Julen er en gammel fest som blev holdt om vinteren for at fejre at dagene på denne tid af året blev længere og lysere. I dag er julen en kristen højtid hvor man mindes at Jesus blev født. De fleste mødes med deres familie, spiser julemad, synger, danser om juletræet og giver hinanden gaver.
Hvad er meningen med julen?
I den kristne verden festligholdes julen for at fejre Jesu fødsel. Julen er for mange en af årets store kirkelige højtider; men for andre er den blevet et mere kommercielt foretagende, hvor de oprindelige begivenheder og de gamle traditioner er trådt i baggrunden.
Hvorfor fejrer vi jul i december?
Når kristne fejrer jul i udgangen af december måned, skyldes det ifølge traditionen, at Jesus blev født på et tidspunkt om natten mellem den 24. og den 25. december. Fejringen af Jesu fødsel hænger i højere grad sammen med de førkristne traditioner.
Hvad julen egentlig handler om?
Mange glemmer hvad julen egentligt handler om. For kristendommen, er den til minde om Jesu fødsel, men for mange danske ateiste, handler julen om samvær, god mad, og generelt bare hygge med dem som man har kær.
Hvorfor går vi i kirke til jul?
Med kristendommen bliver julen også en fest for Jesu fødsel, men da han jo også kaldes "Verdens lys" hænger dette egentlig fint sammen med den gamle juls "grundidé", at feste for det nye år og for, at vi går mod lysere tider. Jesu fødselsdag blev først fastlagt til den 25. december engang i 300-årene.
Hvad er jul? Og bør vi fejre jul som kristne?
Hvad har julen med kristendom at gøre?
Julen er en gammel fest som blev holdt om vinteren for at fejre at dagene på denne tid af året blev længere og lysere. I dag er julen en kristen højtid hvor man mindes at Jesus blev født. De fleste mødes med deres familie, spiser julemad, synger, danser om juletræet og giver hinanden gaver.
Hvem har opfundet jul?
I midten af 900-tallet skal den norske kong Håkon 1. Adalsteinsfostre have besluttet, at julen for fremtiden skulle begynde på samme tid, som de kristne fejrede Jesu fødsel; tidligere var den begyndt midvinternatten, mellem 13. og 14. januar.
Hvilke traditioner hører julen til?
- give hinanden julegaver.
- bage småkager.
- pynte op med julepynt. ...
- holde julefrokoster hvor man spiser og drikker sammen.
- lave en julekalender med små pakker fra 1. ...
- hænge en mistelten op, og hvis du står under den, må andre give dig et kys.
Hvad hed julen før?
Jul eller Kristmesse
Julen – har vi lært - er en kristen fest. Men det, at holde fester om vinteren startede længe før Danmark blev kristent. Dengang kaldtes fejringerne for Jól. Trods århundreders ihærdige forsøg på at få festerne omdøbt til Kristmesse, kalder vi stadig vinterens festligheder for jul.
Hvilket land stammer julen fra?
Jul har ikke ret meget med kristendom at gøre. Folk i Norden har fejret jul, længe før de hørte om, at Jesus blev født. Man fejrede jul i Danmark allerede i 600-tallet. Selve ordet jul stammer fra vikingetiden.
Hvorfor hedder det 1 og 2 juledag?
Opkaldt efter den første martyr
2. juledag bliver også kaldt Sankt Stefans dag. Den er opkaldt efter den græsktalende jøde Stefanus, der blev den kristne kirkes første martyr. Stefan var én af apostlenes første hjælpere, der drog særlig omsorg for enker og fattige.
Hvilken dag blev Jesus født?
I kirken blev Jesu fødsel fastsat til den 25. december i begyndelsen af 300-tallet. Her blev der skelet til, at Jesu fødsel nok kunne konkurrere med mere hedenske solhvervsfester. Men Jesu fødsel i Danmark fejres den 24., fordi man har bibeholdt den jødiske skik med at indlede fejringen af helligdage aftenen inden.
Hvilke lande fejrer ikke jul?
Somalia er ikke det eneste land, hvor julen er forbudt. I Brunei, der ligger på den asiatiske ø Borneo, er det forbudt at holde jul, efter sultan Hassanal Bolkiah har ytret ambitioner om at indføre Sharia-lovgivning i landet.
Hvad betyder julen er hjerternes fest?
Julen er den tid på året, hvor vores følelser bliver forstærket. Når vi siger, at julen er hjerternes fest, så skal vi være opmærksomme på, at alle hjerter er til stede ved denne fest. Ikke kun de flettede, strikkede, klippede, quiltede, syede, bagte eller hvad de nu er lavet af.
Hvor lang tid kan man sige glædelig jul?
Hvor længe siger man glædelig jul? Du kan sige glædelig jul helt frem til selve juleaften.
Hvad spiser man den 23 december?
Æbleskiver og julegodter
I nogle familier har d. 23. december igennem generationer været den aften, hvor man spiser hjemmebagte æbleskiver og andre godter i familiens skød, mens man pakker de sidste julegaver ind og måske pynter juletræet.
Hvorfor giver man gaver til jul?
De kristne begrundede gavegivningen med, at De Vise Mænd jo havde givet jesusbarnet gaver. Senere blev gavegivningen overtaget af Sankt Nicolaus og hans efterkommer, Julemanden, og så gik der kludder i gavegivningstidspunktet. Den kristne grundtanke var, at gaverne skal gives på Jesu fødselsdag, altså den 25. december.
Hvorfor hedder det Weihnachten?
Tyskernes ord Weihnacht er sammensat af navneordet Nacht 'nat' og en afledt form af udsagnsordet weihen 'indvie'. Ordet betyder altså 'den indviede, helliggjorte nat'. Franskmændenes betegnelse er, ligesom de øvrige romansktalendes, knyttet til selve fødslen.
Hvilken fest var julen før kristendommen?
Jul før kristendommen stod på øl og ædegilde
De fejrede midvinterfest i anledning af årets korteste dag, som i Danmark falder enten den 21. eller 22. december.
Hvorfor holder man 1 juledag?
Svar: 1. juledag er egentlig den store klassiske 'helligdag' når det gælder julen - og i mange lande er det dagen hvor man fejrer julen og også deler gaver ud - som symbol på den glæde det er, at nu er frelseren blevet født (nemlig om natten).
Hvad spiser man den 25. december?
kold salat inden juletræet tændes og gaverne herefter deles ud. D. 25. december hedder ”Weihnacht” hvor man om aftenen spiser en gåsesteg, haresteg, flæsesteg, skinke eller kalkun.
Hvad fejrer asatroende ved juletid?
Selvom asatroende ikke tror på, at Jesus blev født natten mellem den 24. og 25 december, fejrer de alligevel jul - bare med et andet formål. Her fejrer man nemlig lyset og solen, hvorfor juleblóten (Jol Blót) typisk afholdes omkring vintersolhvervet den 21. december.
Hvem holder jul den 6. januar?
I den Koptiske kirke, Ortodokse kirke og den armenske kirke fejres julen 6. januar. Fra de tidligste skriftlige vidnesbyrd beskrives julefejringen med udtrykket at "drikke jul", der stammer fra førkristen tid.
Hvad er typisk dansk jul?
Andesteg eller flæskesteg, med sovs, kartofler og risalamande til dessert. Sådan lyder en typisk dansk julemenu. Mere end 8 ud af 10 danskere forventer nemlig brun sovs, brunede og hvide kartofler samt risalamande juleaften.
Hvad er den ældste juletradition?
Den ældste juletradition stammer helt fra hedensk tid inden kristendommen. I historiebøgerne kan man læse om løsslupne drikkegilder, og den norske konge Harald Hårfager, der foretrak at ”drikke jul”. Julefrokoster og store gilder med mad og drikke er derfor en af de ældste juletraditioner.