-Bølle er en endelse i danske stednavne. Ordet er beslægtet med verbet at bo. Endelsen betegner bebyggelse, oftest 'landsby', sjældnere 'enkeltgård'.
Hvad betyder bølle i bynavne?
I dag er antallet af sogne forøget til 17, en del møller er desværre forsvundet, men de 15 langelandske bøller er bestået. Ordet “bølle” kommer fra det jyske “bøl” - en velkendt endelse i danske stednavne. Ordet er beslægtet med verbet at bo og ordet betegner bebyggelse eller landsby.
Hvad betyder bølle?
Betegnelsen bølle blev siden sommeren 1885 alment brugt om personer, der udøver vold mod sagesløse. En lov om vold mod sagesløse fra 1897 kaldtes Bølleloven.
Hvad betyder bølle på Langeland?
Mange stednavne har endelsen bølle, som kommer af ordet bol, der betyder lille sted. På Langeland findes 15 bøller: Emmerbølle, Ennebølle, Fuglsbølle, Haugbølle, Illebølle, Kassebølle, Klausebølle, Korsebølle, Lejbølle, Næstebølle, Simmerbølle, Skattebølle, Svalebølle, Tressebølle og Tullebølle.
Hvad betyder balle i bynavne?
De fleste stednavne med endelsen -balle er dannet i middelalderen, men enkelte sognenavne må formodes at være ældre, for eksempel Lindeballe og Asserballe. En nyere betydning af endelsen er 'del af landsby'.
Hvad skete der med Frigge og jeg......
Hvad betyder strup i bynavne?
-rup, -(s)trup, -drup er efterled i danske bebyggelsesnavne, som er udviklet af -torp. Navne med dette efterled er meget almindeligt forekommende over hele landet og betegner ofte relativt små bebyggelser. I nyere stednavnedannelser kan -rup være brugt som et selvstændigt efterled i analogi med de ægte torp-navne, jf.
Hvad betyder magle i bynavne?
kan finde det i Ordbog over det danske Sprog, bd. 13, 1932, hvor det oplyses at magle kommer af makla/maklæ/maglæ og bruges ”i stednavne paa øerne øst for Lille Bælt og i Skaane; dels som første led, fx. Magle-bjerg, -by, -høj, -mose; dels som sidste led, fx. Herluf-, Raaby-, Ølsebymagle”.
Hvad er bøl?
Ordet eller endelsen bøl eller bølle er nemlig beslægtet med bol og stammer fra oldnordisk ból, der genfindes på alle nordiske sprog som eksempelvis i norsk Lysebú. En bølle kan altså være et lille hus og endda en helt landsby.
Hvorfor hedder alle byer på Langeland noget med bølle?
Ordet “bølle” kommer fra det jyske “bøl” - en velkendt endelse i danske stednavne. Ordet er beslægtet med verbet at bo og ordet betegner bebyggelse eller landsby. Udforsk Langeland og find de 15 bøller. Forbind bøllen med prikken på kortet og sæt kryds når du har besøgt en bølle.
Hvad betyder Tullebølle?
Tullebølle er Langelands anden største by og ligger 3 km. fra havet, midt på nordøen. Navnet nævnes første gang i 1341 som Tolebølle - sammensat af mandenavnet Tōli eller kvindenavnet Tōla og “bø¯ li”, som betyder udflyttergård. Altså “Tōlis eller Tōlas udflyttergård”.
Hvad hedder byerne på Langeland?
Bortset fra Spodsbjerg på østkysten ligger øens syv øvrige byer ved hovedvejen i ét langt stræk fra nord til syd: Lohals, Snøde, Tullebølle, Rudkøbing, Lindelse, Humble og Bagenkop. I kæder, der følger øens længderetning, ligger ca. 700 karakteristiske hatbakker, der er kuppelformede bakker fra sidste istid.
Hvorfor hedder det Bøllemosen?
Bøllemosen
Planten er en dværgbusk med klokkeformede blomster og blå bær, der ligner blåbær, men ikke giver blå læber og fingre. I 1880erne var mosen tilholdssted for nogle unge vagabonder, som fik deres betegnelse, bøller, efter planten.
Hvor kommer ordet bøllehat fra?
Her tog en bande bestående af københavnske drenge, der kaldte sig "Bøllesjakket" eller "Bøllemoseforeningen", hver søndag tog ud til Bøllemosen i Jægersborg Dyrehave. Der lå en danserestaurant, hvor drengene ofte stjal hatte fra de fine damer – og sådan blev de fine hatte altså til bøllehatte.
Hvad er en bølle?
Bølle (uromager) – betegnelse for en brutal uromager, termen har historiske rødder. Bølle (slægt) – dansk adelsslægt.
Hvad betyder slev i bynavne?
Mange stednavne ender på -lev, (eller -s-lev, og -löv). Endelsen kommer af oldnordisk leif = arv, ejendom, enke. Det bruges altså i betydningen "-arv", en form for "-len", eller "-efterladenskab".
Hvorfor hedder det Langeland?
Om navnet Langeland
Navnet Langeland nævnes første gang i slutningen af 800-tallet som ”Langaland” – det lange land.
Hvor stammer ordet bølle fra?
-Bølle er en endelse i danske stednavne. Ordet er beslægtet med verbet at bo. Endelsen betegner bebyggelse, oftest 'landsby', sjældnere 'enkeltgård'.
Hvem ejer Langeland?
Så stædighed og tro på at alt kan lade sig gøre, når viljen er der, er hovedingredienserne, der har ført et stykke dansk kulturhistorie sikkert videre, nemlig de stolte pølsemagertraditioner på Langeland. Siden 1995 har virksomheden været ejet af Stryhns Gruppen, og indgår nu i den norske Agra koncern.
Hvor meget er en bol?
Ansat i hartkorn svarer det omtrent til 8 tønder htkn. Efter den i gamle dage brugelige måde var byen inddelt i 8 bol. Bol kunne deles, og det fremgår af diplomer og gamle skiftedokumenter, at hvert af de nye ejere ved skiftet fik sine bestemte lodder, der udgjorde en vis bestemt kvota af et bol.
Hvad betyder bol?
Bol var oprindelig et dyrket jordstykke til underhold for en husstand, senere et jordmål (nævnt som sådan i 1085). Inddeling i bol kendes især på Øerne og i Østjylland og antages at have udgjort ca. 100 tønder land i gennemsnit.
Hvorfor hedder det Stenløse?
Stenløse er nævnt første gang 1277-86 i formen Stenløsæ. Forleddet er navneordet sten. Det er det tykke lag af frådsten (kildekalk), der er aflejret ved Odense Å, der har givet anledning til navnet. Efterleddet er '-løse', der betyder eng eller græsgang.
Hvad betyder rød i bynavne?
– Endelsen rød refererer til en rydning af skov eller krat. Rød-navne er koncentreret i det nordøstlige Sjælland, som oprindeligt var dækket af skov. Der har man ryddet noget skov for at gøre plads til bebyggelse.
Hvad betyder ølse?
Økse, redskab, der består af et skaft som regel af træ med et hoved af et tungt materiale med skærende æg. Økser anvendes oftest til arbejde i træ, hvor de afhængigt af opgaven er fremstillet i forskellige former og med metalhoveder af meget varierende vægt.
Hvad betyder løse i bynavne?
-Løse, endelse i danske stednavne, egentlig to ord, 1) 'uden, manglende', afledt af løs, jf. opr. spottenavne som Sengeløse (stedet 'uden seng'), og Særløse (stedet 'uden særk') med tidligste skriftlige overlevering fra 1100-1200-t., 2) 'lysning, åben plads', sandsynligvis beslægtet med lys.