Hvad betyder drup?

Et sted med endelsen –rup eller -drup viser, at her engang var tale om udflytterbebyggelser. Det vil sige en lille samling af nye små huse med beboere, som var flyttet væk fra ældre og større bebyggelser. –rup og –drup stammer fra den ældre endelse –torp, der bare betyder 'lille bebyggelse'.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på videnskab.dk

Hvorfor hedder mange byer Rup?

-rup, -(s)trup, -drup er efterled i danske bebyggelsesnavne, som er udviklet af -torp. Navne med dette efterled er meget almindeligt forekommende over hele landet og betegner ofte relativt små bebyggelser. I nyere stednavnedannelser kan -rup være brugt som et selvstændigt efterled i analogi med de ægte torp-navne, jf.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på denstoredanske.lex.dk

Hvorfor hedder byer noget med strup?

Byer der ender på -strup og -rup er især navne på små landsbyer. Det er datidens måde at lege med sproget på, men i det moderne sprog finder Rikke Steenholt Olesen også eksempler på fantasifuldhed. – Tag dem, der kalder København for Københavnstrup.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på bolius.dk

Hvor kommer bynavnet fra?

Stednavne i Danmark nævnes første gang i kilder fra 1200-1400-tallet, blandt andet i Kong Valdemars Jordebog, men er langt ældre. Mange navne stammer fra Germansk Jernalder, og mange fra Vikingetiden. En række stednavneformer synes først at være taget i brug i middelalderen eller senere.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på da.wikipedia.org

Hvorfor hedder byer noget med rød?

Rød betyder ganske rigtig rydning, fx en rydning i en skov, hvor man har fældet træer for at gøre plads til en bebyggelse. Nogle gange er bebyggelsen vokset sig stor og kan i dag findes som en by med rød i bynavnet. Rød kan også med tiden være blevet omdannet til endelsen rud eller rod (som fx i Eskerod).

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på snm.ku.dk

DRIP (Slang Word) Hvad betyder det?



Hvad er det mærkeligste bynavn i Danmark?

og lektor ved Institut for Navneforskning på Københavns Universitet, som guider dig igennem de 10 sjoveste bynavne.
  • Lem (Vestjylland) ...
  • Tarm (Vestjylland) ...
  • Helved (Als) ...
  • Bøsserup (Vestsjælland) ...
  • Døllefjeldemusse (Lolland) ...
  • Hørmested (Nordjylland) ...
  • Røved (Østjylland) ...
  • Sengeløse (Østsjælland)

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på kristeligt-dagblad.dk

Hvad betyder endelsen rup i bynavne?

Rup, som man ofte støder på på Fyn, for eksempel Tommerup (måske en mand, ”Tumes torp”), betyder bebyggelse og kendes fra det svenske torp (kan også findes som efterleddet i stednavne som trup og drup), mens endelsen bølle hentyder til enten landsbyer eller enkelte gårde.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på snm.ku.dk

Hvorfor hedder Fyn?

Navnet er identisk med ordet føn som betyder 'blødt hår', 'dun' eller 'fnug' og er beslægtet med verbet at fyge. Samme ord findes i forleddet i stednavnet Føns på Vestfyn. Muligvis har navnet Fyn oprindeligt kun været navnet på dette område, i betydningen "Det vindomsuste område".

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på navn.ku.dk

Hvad betyder Balle i bynavne?

-balle er en endelse, der har to forskellige betydninger i danske stednavne. Den ældste betydning er 'jævnt stigende forhøjning, bakke'. Navnetypen findes i stort set hele Danmark, men der er særlig mange i Østjylland.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på denstoredanske.lex.dk

Hvad betyder Helsinge?

1175 Helsinghe. Navnet er tidligere tolket som en indbyggerbetegnelse *helsing, »person fra stedet Hals«. Stednavnet bliver nu anset for at være en primær dannelse ved -inge-afledning af substantivet hals, der i stednavne sigter til indsnævringer, landtanger og andre terrænformationer, der ligner en hals.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på trap.lex.dk

Hvad er det længste bynavn i Danmark?

Det længste danske bynavn med kun ét ord er formentlig Skaftelevgårdshuse på 18 bogstaver. Skaftelevgårdshuse ved Slagelse er dog kun en bebyggelse, mens Annekspræstegårde (17 bogstaver) vest for Holstebro står opført som en by i "Danmarks Stednavne".

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på fyens.dk

Hvad betyder en Torp?

En torp er en landsby der er grundlagt ved, at overskydende befolkning fra en anden landsby har forladt denne og slået sig ned et nyt sted – ofte i nærheden af den gamle. Denne type landsbyer kaldes også udflytterlandsbyer, og i Danmark opstod de især i perioden 1000-1250.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på da.wikipedia.org

Hvad betyder BØL i bynavne?

-Bølle er en endelse i danske stednavne. Ordet er beslægtet med verbet at bo. Endelsen betegner bebyggelse, oftest 'landsby', sjældnere 'enkeltgård'.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på denstoredanske.lex.dk

Hvad betyder øre i bynavne?

Et øre eller ør betegner en lav sandet eller gruset strandbred, som stikker frem i søen eller rager op over den. Øre som betegnelsen for et fremspringende kystlandskab (som halvø eller odde) forekommer ofte i danske stednavne som for- eller efterled. Det kendes fra fx Øresund, Helsingør og Dragør.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på da.wikipedia.org

Hvad betyder endelsen UM?

-um: Den sidste endelse fra jernalderen er –um, gammeldansk hem, det samme ord som nutidens ord hjem. Forleddet i hem-navne er aldrig et personnavn, men derimod topografien, planter eller dyr i stedets omgivelser.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på videnskab.dk

Hvad betyder endelsen?

et ords sidste del (bogstaver, stavelse), især om aflednings- og bøjningsendelser.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på sproget.dk

Er der en by der hedder bolle?

Den 1. januar 2011 skiftede Århus Kommune bolle-å'et ud med et dobbelt-a i sin egen stavemåde af byens navn.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på dsn.dk

Hvor mange byer har samme navn i Danmark?

Skærbæk og Skærbæk. To byer med samme navn. Navnet er det eneste, de har til fælles. Livsvilkårene i Skærbæk i Tønder Kommune og Skærbæk i Fredericia Kommune er vidt forskellige.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på tvsyd.dk

Hvad betyder danske stednavne?

Danske Stednavne indeholder stednavne på alt lige fra træet Kongeegen og byen Centrum til øen Fyn. Det bliver til 140.000 danske stednavne i alt, der alle er registreret med en geografisk placering. Det kan være et punkt, en linje eller et område, der beskriver stednavnets geografiske udbredelse.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på sdfi.dk

Hvad betyder navnet Sjælland?

Navnet Sjælland optræder ca. 950 som Selund, af gammeldansk *sial 'fure' eller dyrebetegnelsen sæl og afledningsendelsen -und. Øen Sjælland ligger strategisk mellem vandvejene til Østersøen med faste forbindelser over både Storebælt og Øresund.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på denstoredanske.lex.dk

Hvorfor hedder vi Danmark?

Det nævnes første gang i Danmark på runestenen Lille Jellingsten i ca. 950 i genitiv tanmarkaR, forleddet er folkenavnet daner, efterleddet mark i en ældre betydning 'grænseskov, grænseområde', enten sigtende til grænsen mod sakserne i syd som oftest antaget eller til grænsen til Småland i Sverige i nordøst.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på denstoredanske.lex.dk

Hvad hed Fyn i gamle dage?

Ordet er beslægtet med verbet at fyge, og det findes i forleddet i stednavnet Føns på Vestfyn. Muligvis har navnet Fyn oprindeligt kun været navnet på dette område, i betydningen "Det vindomsuste område". På latinsk hedder Fyn Fionia. Gammel stavemåde: Fyen.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på fyens.dk

Hvad betyder løse i stednavne?

»Endelsen 'løse' betyder oprindeligt lysning. I middelalderen blev 'løse' dog anvendt spottende i flere sammenhænge. For eksempel var Sengeløse et sted, hvor beboerne ikke havde senge.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på videnskab.dk

Hvor gammel er Torp?

I Danmark er det mest udbredt i vikingetid og tidlig middelalder. Det findes i simplex-formen Torp, men er mest almindeligt i efterledsformerne -trup, -drup og -rup. Anvendt ca. år 900-1350.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på navn.ku.dk

Hvor mange danske byer slutter på Borg?

I Danmark er Augustenborg, Fredensborg, Faaborg, Kalundborg, Nordborg, Nyborg, Ravnsborg, Silkeborg, Skanderborg, Svendborg, Sønderborg, Tjæreborg, Vordingborg, og Aalborg, i Tyskland er Hamburg, Magdeburg, Oldenburg, Ratzeburg osv. og i Frankrig er Cherbourg og Strassbourg.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på da.wikipedia.org