En kommune er en lokal administrativ enhed inden for et geografisk afgrænset område. Der er 98 kommuner i Danmark. Kommunens øverste ledelse er kommunalbestyrelsen eller byrådet, som består af politikere valgt af kommunens borgere.
Hvad betyder ordet kommune?
Kommune (fra fransk: commune og latin: communis, 'fælles', af kon- og munus 'hverv') er i mange lande den mindste politiske og organisatoriske enhed. Kommunen udøver et nærmere bestemt selvstyre over visse anliggender, som er fælles for kommunens borgere.
Hvad gør kommunen?
Efter kommunalreformen i 2007 er kommunernes opgaver fastsat som de såkaldte 'borgerrettede opgaver', der alle består af velfærdsforvaltning: sundhed, beskæftigelse, det sociale område, børnepasning, folkeskolen, ældreplejen, erhvervsservice, kollektiv trafik og veje, natur, miljø og planlægning og kultur.
Hvad er forskellen på kommuner og regioner?
Regionerne varetager en række opgaver, som bedst løses decentralt, men som samtidig kræver et større befolkningsgrundlag, end selv større kommuner har. Regionerne har ansvaret for: Sygehusvæsenet, herunder sygehusene, psykiatrien samt sygesikringen, herunder privatpraktiserende læger og speciallæger.
Hvor mange kommuner er der i Danmark?
I denne liste over kommuner i Danmark er Danmarks 98 kommuner anført under den region, de er en del af.
Hvad er en kommune? Kommunebetydning 3 typer af kommuner i Sydafrika Sammendragsvideo
Hvad er den største kommune i Danmark?
Hvilke kommuner har det største og mindste areal? Målt på størrelse er de tre midtjyske kommuner Ringkøbing-Skjern, Viborg og Herning de største kommuner i Danmark med arealer på henholdsvis 1.474, 1.409 og 1.321 km2. Der er jyske kommuner på de 10 første pladser, mens Guldborgsund og Lolland Kommuner er nr. 11 og 12.
Hvilken kommune er mindst i Danmark?
Frederiksberg er Danmarks mindste kommune. Men det er også den kommune i Danmark, der har mindst natur. Kommunen har et areal på 8,7 kvadratkilometer, og 1,5 kvadratkilometer består af natur.
Hvad er de 5 regioner i Danmark?
- Region Nordjylland. Region Nordjylland har hovedsæde i Ålborg. ...
- Region Syddanmark. Region Syddanmark har hovedsæde i Vejle. ...
- Region Sjælland. Region Sjælland har hovedsæde i Sorø. ...
- Region Hovedstaden. Region Hovedstanden har hovedsæde i Hillerød. ...
- Region Midtjylland. ...
- Danske Regioner.
Hvor mange kommuner har vi i dag?
Siden 2007 har Danmark været inddelt i 5 regioner og 98 kommuner. Regionerne ledes af politikere i regionsråd, og kommunerne ledes af politikere i kommunalbestyrelser eller byråd.
Hvem styrer en kommune?
Det er kommunalbestyrelsen, der bestemmer, hvilke stående udvalg der skal være i kommunen.
Er kommunen det offentlige?
Kommunerne er borgernes indgang til den offentlige sektor og tager sig af opgaver på socialområdet, beskæftigelsesområdet og erhvervsserviceområdet og vedrørende den kollektive trafik. Regionerne tager sig af sygehusene, den regionale udvikling og specialiserede sociale institutioner.
Hvor stammer ordet kommune fra?
Ordet "kommune" kommer fra fransk "commune" og latinsk "communis": kon = ”sammen” og munus = ”opgave, pligt”. Kommune betyder fælles pligt og opgave.
Hvad er den mindste kommune?
Det gør Læsø Kommune til Danmarks mindste kommune.
Hvilke opgaver har regionerne?
Regionernes hovedopgave er at styre og administrere det danske sundhedsvæsen. Regionerne står dermed for både den somatiske og psykiatriske behandling. Regionerne har ansvaret for den behandlende psykiatri, der omfatter stationær og ambulant behandling på psykiatriske sygehuse, centre og afdelinger.
Er Kommune med stort?
Kommunernes officielle navne: Albertslund Kommune. Allerød Kommune.
Hvor stor skal en kommune være?
I kommuner med færre end 20.000 indbyggere (7 kommuner) skal der være mindst 9 og højst 31 medlemmer. I kommuner med flere end 20.000 indbyggere skal der være mindst 19 og højst 31 medlemmer, i Københavns Kommune dog højst 55.
Hvornår kom der kommuner?
Danmark var fra kommunalreformen i 1970 frem til strukturreformen, der trådte i kraft 1.1.2007, inddelt i 270 primærkommuner og 13 amtskommuner med enkelte senere ændringer; Bornholms Amtskommune og dets oprindelig fem primærkommuner gik sammen i 2003, og de oprindelig to primærkommuner på Ærø i 2006.
Hvilken by er den mindste by i Danmark?
Ølgod er Danmarks mindste storby – men hvad er egentlig stort i byen? ugeavisen.dk.
Hvilken landsdel er størst i Danmark?
Region Midtjylland er størst arealmæssigt 13.006 kvadratkilometer, og med befolkningstallet på 1.291.643. Region Syddanmark har 12.256 kvadratkilometer og befolkningstallet på 1.210.297. Region Nordjylland er med sine 7879 kvadratkilometer væsentligt mindre end de første to regioner, og der bor 584.918 indbyggere.
Hvilken region er den største?
Regionernes størrelse i kvadratkilometer
Størst er Region Midtjylland - mindst er Region Hovedstaden. Her kan du se regionernes størrelse i kvadratkilometer (km2).
Hvem opfandt regionerne?
Regionerne blev oprettet den 1. januar 2007 i forbindelse med de 13 amters nedlæggelse som en del af Strukturreformen. Den daværende VK-regering indgik aftale med Dansk Folkeparti om strukturreformen i juni 2004.
Hvad er den fattigste kommune i Danmark?
Fattigdommen er mest udbredt i København, Aarhus og Odense, i udkantsområderne og en række kommuner på den Københavnske Vestegn, herunder Ishøj, Albertslund, Brøndby og Taastrup . Københavns Kommune har den største andel af fattige, viser opgørelsen ”Stor fattigdom i Danmark” fra AE fra 2017.
Hvad er den bedste kommune i Danmark?
Indekset rangerer 95 danske kommuner på baggrund af ni forskellige faktorer, og her ligger Egedal på en klar 1. plads med et gennemsnit på 8.0 efterfulgt af Favrskov og Gentofte med henholdsvis 7,57 og 7,54. I bunden af kvalitetsindekset ligger Lolland, Brøndby og Guldborgsund.