Men ordet jul (oldnordisk: 'jól') anvendtes længe før, kristendommen slog rod i Danmark. 'Jul' var en betegnelse for fester, der blev afholdt om vinteren, ofte når dagene igen begyndte at blive længere.
Hvorfor hedder det jul?
Ordet jul. Det nordiske ord jul kendes også som urgamle låneord i finsk juhla 'fest' og det lidt senere lån joulu 'jul'. Ligesom det vestnordiske flertalsord jól er de dermed vidnesbyrd om, at man i Norden i førkristen tid havde en festperiode, som blev kaldt jul.
Hvad betyder julen?
Man ved ikke helt hvor ordet jul kommer fra, men et godt bud er at ”jul” betød ”fester” i vikingetiden. Julen er en gammel fest som blev holdt om vinteren for at fejre at dagene på denne tid af året blev længere og lysere. I dag er julen en kristen højtid hvor man mindes at Jesus blev født.
Hvad er jul et symbol for?
Jul, den kristne fejring af Jesu fødsel. Historisk set indgår blandede elementer dog i denne højtid. Selve ordet jul er gammelnordisk, betyder måske “drejning”, dvs. årsskifte og vintersolhverv, eller “leg”, jævnfør betegnelser som julestue og legestue.
Hvem har opfundet julen?
Jul har ikke ret meget med kristendom at gøre. Folk i Norden har fejret jul, længe før de hørte om, at Jesus blev født. Man fejrede jul i Danmark allerede i 600-tallet. Selve ordet jul stammer fra vikingetiden.
Hvad betyder jul for dig? | Jesus bliver født | En juletegnefilm om juleevangeliet | Juleaften
Hvad hed julen før?
Jul eller Kristmesse
Julen – har vi lært - er en kristen fest. Men det, at holde fester om vinteren startede længe før Danmark blev kristent. Dengang kaldtes fejringerne for Jól. Trods århundreders ihærdige forsøg på at få festerne omdøbt til Kristmesse, kalder vi stadig vinterens festligheder for jul.
I hvilke lande fejrer man ikke jul?
Somalia er ikke det eneste land, hvor julen er forbudt. I Brunei, der ligger på den asiatiske ø Borneo, er det forbudt at holde jul, efter sultan Hassanal Bolkiah har ytret ambitioner om at indføre Sharia-lovgivning i landet.
Hvor stammer jul fra?
Fejringen af guddommen Sol Invictus blev inspiration for de kristne, hvor de i 300-tallet e.Kr. begyndte at fejre deres guddoms fødselsdag, Jesu fødselsdag, den 25. december. Da kristendommen blev udbredt til det nordlige Europa, lå festen således nogenlunde, hvor vinterens kulmination i forvejen blev fejret.
Hvorfor holder vi jul i december?
Datoen 25. december blev valgt af kirken en gang lige omkring år 300. Det var den dato romerne fejrede midvinterfest – kaldet Saturnalia. Samtidig fjerede mange af de andre hedenske religioner, som herskede i Europa før kristendommens komme, vintersolhverv på datoer lige omkring dette tidspunkt.
Hvorfor holder man jul den 25 i USA?
I år 336, under den romerske kejser Constantine, blev julen fejret for første gang den 25. december. Nogle år senere deklarerede Pave Julius officielt, at Jesu fødsel skulle fejres den 25. december.
Hvorfor går vi i kirke til jul?
Med kristendommen bliver julen også en fest for Jesu fødsel, men da han jo også kaldes "Verdens lys" hænger dette egentlig fint sammen med den gamle juls "grundidé", at feste for det nye år og for, at vi går mod lysere tider. Jesu fødselsdag blev først fastlagt til den 25. december engang i 300-årene.
Hvorfor hedder det Weihnachten?
Tyskernes ord Weihnacht er sammensat af navneordet Nacht 'nat' og en afledt form af udsagnsordet weihen 'indvie'. Ordet betyder altså 'den indviede, helliggjorte nat'. Franskmændenes betegnelse er, ligesom de øvrige romansktalendes, knyttet til selve fødslen.
Hvorfor fejrer vi 1 og 2 juledag?
2. juledag bliver også kaldt Sankt Stefans dag. Den er opkaldt efter den græsktalende jøde Stefanus, der blev den kristne kirkes første martyr. Stefan var én af apostlenes første hjælpere, der drog særlig omsorg for enker og fattige.
Hvornår lå julen i vikingetiden?
Det oldnordiske ord for jul var “jól”, som nogle sprogforskere oversætter til “genfødsel” eller “drejning”. Begivenheden fandt nemlig sted ved midvinter i januar, hvor den kolde tid var halvvejs overstået, og dagene blev længere. Ved jul fejrede vikingerne det nye års komme.
Hvornår lå julen i førkristen tid?
Nogle mener, at den førkristne jul lå ved vintersolhvervet (21. eller 22. december), andre at den lå ved midvinternatten (mellem 19. -21.
Hvorfor giver man gaver til jul?
De kristne begrundede gavegivningen med, at De Vise Mænd jo havde givet jesusbarnet gaver. Senere blev gavegivningen overtaget af Sankt Nicolaus og hans efterkommer, Julemanden, og så gik der kludder i gavegivningstidspunktet. Den kristne grundtanke var, at gaverne skal gives på Jesu fødselsdag, altså den 25. december.
Hvorfor holder vi jul den 24 og ikke den 25?
Spørgsmålet om, hvorfor vi i Norden fejrer jul allerede 24., er mere simpelt at svare på. Juletraditionen startede for mange hundrede år tilbage, og dengang regnede man med, at en ny dag begyndte ved solnedgang i stedet for - som nu - ved midnat. Derfor fejrede man jul den 24.
I hvilken måned blev Jesus født?
Når kristne fejrer jul i udgangen af december måned, skyldes det ifølge traditionen, at Jesus blev født på et tidspunkt om natten mellem den 24. og den 25. december. Fejringen af Jesu fødsel hænger i højere grad sammen med de førkristne traditioner.
Hvad julen egentlig handler om?
Mange glemmer hvad julen egentligt handler om. For kristendommen, er den til minde om Jesu fødsel, men for mange danske ateiste, handler julen om samvær, god mad, og generelt bare hygge med dem som man har kær.
Hvad betyder ordet julefred?
Julefred bruges på nutidsdansk mest om fredelighed i juletiden, dvs. at man lader uenigheder ligge. Der hentydes også ofte til, at julen skal være en tid uden stress, hvor man slapper af sammen med familien.
Hvilken fest var julen før kristendommen?
Jul før kristendommen stod på øl og ædegilde
De fejrede midvinterfest i anledning af årets korteste dag, som i Danmark falder enten den 21. eller 22. december.
Hvad spiser man den 23 december?
Æbleskiver og julegodter
I nogle familier har d. 23. december igennem generationer været den aften, hvor man spiser hjemmebagte æbleskiver og andre godter i familiens skød, mens man pakker de sidste julegaver ind og måske pynter juletræet.
Hvem holder jul den 6. januar?
Den handler om tro og om at fejre Jesu fødsel. Juleaften begynder i Rusland d. 6 Januar, hvor man går til midnatsmesse i kirken. I den ortodokse tradition faster man 40 dage op til Kristi fødsel.
Hvorfor er der trommer på juletræet?
Efter de slesvigske krige i 1848, og særligt efter slaget ved Dybbøl i 1864, blev det også populært at pynte med nationale og militære symboler som flag, trommer og trompeter på juletræet. Den tendens blomstrede igen under besættelsen fra 1940-45, hvor de nationale symboler og farver igen kom i højsædet.