Fundament, (af lat. fundamentum, af fundare 'grundlægge'), den nederste del af en bygningskonstruktion, fx en facadevæg eller en pille, der overfører mere eller mindre koncentrerede belastninger til jorden.
Hvad betyder ordet fundament?
fundere) 1) underlag, hvorpaa noget hviler; især (bygn.) den underste del af et bygningsværk, der forhindrer dette i at synke; grundvold; ogs.: bygningsværk (platform af jord, sten olgn.), hvorpaa svære ting (maskiner olgn.) er opstillet.
Hvad består et fundament af?
Fundamentet er støbt i beton, hvor der er gravet en rende i jorden, som betonen er støbt ned i. Det danner en stribe, som danner en form for skelet under huset.
Hvad er fundamentet på et hus?
I daglig tale betegner fundamentet den del af et hus, der er overgan- gen mellem jord og husets vægge. Fundamentets primære opgave er at give et stabilt underlag, der kan sikre huset mod skadelige bevæ- gelser. Fundamentet er også ofte en sikring mod fugt fra jorden.
Hvilke typer fundamenter findes der?
Der er forskel på om et fundament skal laves som et stribefundament, eller som et punktfundament. Et stribefundament laves ved at støbe beton i udgravede render, mens punktfundamenter laves ved at grave eller bore huller der støbes med beton.
Foundation vs Trust | Hvad er bedre?
Er sokkel og fundament det samme?
Et fundament er det, som dit hus hviler på. Fundamentet skal bære dit hus og sørge for, at det står sikkert og stabilt. Udover at sørge for stabilitet skal fundamentet også forhindre, at der stiger fugt op fra jorden og ind i huset. Den øverste del af fundamentet, som er over jorden, kaldes for husets sokkel.
Hvor tykt er et fundament?
Hvor tyk soklen skal være, afhænger af, hvilken slags belastning det skal udsættes for. Men normalt vil den være 10-13 cm tyk. For at undgå at lægge armeringsnet over hele soklen, kan man bruge forarmeret beton. Det kan betale sig at lægge forstærkende armeringsjern langs kanterne alligevel.
Hvor tykt må et fundament mindst være?
En opvarmet bolig vil kræve en bredere rille end den rille, som man eksempelvis graver ud til en garages fundament. Men det er vigtigt, at man husker at grave til mindst 90 cm under terrændybde og til en dybde, hvor der er fast grund.
Hvilket fundament til sommerhus?
Med jordskruer fra StopDigging får du det bedst mulige fundament til dit sommerhus. Derudover kan en jordskrue isættes året rundt.
Hvad koster et nyt fundament?
Prisen for at få en professionel håndværker til at støbe dit fundament ligger på cirka 1.000 til 1.500 kroner per kvadratmeter. Vær dog opmærksom på, at den endelige pris afhænger af, hvor i landet du bor, og hvor godt et tilbud du får på materialerne.
Hvad er en Fundamentsplan?
Fundamentsplanen er en visualisering af alle de statiske beregninger, så du sikre dig, et stærkt grundlag for at beregningerne faktisk udføres efterfølgende. På billedet ses en typisk fundamentsplan.
Hvad koster et fundament til et hus?
Et støbt betonfundament koster mellem 1.000-3.000 kr. per m2 grundareal. Det betydelige prisspænd skyldes, at prisen afhænger af en lang række faktorer som tidligere benævnt.
Hvor lang tid holder et fundament?
Et solidt fundament er alfa omega for en bygning der skal holde i de næste 100 år. Hvis fundamentet er dårligt, vil det gå udover hele bygningen og kan i sidste ende få store konsekvenser. Det vil kunne give revner i murværket og skæve gulve.
Hvad er et Randfundament?
Det klassiske randfundament er en supersolid løsning til både anneks og garage. Metoden er simpel, solid og ganske gennemprøvet gennem mange årtier. Det nok mest brugte fundament i Danmark er randfundamentet, der også kaldes for stribefundament. Det består af en minimum 90 cm dyb rende, som fyldes med beton.
Kan man støbe fundament i regnvejr?
Jo, man kan godt støbe fundament i sne og regn.
Hvad er punkt fundament?
Et punktfundament er et fundament, som består af punkter frem for render. Det kræver langt mindre arbejde og langt færre materialer at sætte et punktfundament end at støbe et randfundament. Det kan dog drille at få alle punkterne til dit punktfundament på linje.
Kan man selv lave fundament?
Har du en del erfaring med gør-det-selv-projekter i hjemmet, kan du godt selv etablere et fundament. Det skal dog ikke være nogen hemmelighed, at det er et stort arbejde at lave et fundament.
Kan lecablokke bruges til fundament?
Når du skal i gang med at lave et fundament får du brug for enten lecablokke eller fundablokke. Leca- og fundablokke er to meget forskellige materialer, som hver især har gode kvaliteter.
Kan man støbe direkte på jorden?
Jordtypen har en betydning. Når der nu er målt rigtigt op og gravet ud, er det tid til at sætte rammen for fundamentet. Er der god, fast jord, kan man nøjes med nogle hjørnepæle og støbe direkte i den udgravede rende.
Hvor meget koster 1 m3 beton?
Der findes flere priser på markedet, som lyder på 1.149 kr. per m3, når du bestiller 5 m3 og derover. For at være sikker på, at du får den bedst mulige pris, så kontakt endelig flere forskellige firmaer. Her er det også en fordel, hvis du hører ind til, hvad de tager, hvis der opstår ekstra læssetid.
Hvilken støbemix til fundament?
Støbemix 0-16 mm anvendes i høj grad af private gør det selv-folk, og denne lidt grovere støbemix anvendes typisk til udendørs projekter, hvor man eksempelvis ønsker at etablere en robust base for et nyt fundament eller en støttemur.
Hvor langt ned skal en Jordskrue?
Når jordskruer skal bruges til terrasser, kan det være nok at de er 55-70 cm i jorden, da der ikke er vindbelastning. Længden kommer an på hvor langt de skal stikke over jordoverfladen.
Hvor langt skal forankring ned i fundament?
Vælger man at indstøbe hulbåndet i fundamentet, skal det indtænkes tidligt i byggeriet, da hulbåndet jf. SBi-anvisning 186 skal støbes mindst 250 mm ned i fundamentet. Hulbånd fås i forskellige dimensioner. Hvilken dimension, man skal bruge, bestemmes af bygningens størrelse.
Kan man selv blande beton?
Beton blandingsforhold
1:2:3 betyder 1 del cement, 2 dele sand og 3 dele sten. Hvis der kun er to tal, som fx 1:3 betyder det, at der ikke skal tilsættes sten. Stenene varierer i størrelse efter betonlagets tykkelse - man plejer at sige, de ikke må være større end 1/3 af det færdige betonlag.
Hvorfor ned i frostfri dybde?
Frostfri dybde er angivelse af den dybde under jordoverfladen, hvor det forventes, at vandet i jordbundens porer ikke vil fryse til is ved længerevarende frost. Bygningens fundament føres ned under frostfri dybde for at undgå skader på bygninger som følge af bevægelser i jordbunden.