I vikingetiden blev nissen kaldt for gårdboen. Han var som regel en god fyr, der hjalp med at passe kvæg og heste. Hans belønning var et stort fad grød med smørklat til jul. Nissen lavede sjov med gårdens folk.
Hvad kaldte man nisser i gamle dage?
I Danmark blev han kaldt gårdboen, og først i løbet af middelalderen fik han navnet Nis eller Nisse, et kælenavn for Niels, som igen stammer fra navnet Nikolaus.
Hvad kaldes en nisse i Nordtyskland?
I det nordlige Tyskland kender man også ofte nissen under navnet Heinz, en udbredt form af Heinrich, eller nogle steder under navnene Chim (af Joachim), Hann Peiter (af Johann Peter) eller Wolterchen (af Walther). På fransk kan han hedde Maître Jean eller Thomas, og på engelsk kan man finde ham omtalt som Robin.
Hvad kaldes forløberen for nissen?
I 1800-tallet fik vætten nyt navn. Den var ikke længere kendt som vætten, men gik under navne som gårdboen eller gårdbukken. Den fik også navnet Niels, men folk kaldte den som regel Nis, hvilket efterhånden er blevet til nissen.
Hvad hed Danmark i vikingetiden?
Af Roberto Fortuna/Nationalmuseet. Vikingetiden er den sene del af jernalderen fra omkring 800 til midten af 1000-tallet. Navnet på folkeslaget danerne er omtalt i Sydeuropa tilbage fra 500-tallet, men navnet på danernes land 'Danmark' dukker først op i 800-tallet.
History of Goblins: The Goblin Rebellions (Harry Potter Explained)
Hvor høje var man i vikingetiden?
Vikingerne var i gennemsnit 8-10 cm lavere, end vi er i dag. De skeletter, arkæologer har fundet, afslører, at mændene målte omkring 172 cm, mens voksne kvinder i gennemsnit skød omkring 160 cm i vejret. Velhavende mænd og kvinder synes ofte at have været en del højere end gennemsnittet, nok som følge af bedre levevis.
Hvor længe levede man i vikingetiden?
Vikingetiden (800-1050) Vikingetiden er et vigtigt vendepunkt i skandinavisk historie, hvor magten blev centraliseret, den kristne tro blev officielt indført, markedsøkonomien voksede, landbruget intensiveredes og byer voksede i størrelse og antal.
Hvad skal nissen hedde?
Nissen har sit navn fra det gamle danske navn Nis eller Niels. Tidligere blev nissen kaldt lille Niels, Niels Gårdbo eller bare Gårdbo, Gårdbukken eller Puge. I Sønderjylland kendes figuren som Nis Puk (også Nis Pug og Nis Puge).
Hvor gammel bliver en nisse?
Sammen med de mange historier om nisser kan man antage, at nisser har en lang levetid. Flere hundrede år er overdrevent, men en levealder på 150 år er sandsynligt, hævder den tidligere nisselog.
Er nisser onde?
Den nye Netflix-serie Nisser, der fremstiller nisser som onde væsener, stemmer ikke overens med de sagn, der er blevet overleveret. Nissen havde temperament og kunne være drillesyg, men var ikke decideret ond. “Nissen var sådan én, at hvis man passede på ham, så passede han også på én – og på gårdens dyr.
Hvad hedder nissen i familien jul?
Historien om Hugo, der bliver gode venner med nissen Pixy, som ikke nåede at komme med de andre nisser hjem.
Kan man hedde nisse?
De fleste kender nok ordet nisse som en betegnelse for et lille drilagtigt væsen med rød hue, men det er faktisk også et personnavn – og er endda nok snarere startet som et personnavn end som en betegnelse.
Er nissen En dansk opfindelse?
Ikke mindst hans kravlenisser. Frederik Bramming (1911-1991) er nemlig en af de store nissetegnere i dansk julehistorie, og den særlige danske juletradition kravlenisserne er hans opfindelse. I 1947 fandt han på at tilføje en lille ombøjelig flap til nisserne på sine udklipsark i karton.
Hvordan så nisser ud i gamle dage?
I Danmark har nisselignende væsner været kendt siden vikingetiden, og op i gennem middelalderen begyndte nissen at ligne den, vi kender i dag. Altså en lille mand i bondetøj og rød hue. Gennem tiden blev der ofret sød grød til nisserne, for at de skulle passe på gården eller hjælpe til med jagten.
Hvor kommer efternavnet nissen fra?
Nissen eller Nissen-Benzon er en dansk slægt fra Sønderjylland, hvoraf en gren blev adlet 1710. Den adlede gren er uddød, men den borgerlige gren lever endnu i Norge. Nissen er et meget udbredt efternavn i Sønderjylland, så slægten kan nemt forveksles med andre slægter.
Hvordan folk troede på nisser i gamle dage?
Gårdnissen Rumle er en moderne nissefigur i 1800-tallet. Folk på gårdene troede, at nissen var gårdens beskytter. Hvis man var sød ved nissen, så hjalp den med at passe dyr, sørgede for en god høst og passede på gården. De troede på, at de boede én nisse på hver gård hele året rundt.
Hvad spiser en nisse?
Risengrød var datidens højreb
Forklaringen om nissens forkærlighed for risengrød skal også findes på det tidspunkt i nissens historie, hvor han begynder at blive forbundet med julen. Hvor han før spiste sød grød, begynder han nu at spise risengrød.
Hvad symboliserer en nisse?
Nissen kan sammenlignes med husguder (lares), som de kendes i romersk tid, og med skytsånder i det hele taget. Der fortælles om gårdboskikkelser helt tilbage i førkristen tid i Norden. Nissen opfattes som en lille mand eller dreng med rød hue og vadmelsklæder og er lykke- eller skadebringende.
Hvor mange forskellige nisser er der?
De fleste nisser holdt sig dog til smådrillerier, hvilket de var særligt gode til med evner til at gøre sig usynlige eller forvandle sig til dyr. Der findes forskellige slags nisser udover gårdboen; kirkenisser, skovnisser, skibsnisser og sætternisser.
Hvad kan nissen drille med?
- Små fodspor, der fører over til nissedøren (kan klippes ud af sort isoleringstape)
- Der er tegnet skøre ansigter på mandarinerne i madpakken.
- Nødder i støvlerne.
- Alle jakkerne er bundet sammen med julebånd.
- Snørrebånd i en sko er skiftet ud med julebånd.
Hvad driller nissen med?
Nissen lægger en lille nisse-lort (et riskorn, modellervoks eller en smule figenpålæg) på toiletbrættet. Nissen har fyldt clementiner i børnenes støvler. Nissen skriver eller tegner på spejlet med tandpasta. Nissen giver bamserne børnenes overtøj på.
Er julemanden en nisse?
Julemanden har rødder i en kristen helgen
Sandheden er, at julemanden på slet ingen måde er en nisse. Hans aner er ganske velkendte. Det er den kristne helgen Skt. Nikolaus.
Hvor gamle blev vikingerne i gennemsnit?
De mangeartede fund af skeletter og genstande fra vikingetiden er grunden til at vi i dag har et godt billede af hvordan vikingernes krop så ud. Bevarede skeletter viser, at de i gennemsnit var 8-10 cm lavere end vi er i dag og de blev sjældent mere end 35-50 år gamle. Kvinderne blev ofte lidt ældre end mændene.
Hvad lavede børnene i vikingetiden?
Børnenes opgaver i vikingetiden
Omfanget af arbejdet var dog større end i dag. Børnene hjalp deres forældre med indendørs sysler som pasning af ildstedet og madlavning. De var også ude, hvor de hjalp til med dyrene, knoklede i marken, og i skoven samlede de brænde, bær og frugter.
Hvem var den største danske viking?
Knud den Store har skabt sig et sådant eftermæle, at han uden voldsom konkurrence kan kalde sig historiens mægtigste viking. Selv om han ikke var den ældste søn af Svend Tveskæg, formåede han at samle et enormt rige. Knud den Store blev kronet til konge af både Danmark, Norge og England.