I. Som hovedregel gælder, at alle ord - også navneord (substantiver) - skrives med lille begyndelsesbogstav, således også månedernes, ugedagenes og de kirkelige højtiders navne.
Hvilken ordklasse er navne?
Navneord / Substantiv (sb.) Navneord er navne på ting og begreber: Martin har købt en ny bil.
Er steder navneord?
Navneord er den største ordklasse, vi har i vores sprog. Det er ord, som betegner levende væsner, ting, steder og begreber.
Hvad betyder et navneord?
Navneord (latin: substantiv) er en ordklasse i sprog med de ord, der kan have refererende funktion og betegner entitetstyper som fx genstande, levende væsner, personer eller abstraktioner . På dansk kan et substantiv være enten intetkøn eller fælleskøn f. eks. et hus eller en bil.
Hvad er alle ugens dage?
Mandag, tirsdag, onsdag, torsdag, fredag, lørdag og søndag er ugedagene.
Where do the names of the days of the week come from?
Hvad betyder Ugedagenes navne?
Tirsdag betyder Tyrs dag, onsdag Odins dag, torsdag Thors dag og fredag er lig Odins kone Friggs dag, Frejs dag eller kærlighedsgudinden Frejas dag. Søndag og mandag er opkaldt efter solen og månen, mens lørdag betyder vaskedag.
Hvad hedder ugedagene på latin?
Ugedagene hedder derfor på latin: Dies Lunae, dies Martis, dies Mercurii, dies Jovis, dies Veneris, dies Saturni og dies Solis. Hvilket udgør guderne og planeterne: Luna (Månen), Mars, Merkur, Jupiter, Venus, Saturn og Solen.
Hvilke ord er navneord?
Substantiver er ord der betegner levende væsener, ting og begreber. De kan inddeles i fælleskønsord (de ord man kan sætte en foran, fx en stol, stolen) og intetkønsord (de ord man kan sætte et foran, fx et bord, bordet): kvinde, dreng, hund, demokrati, hus, bord, stol, kærlighed, barndom, bilisme, internet.
Hvordan kan man kende navneord?
Du kan kende navneordene på, at: Du kan sætte en eller et foran (-n ord og -t ord): en hat, en dreng, et skib, et gulv. Du kan tælle dem: en dreng, to drenge, tre drenge. De kan bøjes i ental og flertal: et hus, flere huse.
Hvad er N ord og T ord?
De navneord, som man kan sætte en foran, hedder n-ord. De navneord, som man kan sætte et foran, hedder t-ord. Det latinske ord for navneord er substantiver.
Er adjektiv navneord?
Adjektiver (tillægsord) er ord der lægger sig til substantiver og pronominer (navneord og stedord) og beskriver personer, ting osv.: en glad mand, et stort smil, en sjov oplevelse, en hård barndom.
Er komparativ navneord?
Komparativ bruges ofte til at sammenligne forskelle mellem de to genstande, som de modificerer (larger, smaller, faster, higher). De bruges på følgende måder i sætninger, hvor to navneord bliver sammenlignet: Navneord (grundled) + udsagnsord + tillægsordet i komparativ + than + navneord (genstandsled).
Hvad er udsagnsord navneord?
Navneord er ord for ting, levende væsener og begreber. Fx en bil, en mand, en hund, glæde. Udsagnsord er ord, der viser en handling. Fx løbe, råbe, spille.
Hvordan ved jeg om det er et eller to ord?
Hvis ordene har ét stærkt tryk, når du siger dem højt, skal de staves i ét ord. Der er altså tale om et sammensat ord. Hvis ordene har to stærke tryk, når du siger dem højt, skal de staves i to ord. Der er altså ikke tale om et sammensat ord.
Er lande egennavne?
Mit navn: Klasse: Olegoglektie.dk Page 2 Egennavne og tiltaleord Egennavne skrives altid med stort begyndelsesbogstav. Egennavne er alle navne som bliver brugt om personer, byer, firmaer, lande.
Hvad er er egennavn?
Et egennavn, eller proprium, er et ord for et unikt væsen eller en unik ting i modsætning til appellativer, der er fælles betegnelse for flere ens ting. Eksempler på proprier er personnavnet Mathias og stednavnet Glyngøre.
Kan man bøje egennavne?
Bøjning. Substantiverne kan bøjes i singularis (ental), pluralis (flertal) og i bestemt og ubestemt form. I pluralis i ubestemt form er de almindeligste endelser -er, -r eller -e: biler, plader, tømrere, huse, demokratier.
Hvad er regelmæssige navneord?
Et regelmæssigt navneord, er når ordet ikke ændre sig, men følger skemaet ovenover helt klart.
Kan et ord både være navneord og udsagnsord?
Et eksempel herpå kunne være ordet 'sejl'. Det kan tilhøre både ordklassen navneord og ordklassen udsagnsord. Vi kan se,at ordet kan tilhøre begge ordklasser, hvis vi laver nogle sætninger, der viser dette: Min båd har mange sejl (ordklassen navneord); vs Så sejl for pokker hurtigere (ordklassen udsagnsord).
Hvad er konkrete navneord?
En ske, en saks, et ur – det er ting vi kan tage og føle på. De er konkrete substantiver. Kærlighed er abstrakt – ligesom fx interesse, anstrengelse, tvivl, sorg.
Hvad er det længste navneord?
Verdens længste ord er det kemiske navn for proteinet titin - methionylthreonylthreonylglutaminylalanyl(...) isoleucine. Ordet, som er gevaldigt forkortet ovenfor, er på hele 189.819 bogstaver, og det tager omkring 3,5 time at sige det. En 3D-rendering af proteinet titin med det meget lange kemiske navn.
Hvad gør navneord i en tekst?
Substantiver bruges enten om væsner og genstande eller om mere abstrakte begreber. Hvert substantiv er et konkret “billede”, du som læser skal se for dig, før du kan forstå teksten. Derfor kan tekster med mange substantiver virke stillestående og tunge at komme igennem, fordi der er meget for os at forholde os til.
Hvad er ugedagene på fransk?
I de fleste romanske sprog lever disse navne videre, fx som fransk lundi 'mandag', mardi, mercredi, jeudi, vendredi, dog undtagen dimanche, egentlig 'Herrens dag' , dvs. søndag, og samedi, egentlig 'sabbatsdag', dvs. lørdag.
Hvem opfandt ugedage?
Ugedage har i Norden navne, der efter alt at dømme er oversat efter romerske gudenavne. Både den julianske og den gregorianske kalender har navne efter romerske personer, en kejser og en pave. Det er usikkert, hvem der opfandt vores tidsregning, der tæller år fra Jesu fødsel.
Hvad kommer ordet lørdag af?
Ordet lørdag stammer fra norrønt ordet laugardagr og men kendtes også, som sunnunótt. Først del af ordet, ”laug” betyder ”bad” eller ”badevand”. Så lørdag er badedag, eller vaskedag, hvor man har vasket og badet.