma til en bred vifte af retter, herunder kød, fisk, supper og salater. Men ikke alene er timian en lækker krydderurt, den er også en smuk plante, der tiltrækker mange bier, har en skøn karakteristisk duft og kan dyrkes i haven som en dekorativ staude.
Er timian et krydderi?
Timian er en krydderurt, der kan anvendes i de fleste retter, og særligt til pandestegte kartofler er den populær i den sydlige del af europa. Med timian får du altså et krydderi der fungerer til rigtig mange retter, når du tilføjer dette til din friske GrøntKasse fra FrugtKurven.
Er timian stedsegrøn?
Timian, Thymus, er en stedsegrøn staude, som stammer fra sydeuropæiske lande.
Kan man spise stilken på timian?
De små mørkegrønne blade sidder fast på en brun stilk. Du kan enten bruge hele pinden til at koge med i supper, eller du kan hive bladende af ved at lade fingrene glide langs stilken. Skyl timian, inden du bruger den. Du kan også bruge tørret timian.
Kan al timian spises?
Timian dufter skønt og har en krydret og let jordet smag, der passer rigtig godt til grove rodfrugter, marinader og simreretter. Smagen bliver kraftigere ved opvarmning. Stænglen giver god smag, hvis den koges med, men bør fiskes op inden servering.
Fordele ved timian
Er timian te sundt?
Timian er fantastisk til at stimulere immunsystemet; hjælper med at bekæmpe øre-, næse-, -hals og vejrtrækningsproblemer og bekæmpe influenza. Den har enestående antibakterielle, antivirale og antiseptiske egenskaber.
Hvad er timian te godt for?
Timian er godt for meget – og måske mere end du lige går og regner med. Som lægeplante bruges den blandt andet til at styrke vores immunsystem, ligesom den styrker vores fordøjelse, så vi ikke føler os oppustede efter et måltid mad. Den er også god for dig, som har problemer med astma, bronkitis eller tør hoste.
Hvilket land kommer timian fra?
Timian stammer fra Sydeuropa. I dag vokser den mange steder i verden, da det er en nøjsom og hårdfør plante. Her i landet findes to vildtvoksende arter; den smalbladede, som gror på mager jord og den bredbladede, som vokser i Østdanmark. Det græske ord thymus betyder mod eller livskraft.
Kan man spise timian der er gået i blomst?
Timian (Thymus)
Også blomsterne fra timian kan spises. Fine lyserøde/lyslilla blomster – de smager af timian og lidt af citron – alt efter hvilken variant du bruger. Brug blomsterne som dekoration, og sammen med bladene i dressinger og i kryddersmør.
Kan man fryse timian?
Opbevaring. Afskåren timian opbevares bedst i en plastikpose i køleskabet. Timian kan også fryses. Skyl og hak den inden frysning.
Kan man så timian?
Såning af timian
Du kan både vælge at dyrke din timian fra frø, men det fungerer ofte bedre at dyrke din timian fra en fuldvoksen plante, som kan udvikle sig. Vælger du alligevel at så timianfrø, kan du starte med at forspire frøene indendørs, hvorefter du kan plante dem ud, når temperaturen er omkring 18-20 ͦC.
Hvordan tørrer man timian?
Start med at rense krydderurterne i vand og tørre dem grundigt. Klip stilke af krydderurterne, og bred dem ud på ovnriste, en bageplade eller i ovnfaste fade (uden bagepapir). Tør dem ved 35-40 grader i mindst 8 timer. Når urterne er tørre, kan du let nulre bladende af stilkene.
Hvornår kom timian til Danmark?
Rosmarin, basilikum, merian, oregano, koriander, salvie, timian, pebermynte og løvstikke kom via munkene til de danske klostre i 1100-tallet, og de blev med tiden også dyrket i danske bondehaver.
Kan timian blive for gammelt?
Karry, paprika, timian, oregano osv. kan også holde sig langt længere end datomærkningen siger. - Krydderier bliver ikke for gamle, men mister smag over tid.
Kan tørret timian blive for gammelt?
Du bliver ikke syg at spise tørrede krydderier, der er "for gamle", men de mister smag med tiden. Husk derfor at lukke posen eller bøtten godt til efter brug.
Hvilke vitaminer er der i timian?
- Latinsk betegnelse: Thymus vulgaris.
- Vitaminer: C og K.
- Mineraler: Calcium, magnesium og jern.
Hvordan fryser man timian?
Pluk krydderurten, skyl den, og frys den ned, som den er, i en frysepose – efter nogle timer på frost kan du knuse de frosne urter, så de ikke samler sig i en stor klump. Du kan også vælge at hakke krydderurterne, før du fryser dem ned.
Er timian Vinterhårdfør?
Timian, Thymus, er vinterhårdfør og beholder bladene, så man kan høste vinteren igennem.
Hvornår klipper man timian ned?
Timian og lavendel skal derimod beskæres om foråret: Lavendel klippes helt ned, og timian klippes tilbage sådan, så man bevarer nogle grønne blade på stilkene.
Hvornår er timian i sæson?
salvie, timian og kokleare – beholder bladene om vinteren, og her kan man hente friske blade året rundt.
Hvad betyder timian?
Timian har fået sit danske navn efter det græske ord thymus, som betyder mod eller livskraft. Krydderurten har været kendt i årtusinder og har været brugt af både de gamle grækere, egyptere og romere.
Hvor mange slags timian findes der?
Timian-sorter – Citron-timian og flere
Der findes omtrent 350 arter af den velduftende krydderurt i Danmark, og den mest almindelige i Danmark, er den vi kalder havetimian.
Er oregano og timian det samme?
Oregano smager let bittert og lidt som timian. Bladene indeholder også de samme æteriske olier, nemlig thymol og carvacol, som timian. Oregano er kraftigere i smagen end merian.
Hvordan tilbereder man frisk timian?
Da timian er en krydderurt, skal den ikke tilberedes. Timian kommer i både frisk og tør form, som begge kan bruges til fx marinering af kød, i gryderetter, ovenpå ovnbagte kartofler eller tilberedt lys fisk.
Hvordan dyrker man timian?
Placer potten et sted, hvor planten kan få mindst seks timers direkte sollys om dagen. Timian elsker varme og sol, så det er vigtigt at give den disse forhold for at trives. Vanding er nøglen til at holde din timianplante sund og glad. Vand jævnligt, men undgå at overvande, da timian ikke kan lide at have våde fødder.